home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Δημοτικός οδοφωτισμός με LED: Το μυστικό της επιτυχίας βρέθηκε στο Κιάτο

Η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού αποτελεί οπωσδήποτε ένα ζητούμενο για όλους τους δήμους της χώρας μας, αφού η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να αποφέρει σημαντικό κέρδος στα δημοτικά ταμεία.

Μάλιστα, πολλοί δήμοι  της Πελοποννήσου ποντάρουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και της εξοικονόμησης πόρων μέσω αυτής της μείωσης ώστε να γεμίσουν τα ταμεία τους μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο, η αντικατάσταση των λαμπτήρων απαιτεί σημαντικά κεφάλαια που πρέπει να διατεθούν και οι λύσεις οι οποίες έχουν εντοπιστεί από τους δημοτικούς άρχοντες είναι συγκεκριμένες: 1. Αντικατάσταση με ιδίους πόρους ώστε όλο το κέρδος να εισρεύσει στα ταμεία του δήμου 2. Αντικατάσταση με δάνειο, το οποίο θα αποπληρωθεί με τα κέρδη που θα προκύψουν, άρα για συγκεκριμένα χρόνια η εξοικονόμηση πόρων θα εισρέει στα ταμεία κάποιου τραπεζικού ιδρύματος, 3. Αντικατάσταση μέσω σύμβασης με εταιρεία η οποία θα απορροφά τα κέρδη από την εξοικονόμηση για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Είναι όμως αυτές όλες οι δυνατές λύσεις; Φαίνεται πως όχι!

Γιατί εκεί στο Κιάτο, στο δήμο Σικυωνίων, ο δήμαρχος Σπύρος Σταματόπουλος φαίνεται ότι βρήκε μια τέταρτη λύση που και αντικατάσταση των λαμπτήρων κάνει χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ, και χωρίς να πάρει δάνειο και χωρίς να εγκαταστήσει ιδιωτική εταιρεία που θα απορροφά τα κέρδη από την εξοικονόμηση.

Η λύση που βρήκε είναι απλή όσο και έξυπνη.

Αξιοποιώντας όλες τις πηγές χρηματοδότησης που είχε στη διάθεσή του μέσω ΕΣΠΑ, Πράσινου Ταμείου και άλλων πόρων, κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις ανάπλασης πεζοδρομίων ξεκινώντας από τις κεντρικότερες οδούς, με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία οχημάτων και πεζών.

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται οπωσδήποτε η αλλαγή φωτιστικών σωμάτων οδοφωτισμού με καινούρια, αντίστοιχης ισχύος και φωτεινότητας τύπου LED, καθώς και η ανάπλαση των πεζοδρομίων και υπογειοποίηση των καλωδίων. Έτσι εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται και η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των οδών και πεζοδρομίων.

Έτσι, ο δαιμόνιος δήμαρχος, πέτυχε την, με ΜΗΔΕΝ κόστος αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση πόρων που αγγίζει το 60-70% και εισρέει καθαρή στα ταμεία του δήμου του!

Τα κέρδη που εξασφαλίζονται επανεπενδύονται σε νέες αντικαταστάσεις φωτιστικών σωμάτων με αποτέλεσμα το έργο της αντικατάστασης να προχωρά με γεωμετρικούς ρυθμούς αυξάνοντας ανάλογα και την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων.

Η λύση που εφάρμοσε ο δήμος Σικυωνίων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για αυτό καθεαυτό το έργο στο οποίο εφαρμόστηκε αλλά για την βέλτιστη αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την εξοικονόμηση ενεργειακή και οικονομική, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά την αισθητική αναβάθμιση των κοινόχρηστων δημοτικών χώρων. Γιατί όπως κάθε επιτυχημένη πρακτική θέλει τρόπο και όχι κόπο!

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis