Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης στα Δίδυμα Ερμιονίδας, αφιερωμένη στους συμπατριώτες μας που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούνιο του 1944.
Η τελετή αποτέλεσε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους που βίωσαν τη βαρβαρότητα του πολέμου και πλήρωσαν με τη ζωή τους το τίμημα της ελευθερίας, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα τους στην τοπική ιστορία.
Ο φόρος τιμής στους ήρωες της Κατοχής
Το παρών στις φετινές εκδηλώσεις για τους εκτελεσθέντες Διδυμιώτες στην Κατοχή έδωσαν ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς και ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Βασίλης Σιδέρης.
Οι δυο τους κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων, αποτίνοντας τον οφειλόμενο σεβασμό σε όσους θυσιάστηκαν στα σκοτεινά χρόνια της ναζιστικής θηριωδίας, υπερασπιζόμενοι με τη στάση και το παράδειγμά τους τις υπέρτατες αξίες της Ελευθερίας, της Αξιοπρέπειας και της Δημοκρατίας.

Το μήνυμα για την ιστορική μνήμη
Στο μήνυμά του, ο Ανδρέας Πουλάς ως βουλευτής Αργολίδας υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η ιστορική μνήμη και δημοκρατία στη σύγχρονη εποχή. Όπως επεσήμανε, η διατήρηση της αλήθειας και της ιστορίας του τόπου δεν είναι απλώς μια τυπική αναφορά στο παρελθόν. Είναι ένα ιερό χρέος απέναντι σε αυτούς που χάθηκαν και μια βαθιά ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές. Ιδιαίτερα σήμερα, η γνώση της ιστορίας λειτουργεί ως πυξίδα για το μέλλον και ως ακλόνητο θεμέλιο για την υπεράσπιση της Ειρήνης και της Εθνικής μας Αυτογνωσίας.
Ο Βασίλης Σιδέρης από την πλευρά του ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Με σεβασμό και συγκίνηση τιμήσαμε τους συμπατριώτες μας που θυσιάστηκαν το 1944, διατηρώντας άσβεστη την ιστορική μνήμη και την ευγνωμοσύνη προς τους ήρωες του τόπου μας».


Διοργανωτές της τελετής ήταν η Δημοτική Κοινότητα Διδύμων και ο Μορφωτικός Σύλλογος Διδύμων «Η Αθηνά». Η διαρκής τους προσπάθεια να διαφυλάσσουν και να αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων του, αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ότι η θυσία των προγόνων τους δεν θα ξεχαστεί ποτέ.











