home design800Χ400

home design 1170Χ320

Ο «Τσιμεντοκλής» και τα εμπορικά τρένα στον Ισθμό της Κορίνθου

banner efxes anagn

Δείτε ένα σπάνιο φιλμ από το 1966
Ισθμός Κορίνθου τρένο 1966

Βρισκόμαστε στον Ισθμό της Κορίνθου εν έτει 1966, και συγκεκριμένα στην διώρυγα της Κορίνθου, που ένωσε τον Κορινθιακό με τον Σαρωνικό κόλπο, και χώρισε την Στερεά Ελλάδα από την Πελοπόννησο.

Παρακολουθούμε λήψεις κατά το διάπλου ενός φορτηγού πλοίου ομοειδούς φορτίου (τσιμεντάδικο) από την διώρυγα της Κορίνθου, διεθνή κόμβο θαλασσίων συγκοινωνιών.

Διακρίνουμε την πρύμνη του πλοίου καθώς διασχίζει το στενό πέρασμα, την κουβέρτα, τους μηχανισμούς και τέλος την πρύμνη όπου βρίσκεται το μηχανοστάσιο. Σωστικές λέμβοι και από τις δύο πλευρές του μηχανοστασίου, ναυτικοί, η Ελληνική σημαία και στις δύο πλευρές της πρύμνης αναγράφεται «Τσιμεντοκλής».

Στην συνέχεια του φιλμ ο κινηματογραφιστής μας δίνει πλάνα από ένα εμπορικό τρένο που διασχίζει κάθετα την διώρυγα μέσω μιας γέφυρας.

Το σπάνιο φιλμ που ανέβασε χθες η Aylon Film Archives κλείνει με πλάνα από τα βαγόνια του τρένου εκείνης της εποχής.

Από τον Περίανδρο 602 π.Χ., τον Καλιγούλα 37 π.Χ., τον Νέρωνα 67 μ.Χ., τον Ηρώδη τον Αττικό, έως και τον Καποδίστρια, η διάνοιξη του Ισθμού της Κορίνθου ήταν ένα ακατόρθωτο κατασκευαστικό όνειρο.

Επί κυβερνήσεως Ζαΐμη και με μελέτη του Ούγγρου Β. Gerfer πάνω στην χάραξη του Νέρωνα, στις 23 Απριλίου του 1882 ξεκίνησαν τα έργα διάνοιξης του Ισθμού.

Το έργο αρχικά ανατέθηκε στον στρατηγό Στέφανο Τυρρ με το προνόμιο εκμετάλλευσης της διώρυγας για 99 χρόνια. Οκτώ χρόνια μετά η εταιρεία αφού εξάντλησε όλα της τα κεφάλαια καταρρέει οικονομικά και την συνέχιση και αποπεράτωση του έργου αναλαμβάνει ελληνική εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία της Διώρυγας της Κορίνθου», ανάθεση από τον Ανδρέα Συγγρό.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 25 Ιουλίου του 1893.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis