home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αυτοκινητόδρομος – Αργολίδα: Ένα όνειρο …τρελό, που δεν είναι απατηλό

Μακέτα νέας επαρχιακής οδού «Τίρυνθας – Αρχαιότητες Ηραίου – Νέο Ηραίο – Μοναστηράκι – Μυκήνες» με τον αυτοκινητόδρομο «Κορίνθου – Τριπόλεως»

Ένα όνειρο τρελό, που δεν είναι απατηλό – παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι του Σταμάτη Κόκοτα – αποτελεί το έργο της σύνδεσης της Εθνικής Οδού Κορίνθου – Τριπόλεως με την Αργολίδα, που είχε κολλήσει στις καλένδες δεκαετίες και μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης.

Ο νομός Αργολίδας, παρά την μεγάλη επισκεψιμότητά του και την κίνηση τροχοφόρων είναι μέχρι τώρα ο μοναδικός νομός της Πελοποννήσου χωρίς σύνδεση με την Εθνική Οδό, με όλα τα γνωστά προβλήματα που δημιουργεί ένα τέτοιο πρόβλημα. Αρκεί να φανταστεί κανείς, ότι για να φτάσει κάποιος από την Αθήνα στη διασταύρωση του αυτοκινητόδρομου Α7, προκειμένου να στρίψει στον κακό απαρχαιωμένο δρόμο μέσα από τα Δερβενάκια και να κατευθυνθεί στο Άργος και το Ναύπλιο, χρειάζεται μόνο μιάμιση ώρα, αλλά από κει και πέρα ακολουθεί ένα μαρτύριο σε κακό επαρχιακό δρόμο, με κινδύνους και μεγάλη ταλαιπωρία για να συνεχίσει την πορεία του, ώστε να καταλήξει στον προορισμό του.

Υπογραφή ένταξης στο ΕΣΠΑ συνδετήριου δρόμου Αργολίδας με αυτοκινητόδρομο
ΦΩΤΟ anagnostis

7 χιλιόμετρα δρόμου δίνουν λύση στο πρόβλημα, με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την Αργολίδα που μπαίνει πλέον σε φάση υλοποίησης, με έναρξη των εργασιών στις αρχές του 2021 και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023.

Με το παρόν έργο προβλέπεται η κατασκευή συνδετήριου τμήματος 7,015 χιλιομέτρων της νέας επαρχιακής οδού «Τίρυνθας – Αρχαιότητες Ηραίου – Νέο Ηραίο – Μοναστηράκι – Μυκήνες» με τον αυτοκινητόδρομο «Κορίνθου – Τριπόλεως» στον κόμβο της Αρχαίας Νεμέας.

Υπογραφή ένταξης στο ΕΣΠΑ συνδετήριου δρόμου Αργολίδας με αυτοκινητόδρομο
ΦΩΤΌ: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το κόστος

Ο προϋπολογισμός του έργου «Βελτίωση επαρχιακής οδού από κόμβο Αρχαίας Νεμέας – Δερβενάκια – Μυκήνες νομού Αργολίδας», που εντάχθηκε με υπογραφή του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στο ΠΕΠ ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ανέρχεται σε 48.850.000 ευρώ.

Ο δρόμος που θα κατασκευαστεί, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο μικρά τούνελ και μια γέφυρα μήκους 160 μέτρων, σε σημείο που θα περνά πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή.

Στον άμεσο σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι και η κατασκευή παράκαμψης που θα οδηγεί και στο Άργος.

Να σημειωθεί ότι το έργο αυτό είχε μελετηθεί πριν από 15 χρόνια περίπου επί Νομαρχίας Βασίλη Σωτηρόπουλου και είχε περάσει από το ΚΑΣ με παρατηρήσεις να προστεθούν μελέτες για τα δύο τούνελ («cut and cover») και για τη γέφυρα και άλλες τεχνικές τροποποιήσεις. Από το 2012 όμως μέχρι το 2019 δεν είχε γίνει τίποτα απολύτως. Δεν είχε προχωρήσει η πραγματική μελέτη. Το έργο αυτό είχε θαφτεί σε ένα ντουλάπι που κανένας δεν ήθελε να ανοίξει και να το βάλει μπροστά, επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος.

Την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σε ειδική τελετή με τις ευχές να «είναι καλορίζικο».

Μακέτα νέας επαρχιακής οδού «Τίρυνθας – Αρχαιότητες Ηραίου – Νέο Ηραίο – Μοναστηράκι – Μυκήνες» με τον αυτοκινητόδρομο «Κορίνθου – Τριπόλεως»
Μακέτα νέας επαρχιακής οδού «Τίρυνθας – Αρχαιότητες Ηραίου – Νέο Ηραίο – Μοναστηράκι – Μυκήνες» με τον αυτοκινητόδρομο «Κορίνθου – Τριπόλεως» ΠΗΓΗ: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ενθουσιασμός και επιφυλάξεις

Όπως δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος «Πολύ σημαντική ημέρα η σημερινή για την Αργολίδα! Το έργο που περιμέναμε δεκαετίες, η οδική σύνδεση της Αργολίδας με το Εθνικό Οδικό Δίκτυο στα Δερβενάκια παίρνει σάρκα και οστά! Στην προεκλογική μας εκστρατεία διατρανώναμε την αταλάντευτη βούλησή μας να αποκαταστήσουμε την αδικία εις βάρος της Αργολίδας, να είναι ο μόνος νομός χωρίς πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο. Και πράγματι, λίγο πριν εκπνεύσει το ΕΣΠΑ 2014-2020, κυριολεκτικά στις καθυστερήσεις, ακόμα και πριν αναλάβουμε επισήμως, κάναμε την κατάλληλη προεργασία για να εξασφαλίσουμε την ένταξη έργων προκειμένου να κρατήσουμε την Αργολίδα σε έναν κύκλο συνεχούς προόδου».

Επιφυλάξεις ωστόσο για το κόστος του έργου κρατούν ενεργοί πολίτες της περιοχής, όπως ο κος Μπάμπης Αντωνιάδης από το Ναύπλιο, ο οποίος αναρωτιέται «Μήπως η σπατάλη είναι πλευρά που αποσιωπούμε;», τονίζοντας: «το ίδιο έργο ξεκίνησε το 2008 από 22.000.000 € πήγε το 2010 στα 28.000.000 € και θα δημοπρατηθεί το 2021 στα 48.800.000 €. Χωρίς καμία αλλαγή στον σχεδιασμό, το έργο προϋπολογιστικά εκτινάχθηκε από τα 28.00.000 € στα 48.800.000 € σε 10 χρόνια». Υποστηρίζει δε, ότι «ο χρόνος που θα εξοικονομηθεί από την νέα χάραξη δεν θα είναι πάνω από 3 λεπτά», θέτοντας το ερώτημα: «Γιατί πρέπει να καταστρέψουμε ένα εξαιρετικής ομορφιάς τοπίο;  Αξίζει τον κόπο και το κόστος για τρία λεπτά λιγότερου χρόνου;».

ΣΥΝΟΧΗ LOGO

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis