home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΕκδηλώσειςFeatured

Ο θησαυρός της Ερμιονίδας γιόρτασε όπως του αξίζει

Οι πλατείες, τα σοκάκια, τα καταστήματά του Κρανιδίου πλημμύρισαν από μικρούς και μεγάλους.

Το περασμένο τριήμερο πραγματοποιήθηκε η Γιορτή Ελιάς και Ελαιολάδου, για 9η φορά, στο Κρανίδι. Μία γιορτή που αναδεικνύει τον πιο μεγάλο θησαυρό της Ελλάδας, την ελιά και το ελαιόλαδο. Δύο εξαιρετικά προϊόντα της Ερμιονίδας.

Το 1996 αναγνωρίστηκε η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) για το «κρανιδιώτικο ελαιόλαδο». Με λαμπερό χρώμα, ιδιαίτερο άρωμα και με μοναδικό χαρακτηριστικό την γλυκόπικρη γεύση του, προβάλλει και διαφημίζει το Κρανίδι και την Ερμιονίδα σε όλο τον κόσμο.

Στη γιορτή της Ελιάς του Ελαιολάδου του Κρανιδίου και της Ερμιονίδας, παραγωγοί, φορείς, σύλλογοι και εθελοντές συνεργάστηκαν με μεράκι και ενθουσιασμό για να παρουσιάσουν τα προϊόντα του τόπου, καθώς και εκδηλώσεις, καλλιτεχνικές δημιουργίες, ανέδειξαν μία μοναδική ατμόσφαιρα.

Γιορτή ελιάς Κρανίδι (2)
Φώτο: Γιάννης Γεωργόπουλος

Η Γιορτή διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Ερμιονίδας με την συνδιοργάνωση της Κοινότητας Κρανιδίου και του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας. Το αποτέλεσμα δικαίωσε όλους αυτούς που εργάστηκαν και επισφράγισε την επιτυχία της. Η διοργάνωση πέρυσι λόγω της πανδημίας δεν διεξήχθη. Φέτος λοιπόν, η ελιά και το ελαιόλαδο του Κρανιδίου γιορτάστηκαν όπως τους αξίζει, με σειρά εκδηλώσεων που διεξήχθησαν μέσα στο τριήμερο. Υπήρξε έντονη προβολή σε όλα τα τηλεπικοινωνιακά μέσα, που κάθε χρόνο κάνουν γνωστά την ελιά και το ελαιόλαδο της Ερμιονίδας. Οι δημότες και οι επισκέπτες στήριξαν με την παρουσία τους όλες τις εκδηλώσεις. Οι πλατείες, τα σοκάκια, τα καταστήματά του Κρανιδίου πλημμύρισαν από μικρούς και μεγάλους.

Διαβάστε ακόμα

Φυσικά ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος δεν θα μπορούσε να μην ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχημένη διεξαγωγή της Γιορτής:

Γιορτή ελιάς Κρανίδι (1)
Φώτο: Γιάννης Γεωργόπουλος

«Για όλα τα δρώμενα και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτό το τριήμερο ευχαριστούμε θερμά, τον παραγωγό και ομιλητή για την παρουσίαση του ελαιολάδου, κ. Βαγγέλη Δημαράκη, τους εθελοντές του Λαογραφικού Κέντρου, του Λαογραφικού Εργαστηρίου και της Χορευτικής Ομάδας του Δήμου μας, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Αντωνία Αντωνοπούλου, την Αντιδήμαρχο, κ. Ελένη Γκαμίλη, τον Αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Κρανιδίου, κ. Αριστείδη Μπίμπα, τον Πρόεδρο του Ν. Π. Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης, Πολιτισμού & Παιδείας, κ. Δαμιανό Κουτούβαλη, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Κοινότητας Κρανιδίου, κ. Νικόλαο Αντώνιοζα, και όλους τους συντελεστές της γιορτής, όπως τα μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας Κρανιδίου, τους Πρόσκοπους, το ΚΔΑΠ του Δήμου Ερμιονίδας, την παρουσιάστρια της εκδήλωσης, κ. Βιβή Μπουγιούρα, μα πάνω απ’ όλα και περισσότερο απ’ όλους ευχαριστούμε τους παραγωγούς, τους εκθέτες, τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που μας χάρισαν όμορφες εικόνες και γεύσεις από το εξαιρετικό ελαιόλαδο Κρανιδίου», σημειώνει ο δήμαρχος.

Και καταλήγει: «Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη Γιορτή Ελιάς και Ελαιολάδου, το 2022».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Ένα σχόλιο

  1. Συμμετείχα στη φετινή γιορτή της ελιάς κι ελαιολάδου στο Κρανίδι Ερμιονίδας, πολυαίωνο τυπικό προϊόν της περιοχής αναγνωρισμένο POP από το 1996 αλλά δυστυχώς brand name ακόμα άγνωστο στις διεθνείς αγορές.
    Παρά τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας, η διοργάνωση ήταν επιτυχημένη, με ανθρώπους κάθε ηλικίας, ακόμα και παιδιά που χαίρονταν την παρουσία των εκθεμάτων τους στους χώρους. Χάρηκα για την παρουσία αρκετών παραγωγών της περιοχής, πολιτιστικών συλλόγων με δικό τους εκθεσιακό υλικό κι ευγενική προσφορά γευσιγνωσίας.
    Το δικό μου ενδιαφέρον ήταν επικεντρωμένο στη θεματική των εισηγητών, αλλά απογοητεύτηκα. Γενικότητες και υποσχέσεις περί επιδομάτων του κράτους, υποδομές για την ύδρευση των καλλιεργειών, βοήθεια στους αγρότες… ασύνδετα κι αποσπασματικά, μακριά από ολοκληρωμένες μελέτες για τα επείγοντα προβλήματα του τόπου που όμως παραμένουν στο παρασκήνιο. Καμιά καινοτομία, κανένας προβληματισμός στην επικαιρότητα των αγορών και δυσκολιών ένταξης της τοπικής αγροτικής παραγωγής! Έγινε και πάλι η γνωστή πασαρέλα, βιτρίνα για λίγους πολιτικούς συνοδεία τηλεοπτικών και δημοσιογραφικών ακολούθων.
    Μόνη πολύτιμη εξαίρεση η ολιγόλεπτη ομιλία του κ. Ευάγγελου Δημαράκη, ελαιοπαραγωγός επιχειρηματίας με γνώση του αντικειμένου και συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάδειξη του τοπικού προϊόντος ώστε να ξεφύγει από την παραδοσιακή εμπορευματικοποίηση σε χύμα ποσότητα και την αξιοποίησή του ως κορυφαίο σε ποιότητα τυποποιημένο σε σύγχρονα πρότυπα, για διεκδίκηση της παγκόσμιας αγοράς προϊόντων υψηλής εμπορικής υπεραξίας, μέσω της ισχυρής συνεταιρικής μορφής, συγχρηματοδοτούμενης από ευρωπαϊκούς και κρατικούς πόρους, για λίγο καιρό ακόμα.

    Στη γιορτή της Ελιάς Κρανιδίου, πάνω ακριβώς από τα προϊόντα γευσιγνωσίας, μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, βρισκόντουσαν διαρκώς οι εθελοντές, τραγούδησαν οι χορωδίες, μίλησαν οι εκθέτες, που κανείς δεν έλεγξε αν είναι εμβολιασμένοι ή σε ανοσία, χωρίς κανείς να φοράει τις απαραίτητες μάσκες προστασίας! Φαίνεται άλλωστε από τις φωτογραφίες και βίντεο που προβάλλονται σήμερα δημοσίως.
    Κάποιοι μάγειροι φόρεσαν μάσκα μόνο τη στιγμή της μαγνητοσκόπησης της προετοιμασίας για τα κανάλια.
    Όλος ο κόσμος γύρω από τα εκθετήρια μοίραζε τρόφιμα εκτεθειμένα στους περαστικούς και συνομιλούσαν μουσκεύοντας με dropler (σταγονίδια σάλιου που εκπέμπονται με την ομιλία) συνεχώς τα τρόφιμα.
    Φυσικά εγώ, αν και πλήρως εμβολιασμένος, εφαρμόζοντας τα προληπτικά υγειονομικά μέτρα, δεν πλησίασα στην πολυκοσμία, ούτε ακούμπησα τα εδέσματα…
    Και πουθενά τριγύρω ούτε ένας αστυφύλακας για την τήρηση των “αυστηρών” μέτρων.
    Περιμένω να δω τον αριθμό κρουσμάτων στην περιοχή σε λίγες μέρες!
    https://www.youtube.com/watch?v=yscM0osxR-A

Διαβάστε ακόμα

Back to top button