home design 800x400
home design 1170Χ320

Χόρτασαν χημικά οι αντιεμβολιαστές στο Σύνταγμα – Συγκεντρώσεις σε Ναύπλιο και Άργος

Οκτώ προσαγωγές και τραυματισμός ενός αστυνομικού στα επεισόδια σε Σύνταγμα και Προπύλαια. Γιατί διαμαρτύρονται οι αρνητές του κορωνοϊού.

Ένταση, χημικά και επεισόδια στην Αθήνα, όπου και σήμερα έγινε νέα συγκέντρωση αρνητών των εμβολίων και γενικά του κορωνοϊού. Κρατώντας ελληνικές σημαίες, σταυρούς και πανό που γράφουν συνθήματα όπως «Όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό» και «Η ελευθερία δεν είναι δικαίωμα, είναι καθήκον», πολίτες ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται από τις 18:00 στο Σύνταγμα, με αίτημα «μια ζωή ελεύθερη όπως την αξίζουμε» όπως άλλωστε έγραφαν και στο κάλεσμά τους.

Η ένταση δεν άργησε, με αστυνομικές δυνάμεις να επεμβαίνουν. Έγιναν ρίψεις νερού με τις «Αύρες» της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και δακρυγόνα ώστε να απομακρυνθούν οι αντιεμβολιαστές από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Οι συγκεντρωμένοι απομακρύνθηκαν από την πάνω μεριά της πλατείας Συντάγματος προς την κάτω, με την ένταση να μην σταματά. Στα στενά γύρω από την Ερμού σημειώθηκε κυνηγητό μεταξύ των αστυνομικών και των διαδηλωτών, με την χρήση χημικών και τις ρίψεις νερού να είναι συνεχείς.

Φωτογραφία: anagnostis

Τι λέει η αστυνομία για τα επεισόδια

Σε περισσότερες από πέντε προσαγωγές έως τώρα έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ, για τα επεισόδια που έγιναν το απόγευμα στο Σύνταγμα και τα Προπύλαια.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν περίπου 3.500 αρνητές του εμβολίου. Σε κάποια στιγμή που τους ζητήθηκε να απομακρυνθούν από την λεωφόρο Αμαλίας, γιατί παρεμπόδιζαν την κυκλοφορία, άρχισαν να πετούν προς την πλευρά των αστυνομικών μπουκάλια και άλλα αντικείμενα. Τότε, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν ρίψεις νερού με το ειδικό όχημα και περιορισμένη χρήση χημικών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής «στις 17:30, μετά από κάλεσμα σε ιστοσελίδα για συγκέντρωση, με κεντρικό σύνθημα “κοινωνική αντεπίθεση, ταξική αλληλεγγύη ενάντια στη θανατοπολιτική κράτους, κεφαλαίου και φασιστών”, πραγματοποιήθηκε συνάθροιση περίπου 100 ατόμων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της συνάθροισης, μέρος των συγκεντρωμένων επιτέθηκε και τραυμάτισε τρεις πολίτες, διερχόμενους εκείνη τη στιγμή, από την οδό Πανεπιστημίου. Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν άμεσα για τον απεγκλωβισμό και την διάσωση των ανωτέρω πολιτών και απώθησαν τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι κατευθύνθηκαν και διαλύθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων. Οι τραυματίες διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία. Στο συμβάν πραγματοποιήθηκαν επτά προσαγωγές, ενώ τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Της προανάκρισης επιλαμβάνεται η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής».

Όσον αφορά τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, η ΓΑΔΑ σημειώνει στην ανακοίνωσή της: «Στις 18:00, μετά από κάλεσμα μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης διαφόρων οργανώσεων, συλλόγων και σωματείων για συγκέντρωση, με κεντρικό σύνθημα “όλοι στον αγώνα για ελευθερία και αξιοπρέπεια- όχι στα δικτατορικά μέτρα της κυβέρνησης-ενάντια στο διαχωρισμό των πολιτών”, πραγματοποιήθηκε συνάθροιση περίπου 3.500 ατόμων στο χώρο της Πλατείας Συντάγματος.

Οι συγκεντρωμένοι αγνόησαν τις εκκλήσεις – προειδοποιήσεις του επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων να αποχωρήσουν από το οδόστρωμα της Λεωφόρου Αμαλίας που είχαν καταλάβει, προκειμένου να διεξαχθεί ανεμπόδιστα η κυκλοφορία των οχημάτων που είχε διακοπεί, ενώ ταυτόχρονα τμήμα των συγκεντρωμένων προέβη σε ρίψη αντικειμένων (πετρών-μπουκαλιών) κατά των αστυνομικών δυνάμεων, έμπροσθεν του Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στην απώθηση των συγκεντρωμένων, με ρίψεις νερού και περιορισμένη χρήση δακρυγόνων. Ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων αποχώρησε μέσω διαφόρων κατευθύνσεων και στην οδό Μητροπόλεως ομάδα ατόμων από τους ανωτέρω αποχωρούντες επιτέθηκε και τραυμάτισε γυναίκα. Μικροομάδες παρέμειναν στην περιοχή της Πλατείας Συντάγματος, βάζοντας φωτιά σε δύο κάδους απορριμμάτων και προβαίνοντας σε ρίψη αντικειμένων κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Μετά από λίγη ώρα αποχώρησαν επίσης. Πραγματοποιήθηκε μία προσαγωγή. Της προανάκρισης επιλαμβάνεται η Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών».

Σημειώνεται, τέλος, ότι για τα όσα έγιναν στις δύο συγκεντρώσεις ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Φωτογραφία: anagnostis

Συγκεντρώσεις σε Ναύπλιο και Άργος

Την ίδια στιγμή, αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε πολλά σημεία της χώρας, όπως στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στον Βόλο, στην Δράμα και στα Ιωάννινα.

Συγκέντρωση ενάντια του υποχρεωτικού εμβολιασμού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 21 Ιουλίου στην Πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο.

Μία άλλη συγκέντρωση έγινε στο Άργος στην πλατεία Αγίου Πέτρου στις 8 το απόγευμα.

Οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν οργανωθεί από συλλόγους, φορείς και άτομα, με καλέσματα μέσω των social media.

Οι διαμαρτυρίες εστιάζονται στην “υποχρεωτικότητα” των Κυβερνητικών μέτρων που εδώ και 18 μήνες έχουν παρθεί, με αφορμή την Covid-19.

Από τους διαμαρτυρόμενους πολίτες εκφράζεται η έντονη ανησυχία που υπάρχει για τον διαφαινόμενο διχασμό των πολιτών με αφορμή τα μέτρα προώθησης του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Φωτογραφία: anagnostis

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis