home design 800x400
home design 1170Χ320

Ναύπλιο: Το πρώτο φαρμακείο γίνεται μουσείο που θα το αναπαριστά

Τι αποφασίστηκε στη δεύτερη συνάντηση του δημάρχου Ναυπλιέων με το προεδρείο το Πανελλήνιου και του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Συνάντηση Κωστούρου πρώτο φαρμακείο Ελλάδας Ναύπλιο

Δεύτερη συνάντηση είχε ο Δημαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος στο γραφείο του με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά, τον Γενικό Γραμματέα του ΠΦΣ Σεραφείμ Ζήκα και την Πρόεδρο Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδας Αριστέα Κατσουλάκου, αναφορικά με το μέλλον του κτηρίου στο οποίο στεγάστηκε το πρώτο φαρμακείο της χώρας, στο Ναύπλιο, το οποίο ίδρυσε ο Ιταλός Βονιφάτιος Βοναφίν.

Η πρώτη είχε λάβει χώρα προ πανδημίας και συμμετείχε και ο κ. Νικόλτσιος ο οποίος θα έχει την ευθύνη του σχεδιασμού της αναπαράστασης του πρώτου Φαρμακείου.

img 20211005 130757
Το πρώτο Φαρμακείο

Τι δήλωσε ο δήμαρχος

«Αποφασίσαμε τη συνεργασία Δήμου Ναυπλιέων και Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έτσι ώστε στο ισόγειο του ανακαινισμένου κτιρίου να υπάρχει ένας μουσειακός χώρος με αναπαράσταση του πρώτου Φαρμακείου», δήλωσε ο δήμαρχος Ναυπλιέων.

«Η συνεργασία θα επικυρωθεί με ένα μνημόνιο που θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων και το διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου», συμπλήρωσε ο κ. Κωστούρος.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Με βάση τη συμφωνία που έχει γίνει και που μένει να επικυρωθεί και με τη βούλα, ο δήμος αναλαμβάνει την εκπόνηση μελετών για την αναστήλωση του κτιρίου, όπως αρχιτεκτονικές, στατικές, ηλεκτρολογικές, και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) τη μουσειολογική – μουσειογραφική μελέτη αλλά και τις εργασίες για τη δημιουργία του μουσείου.

Το μουσείο θα στηθεί όπως ήταν τα φαρμακεία εκείνης της εποχής και με φαρμακευτικό εξοπλισμό της εποχής από ιδιωτικές συλλογές. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να ξεκινήσει η δημιουργία του μουσείου πριν από ένα χρόνο ώστε να είναι έτοιμο φέτος, με τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, αλλά η πανδημία φρέναρε τις εξελίξεις.

img 20211005 130730
Το πρώτο φαρμακείον της Ελλάδος, 1828-1972, Ιδρυτής Βονιφάτιος Βοναφίν.

Η ιστορία του κτηρίου και η εξαγορά από το Δήμο

Σε αυτή τη φάση το μόνο που μαρτυρεί την ιστορία του κτιρίου είναι μια μαρμάρινη επιγραφή στην πρόσοψή του, στην οποία αναφέρεται: «Το πρώτο φαρμακείον της Ελλάδος, 1828-1972, Ιδρυτής Βονιφάτιος Βοναφίν. Εδώ εταριχεύθη ο Α΄ Κυβερνήτης της Ελλάδος Καποδίστριας». Ο Βονιφάτιος Βοναφίν γεννήθηκε στην Τεργέστη το 1800 και σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας. Το 1826 γνώρισε τη σύζυγό του που καταγόταν από την Υδρα και εγκαταστάθηκε στο νησί. Μετά τον θάνατο του παιδιού τους μετακόμισαν στο Ναύπλιο. Το 1828 ίδρυσε το φαρμακείο «ο Σωτήρ», το πρώτο επίσημο φαρμακείο του ελληνικού κράτους.

Το κτίριο λειτούργησε ως φαρμακείο έως και το 1972, οπότε και πέρασε υπό την σκέπη της εκκλησίας και συγκεκριμένα τριών ενοριών του Ναυπλίου (Αγίου Νικολάου, Γεννήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Γεωργίου). Το 2013 η εκκλησία έβγαλε το κτίριο σε δημοπρασία. Οι κάτοικοι αντέδρασαν και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε την εξαγορά του.

Η κυριότητα του κτιρίου πέρασε στο Δήμο Ναυπλιέων το Νοέμβριο του 2017, με την τιμή της αγοραπωλησίας να ανέρχεται στις 585.000 ευρώ.

img 20211005 130829α 1
Το πρώτο φαρμακείο της Ελλάδος

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis