home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Το κουκλίστικο χωριό της Μάνης που όμοιό του δεν υπάρχει

Λιμένι – Η πέτρα και το φως της Λακωνικής Μάνης
limeni

Το Λιμένι είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός της Μάνης, περίπου 6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρεόπολης, της κύριας πόλης της περιοχής.

Έχει έναν μικρό, αλλά γραφικό λιμένα, που παρέχει καταφύγιο σε μικρά αλιευτικά σκάφη και σκάφη αναψυχής. Το τοπίο, που όμοιό του δεν υπάρχει, χαρακτηρίζεται από τα γραφικά πετρόχτιστα σπίτια που αναδύονται από το γαλάζιο της θάλασσας, δημιουργώντας μια ειδυλλιακή εικόνα.

Λιμένι Αύγουστος 2019 (5)
Λιμένι ηλιοβασίλεμα (11)

Το Λιμένι και οι Μαυρομιχαλαίοι

Το Λιμένι αναπτύχθηκε υπό την κυριαρχία της οικογένειας Μαυρομιχάλη, η οποία είχε την έδρα της στην Αρεόπολη. Μετά τα Ορλωφικά το 1770 η ισχύ τους αυξανόταν διαρκώς μέχρι τα πρώτα μεταεπαναστατικά χρόνια και αυτό αντικατοπτρίστηκε στην ανάπτυξη τόσο της Αρεόπολης όσο και του Λιμενίου, όπου κτίστηκαν εκκλησίες και μεγάλα αρχοντικά, όπως το παλάτι του Πετρόμπεη, ο οποίος ήταν ο τελευταίος μπέης της Μάνης.

Ο περιηγητής Ουίλιαμ Μάρτιν Ληκ ανέφερε ότι στο Λιμένι βρίσκονται 5-6 αποθήκες και δύο πύργοι. Επισήμανε επίσης ότι βόρεια του πύργου του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη υπάρχει μοναστήρι με μικρό κήπο.

Λιμένι Αύγουστος 2019 (7)

Δημοφιλής τουριστικός προορισμός

Σήμερα το Λιμένι έχει εξελιχθεί σε σημαντικό και αρκετά δημοφιλή τουριστικό προορισμό με καταλύματα, χώρους εστίασης και διάφορα καταστήματα.

Παράλληλα με τη γοητεία του, το κουκλίστικο χωριό προσφέρει και μια πληθώρα δραστηριοτήτων για τους επισκέπτες του. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν βουτιές στα κρυστάλλινα νερά, να εξερευνήσουν τον παραδοσιακό οικισμό με τα στενά δρομάκια και τα πέτρινα σπίτια, καθώς και να απολαύσουν ντόπια γαστρονομικά εδέσματα σε ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα. Πολύ κοντά στο Λιμένι υπάρχει το Νέο Οίτυλο που διαθέτει μία πολύ αξιόλογη παραλία.

Βίντεο: John Sel

Το Λιμένι αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν να ξεφύγουν από το άγχος της πόλης και να απολαύσουν την ηρεμία και την ομορφιά της ελληνικής εξοχής κοντά στη θάλασσα.

Photos: anagnostis

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis