home design 1170x320 (banner)
ΟικονομίαΑρχείο

Πελοπόννησος: Η εστίαση έχει φάει μεγάλη σφαλιάρα και προσπαθεί να πιαστεί από τα μαλλιά της

Κραυγή απόγνωσης απευθύνει ο κλάδος εστίασης στη Μεσσηνία με ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο απέστειλε προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Το παρατεταμένο lockdown που κρατά κλειστά για αρκετούς μήνες εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες στην Πελοπόννησο και όλη την Ελλάδα, έχει γονατίσει τους ιδιοκτήτες τους, μην έχοντας άλλη επιλογή.

Στο εν λόγω μήνυμα, το οποίο υπογράφει ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης Αναψυχής Καλαμάτας (ΣΚΕΑΚ), ζητείται η ουσιαστική συνδρομή της πολιτείας προς τον συγκεκριμένο κλάδο.

«Η εστίαση ζει την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών. Εχει φάει μεγάλη σφαλιάρα και προσπαθεί να πιαστεί από τα μαλλιά της», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

«Προσπάθειες να διατηρηθούν εστιατόρια, ακόμη και μπαρ, με τη μέθοδο του delivery γίνονται καθημερινά. Δυστυχώς, δεν αποδίδουν και μεγαλώνουν τη μαύρη τρύπα των επιχειρήσεων μας», αναφέρεται στην επιστολή, στην οποία συγκεκριμένα επισημαίνονται τα εξής:

Διαβάστε ακόμα

Οι επαγγελματίες της εστίασης είναι σε απόγνωση. Βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής. Θέλουμε ουσιαστική στήριξη και όχι μέτρα ανακούφισης.

Στόχος της επιστολής σε καμία περίπτωση δεν είναι η άσκηση οποιασδήποτε κριτικής, αφού είναι απόλυτα κατανοητό πως κράτος και κοινωνία αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες δυσκολίες.

Παρ’ όλα αυτά, έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε και να παρουσιάσουμε τα αδιέξοδα που βρίσκεται ένας κλάδος ο οποίος προσφέρει εργασία σε ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών της χώρας μας. Απασχολούμε περίπου 400.000 υπαλλήλους, με ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας περίπου 13%. Η εστίαση υπολογίζεται ότι συμμετέχει περίπου στο 10% του ΑΕΠ της χώρας.

Τι πήρε η εστίαση το 2020 από το κράτος ως βοήθεια για το υποχρεωτικό κλείσιμο των επιχειρήσεων, με κρατική εντολή, για έξι μήνες (Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Νοέμβριο – Δεκέμβριο);

Τίποτα!

Τι πήρε για τους υπόλοιπους μήνες, με υποχρεωτικούς περιορισμούς στη χωρητικότητά της κατά 30% έως 50% ή περιορισμούς στον τρόπο λειτουργίας της;

Τίποτα!

Ολα τα πακέτα στήριξης που δόθηκαν ήταν ετεροχρονισμένα, με πολλές στρεβλώσεις, ξεπερασμένα χωρίς να δίνουν ουσιαστική στήριξη στις επιχειρήσεις. Το σύνολο των μέτρων κρίνονται από τον κλάδο ως ανεπαρκή. Είναι παρωχημένα και τα περισσότερα δημιουργούν εντάσεις και τριβές με του εταίρους μας. (Ενοικιαστές, προμηθευτές, τράπεζες, Εφορία, ταμεία).

Τι περιμέναμε;

Πιο γενναίες αποφάσεις. Ποιο συγκεκριμένα μέτρα  και ουσιαστική στήριξη.

Μέτρα όπως επιπλέον επιδότηση ρευστότητας στο σύνολο του τζίρου μας σε σύγκριση με το 2019 ή επιδότηση του 100% των λειτουργικών τους εξόδων (ενοίκιο, ασφάλιση, ενέργεια, δάνεια, Εφορία κλπ.) θα ήταν ορθότερα από την χορήγηση των τυφλά επιστρεπτέων προκαταβολών – δανείων. Ολα τα έσοδα που δώσατε θα τα ζητήσετε πίσω σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να υπολογίσετε την καταστροφή που θα έχουμε υποστεί.

Οι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης βρίσκονται στο μέτωπο μιας άνισης μάχης, θυσιάζοντας τους κόπους μιας ζωής εις το όνομα του ιερού αγώνα για προστασίας της δημόσιας υγείας. Οσο οι περιορισμοί αυξάνονται, τόσο περισσότερη στήριξη του κράτους και της κοινωνίας απαιτείται, αφού υπάρχει ορατό ενδεχόμενο ο χώρος της εστίασης να καταρρεύσει και μοιραία μαζί του να βουλιάξει η κοινωνία και η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος που είναι ο Τουρισμός.

Δεν είμαστε επαίτες. Εχουμε επενδύσει αποταμιεύσεις και κεφάλαια χρόνων, που αποκτήθηκαν με πολύ κόπο και τα βλέπουμε να χάνονται. Απαιτούμε να σκύψετε στο πρόβλημα ουσιαστικά και όχι επιφανειακά. Ο κλάδος της εστίασης έχει πραγματικά πληγεί και σε επίπεδο επιχειρηματιών και σε επίπεδο εργαζομένων.

Δεν θέλουμε μέτρα πυροσβεστικά. Θέλουμε μέτρα ουσιαστικά και συγκροτημένα, απολύτως κοστολογημένα, βιώσιμα, μόνιμου χαρακτήρα ώστε να ξεπεράσουμε, όλοι μαζί, αυτή τη δύσκολη περίοδο με το λιγότερο δυνατό κόστος. Η εστίαση ζει την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών. Εχει φάει μεγάλη σφαλιάρα και προσπαθεί να πιαστεί από τα μαλλιά της. Προσπάθειες να διατηρηθούν εστιατόρια, ακόμη και μπαρ, με τη μέθοδο του delivery γίνονται καθημερινά. Δυστυχώς, δεν αποδίδουν και μεγαλώνουν τη μαύρη τρύπα των επιχειρήσεων μας.

Είμαστε όμως εδώ για να βάλουμε πλάτη και να δώσουμε την ευκαιρία στην πολιτεία να πάρει γενναίες αποφάσεις. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε, είμαστε εδώ για να τολμήσουμε να σχεδιάσουμε το αύριο χωρίς προκαταλήψεις και προαπαιτούμενα. Η εστίαση πιστεύει στο προϊόν της, πιστεύει στη χώρα μας, πιστεύει ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της χώρας μετά την επιδημιολογική κρίση.

Ο σχεδιασμός πρέπει να έχει βάθος 5ετίας και να περιλαμβάνει όλα τα χρόνια προβλήματα του κλάδου.

Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ μόνιμα κάτω από το 9%.

Διευθέτηση των απαιτήσεων των εταιριών πνευματικών δικαιωμάτων σε μόνιμη βάση.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (ΕΦΚΑ) σε βάθος διετίας, όσο και το διάστημα της πανδημίας.

Μόνιμα ανοιχτή η ρύθμιση των 120 δόσεων για το διάστημα των επόμενων δύο χρόνων.

Μείωση δημοτικών τελών και λοιπών εισφορών στους δήμους στο 50% για τα επόμενα δύο χρόνια.

Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για διατήρηση προσωπικού στα επόμενα δύο χρόνια.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος άμεσα για τις χρήσεις 2020 και 2021.

Επιμήκυνση αποπληρωμής όλων των επιδοτήσεων που λάβαμε για την covid-19 σε βάθος 10ετίας.

Ρύθμιση κεφαλαίου και τόκων δανείων της διετίας 2020-21 σε βάθος 5ετίας είναι μερικά από τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Ο σχεδιασμός σας πρέπει να είναι άμεσος και να γνωστοποιηθεί στην κοινωνία. Η ανασφάλεια επιχειρηματιών και εργαζομένων δεν βοηθά στην ψυχολογία μας. Κάντε μας να νιώσουμε σημαντικοί! Το ξέρουμε, μας το έχετε πει αρκετές φορές. Ηρθε η ώρα όμως να το δείξετε με πράξεις. Τολμήστε, σχεδιάστε το αύριο της εστίασης τώρα“.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button