home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αποκτά ζωή ξανά το ομορφότερο κομμάτι του Ναυπλίου

Ψαρομαχαλάς στο Ναύπλιο

Όσοι επισκέπτονται το Ναύπλιο, αναλώνουν τον χρόνο τους αντικρίζοντας το Μπούρτζι ή περπατώντας στα δρομάκια γύρω από την πλατεία συντάγματος. Κι όμως η ομορφιά του Ναυπλίου ξεδιπλώνεται μόνο σε εκείνους τους λίγους που θα θελήσουν να ανεβούν τα πρώτα πέτρινα σκαλοπάτια της πρώτης κλίμακας που θα τους καλέσει να την «κυριεύσουν». Το πιο όμορφο κομμάτι της πόλης, η περιοχή του Ψαρομαχαλά, αντιλαλεί ήχους από παλιές εποχές, από τα πασουμάκια των χανουμισών, τις γόβες των κυριών της Γαληνοτάτης  και τα παπούτσια των σημερινών νοικοκυρών.

Ψαρομαχαλάς στο Ναύπλιο

Οι τριανταφυλλιές και οι βουκαμβίλιες συνεχίζουν να ανθούν στα ίδια σημεία και τα γιασεμιά σε ταξιδεύουν με το άρωμά τους. Τα λιγοστά δέντρα σου προσφέρουν απλόχερα την σκιά τους, φιλόξενα χωρίς να διακρίνουν τους ανθρώπους σε φυλές και σε κοινωνικές τάξεις.

Το ιστορικό σκηνικό συμπληρώνουν οι κρήνες με τις αραβικές επιγραφές, σημάδια μιας περιοχής που έγινε χωνευτήρι πολιτισμών.

Την όμορφη αυτή περιοχή της παλιά πόλης από την εκκλησία του αγίου Σπυρίδωνα έως και τα παλιά «σφαγεία» ο δήμος Ναυπλιέων αποφάσισε να της δώσει ξανά την λάμψη που της στέρησε ο χρόνος. Πρόκειται για μια ανάπλαση που δεν βελτιώνει απλά τις υποδομές αλλά δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει μια άλλη πόλη από αυτήν που συνήθως προτείνουν οι κοινοί τουριστικοί οδηγοί.

Ψαρομαχαλάς στο Ναύπλιο
Ψαρομαχαλάς στο Ναύπλιο

Ο Δήμαρχος

Η διαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής του Ψαρομαχαλά αποτελεί μια σημαντική επιλογή της δημοτικής αρχής σε ένα μέρος της πόλης που μόνο μερικές τσιμεντοστρώσεις και στερεώσεις σκαλοπατιών έχουν να επιδειχτούν από τους προκατόχους του Δημαρχιακού Θώκου. Είναι για εμάς μεγάλη ικανοποίηση η ένταξη στο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Πελοπόννησος» – ΕΣΠΑ 2014-2020 της ανάπλασης της περιοχής του «Ψαρομαχαλά», χωρίς αυτό να σημαίνει την επανάπαυση μας. Με τον ίδιο τρόπο που δουλέψαμε για να φτάσουμε σήμερα εδώ, θα συνεχίσουμε μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Τo ιστορικό κέντρο, όπως και όλη η πόλη του Ναυπλίου αναβαθμίζεται και ο στόχος μας είναι να ξεπεράσει πολύπλευρα, Ευρωπαϊκές πόλεις πρότυπα. Οι παρεμβάσεις στην περιοχή των οδών Φωτομαρά, Παπανικολάου, των καθέτων και της πλατείας του Αγίου Σπυρίδωνα, είναι κρίσιμες για την ολοκλήρωση ενός συνολικού δικτύου παρεμβάσεων στην Παλιά Πόλη, η οποία αποτελεί ισχυρό στοιχείο της Ταυτότητας του Ναυπλίου ως προορισμού».

Ψαρομαχαλάς στο Ναύπλιο

Τί περιλαμβάνει το έργο

Η ανάπλαση τμημάτων της ευρύτερης περιοχής του Ψαρομαχαχαλά στο Ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου είναι το έργο που θα χρηματοδοτήσει το ΕΣΠΑ με το ποσόν του 1.102.000 ευρώ.

Το έργο αφορά στην πεζοδρόμηση και αναβάθμιση της περιοχής μελέτης και περιλαμβάνει την πλακόστρωση της, την επισκευή των μαρμάρινων ή τσιμεντένιων σκαλοπατιών στις δρομόσκαλες, την επισκευή ή συμπλήρωση των δικτύων αποχέτευσης ομβρίων ή λυμάτων, την αντικατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και των φωτιστικών σωμάτων καθώς και την ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων και κατασκευών. Η συνολική επιφάνεια της επέμβασης είναι περίπου 3.000 τ.μ.

Ψαρομαχαλάς στο Ναύπλιο

Συγκεκριμένα το έργο περικλείεται από τις οδούς προς ανάπλαση Παπανικολάου, Φωτομάρα, Ιατρού, Τερτσέτη, Μουτζουρίδου, τις παλαιές δρομόσκαλες καθώς και την πλατεία Αγ. Σπυρίδωνα σύμφωνα και με τις αντίστοιχες 12/2016 και 2/2017 αρχιτεκτονικές μελέτες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπλιέων. Η δυσκολία του έργου πρόσκειται στο ότι οι υπό ανάπλαση δρόμοι είναι στενοί, το πλάτος τους μεταβάλετε  κατά την διαδρομή τους, ενώ τα παλαιά μονολιθικά μαρμάρινα σκαλιά δημιουργούν επιπλέον δυσκολίες λόγω των υψομετρικών διαφορών. Αν και με βάση το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο του Ναυπλίου  όλοι οι προαναφερθέντες δρόμοι, είναι χαρακτηρισμένοι πεζόδρομοι, παρ` όλα αυτά λειτουργούν σαν μονόδρομοι χαμηλής όχλησης για τα τροχοφόρα των επιχειρήσεων και των κατοίκων της περιοχής. Ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών είναι αδιέξοδοι, ενώ στις άκρες ορισμένων ασφαλτοστρωμένων οδών υπάρχουν «ίχνη» πεζοδρομίων.

Ήδη έχει ξεκινήσει στις καθέτους οδούς η εγκατάσταση νέου δικτύου ύδρευσης- αποχέτευσης και υπογείων καλωδίων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Το έργο θα ενίσχυση την κοινωνική συνοχή της πόλης ενώ παράλληλα με την ανάδειξη της περιοχής και την βελτίωση των υποδομών θα αποτελέσει εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη των διαπλαθούμενων τμημάτων της παλιάς πόλης του Ναυπλίου.

ΣΥΝΟΧΗ LOGO

Σχόλια

4 απαντήσεις

  1. Έχουμε λεφτά για αυτά τώρα; Εδώ δεν υπάρχει φωτισμός σε γειτονιές του Ναυπλίου. Και άσε τις διακοπές νερού..

  2. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    Συνεχίζει να βρέχει άφθονο ευρωπαϊκό χρήμα στον Δήμο Ναυπλιέων για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των δημοτών, ώστε να συγκλίνει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο Δήμος Ναυπλιέων όμως αρνείται επίμονα να αναρτήσει την ευρωπαϊκή σημαία στους χώρους του.
    Μήπως βρεθεί επιτέλους λίγο φιλότιμο στους θεσμικούς εκπροσώπους και διορθωθεί αυτή η άρνηση αναγνώρισης του ρόλου της Ευρώπης στην τοπική επικράτεια που τόσο ωφελείται από την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σε χρήμα, βέλτιστες πρακτικές διοίκησης, εθνική ασφάλεια και καταπολέμηση της εγκληματικότητας;

  3. Πεζοδρομηση και πλακοστρωση που θα περνούν και παλι αυτοκινητα…ΔΩΣΕ ΠΟΝΟ
    Υπαρχει αποφαση ανάπλασης δημοσιευμενη για την πλατεια αγιου σπυριδωνα;;; Να την κοινοποιήσετε, ΑΝ υπαρχει…οχι να δινετε του αριθμους αρχιτεκτονικων μελετων…. Κλαινε και τα πεζοδρομια…

  4. Εσύ που έγραψες το άρθρο και αναφέρεις για..μπόλιασμα και χωνευτήρια πολιτισμών,να πας σε ψυχίατρο να σε κοιτάξει ή το τσίπουρο που πίνεις σε πειράζει.
    Το 1821 όταν μπήκαν οι Ελληνες στο Ανάπλι ξεκλήρησαν κάθε κατακτητή όπως και στον Μωριά επίσης.
    Τα χαζολογήματα περί…χωνευτήρια πολιτισμών να τα αναφέρεις σε κανα ραντεβού με ζαίοι και ανιστόρητους.

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis