home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: Εφιάλτης οι αναζωπυρώσεις – Εκκενώνονται 19 χωριά

Ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στην Ηλεία – Κινδύνεψε και πάλι η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία – Έφτασε με ελικόπτερο στην περιοχή ο πρωθυπουργός.

Έντονες αναζωπυρώσεις δημιουργούνται συνεχώς στο πύρινο μέτωπο της Αρχαίας Ολυμπίας, στην Ηλεία, και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Γαλανή, με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις να προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Αρχές αποφάσισαν να πορχωρήσουν στην εκκένωση 19 χωριών.

Το μέτωπο της φωτιάς, σύμφωνα με το patrisnews.com, μετακινήθηκε προς τους οικισμούς Χελιδόνι και Πεύκες με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ρίχνουν τη βαρύτητά τους στην πλευρά του οικισμού Πεύκες αφού στο Χελιδόνι οι πληροφορίες αναφέρουν πως η φωτιά περιορίζεται.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος ανέφερε ότι «η κυριότερη αναζωπύρωση σημειώθηκε πίσω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνο- ύς Ολυμπιακής Ακαδημίας, αλλά επιχείρησαν άμεσα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα πυροσβεστικά οχήματα».

Παράλληλα, τόνισε ότι «το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων βοηθούν οι αντιπυρικές ζώνες που έχουν διανοιχθεί».

Ενισχύονται οι άνεμοι

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «από νωρίς σήμερα το πρωί έχει ενισχυθεί η ένταση των ανέμων, αν και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις κάτι τέτοιο αναμενόταν να συμβεί μετά τις 10:00 το πρωί».

Να σημειωθεί επίσης ότι τα εναέρια μέσα λόγω των συνθηκών στην περιοχή, επιχειρούν με δυσκολία.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί δόθηκε εντολή για την εκκένωση δύο ακόμα οικισμών στην περιοχή, όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά. Συγκεκριμένα, εκκενώθηκαν τα χωριά Χελιδόνι και Πεύκες.

Όσον αφορά στις επίγειες και εναέριες δυνάμεις που συνεχίζουν τη μάχη με τον πύρινο εφιάλτη, νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης επιχειρούσαν 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα, 9 ομάδες πεζοπόρο,6 ελικόπτερα και 7 καναντέρ.

Στο σημείο για να επιβλέπουν και να έχουν το έλεγχο της κατάστασης βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης.

Με ελικόπτερο στην Αρχαία Ολυμπία ο πρωθυπουργός

Με ελικόπτερο έφτασε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης (5/8) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ηλεία όπου μαίνεται από χτες η φωτιά που ξέσπασε στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο πρωθυπουργός προσγειώθηκε γύρω στις 12:30 στο γήπεδο των Μακρισίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις πληγείσες, από την πυρκαγιά, περιοχές της Ηλείας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Στην Ηλεία βρίσκονται από χθες Τετάρτη οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να ενημερωθούν για τα πύρινα μέτωπα αλλά και για την κατάσταση στην Αρχαία Ολυμπία και τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτή συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θόδωρος Λιβάνιος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis