home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου: Ούτε δανεισμός ούτε επιτήρηση

“Να αποδοθούν από την κυβέρνηση οι θεσμοθετημένοι πόροι στο Δήμο και να αξιοποιηθούν αυτοί για το λαό του”.
Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου

Ούτε δανεισμό ούτε επιτήρηση, τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου αναφερόμενη στο δυσβάσταχτο δάνειο των 10,8 εκατομμυρίων που αποφάσισε να πάρει ο Δήμος Ναυπλιέων για να γίνει ισοσκελισμός του προϋοιλογισμού του 2024. Ζητά να αποδοθούν από την κυβέρνηση οι θεσμοθετημένοι πόροι στο Δήμο και να αξιοποιηθούν αυτοί για το λαό του.

Αναλυτικά η Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου σημειώνει:

“Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Μάρτη εγκρίθηκε ο δανεισμός ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Αιτία; Σύμφωνα με τα λεγόμενα της δημοτικής αρχής, τα υπέρογκα χρέη που άφησε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Η λύση; Ο δανεισμός είπε ο κ. Ορφανός. Οι δικοί μου προϋπολογισμοί ήταν ισοσκελισμένοι είπε ο κ. Κωστούρος. Να τεθεί ο δήμος υπό επιτήρηση είπε ο κ. Μάκαρης. Δεν επιθυμώ το δανεισμό, χωρίς άλλη πρόταση, είπε ο κ. Παπαδημόπουλος. Τελικά αυτό που δεν είπαν είναι ότι αυτοί που θα καλεστούν να πληρώσουν το μάρμαρο θα είναι οι δημότες.

Σκανδαλώδες γιατί εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι όπως λέει ο λαός. Τι δεν είπε κανείς τους; Ούτε ο αντιδήμαρχος οικονομικών το ανέφερε στην εισήγηση του. Ότι το κράτος μας χρωστάει. Απέφυγαν; Δεν ήξεραν; Η χρηματοδότηση που θεσπίστηκε νομοθετικά (Ν. 3852/2010) από το κεντρικό κράτος με μερικές τροποποιήσεις, προβλέπει να μοιράζεται στους Δήμους, το ποσό που θα προκύπτει κάθε χρόνο από το 12% του ΦΠΑ, το 20% του φόρου μισθωτών και το 11,7% του ΕΝΦΙΑ, πράγμα που δεν τηρήθηκε ποτέ. Τα χρήματα που παρανόμως κατακρατούνται από το κράτος και αναλογούν στο δήμο μας θα έλυναν το πρόβλημα. Εμείς εκτιμάμε ότι στο δήμο μας αναλογούν πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τη στιγμή που τώρα η χρηματοδότηση είναι μόλις 7 εκ ευρώ. Αντί να διεκδικηθούν τώρα από τη σημερινή δημοτική αρχή προτιμούν να συνωστίζονται στα υπουργικά γραφεία παρακαλώντας και εκλιπαρώντας τους κυβερνητικούς παράγοντες να πάρουν τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι στο μεγάλο φαγοπότι των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και συμφερόντων, τα οποία σκανδαλωδώς χρηματοδοτούνται από τον μόχθο του λαού.

Απαράδεκτη και η πρόταση του κ. Μάκαρη. Αν τεθεί ο Δήμος υπό επιτήρηση θα προχωρήσει αναγκαστικά σε μέτρα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

α) περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως μη ανελαστικές δαπάνες, χρησιμοποιώντας προς τούτο, καθ’ όλο ή κατά μέρος και την ΣΑΤΑ

β) αναστολή προσλήψεων και υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού,

γ) αύξηση ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας μέχρι και 3 τοις χιλίοις.

Ξεπεσμός. Γιατί στην ουσία του προβλήματος δεν στάθηκε καμία δημοτική παράταξη στο Δ.Σ.. Από πολιτικής άποψης, λοιπόν, αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ένας ακόμα προϋπολογισμός αναδιανομής της οικονομικής μιζέριας και της προβληματικής λειτουργίας του Δήμου, που δεν εδράζεται στην ατομική ή συλλογική ικανότητα των προσώπων που απαρτίζουν την δημοτική αρχή, αλλά στην πολιτική κατεύθυνση που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι δημοτικές αρχές και η σημερινή μαζί.

Στην τραγική κατάσταση που έχουμε οδηγηθεί από τις κυβερνητικές πολιτικές και την απόλυτη χειραγώγηση από τις κυβερνήσεις, καθιστώντας το Δήμο κρατικό τοπικό εργαλείο άσκησης κυβερνητικής και ευρωενωσιακής πολιτικής, ο Δήμος επιβάλλεται να απαντήσει με διεκδικήσεις που θα αφορούν στην κάλυψη των προβλημάτων και στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.

Η δημοτική αρχή να σταματήσει να ρίχνει τα βάρη στους δημότες. Να σταματήσει ΤΩΡΑ την διαδικασία λήψης του δανείου! Ο λαός έχει πληρώσει ήδη αρκετά. Όχι άλλα δάνεια στις πλάτες του. Δεν χρωστάει. Του χρωστάνε”.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis