home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Χαλαζόνι: Μια όαση γαλήνης στη Μεσσηνία για αυθεντικές γαστρονομικές εμπειρίες

Το χωριό που βρίσκεται πολύ κοντά στα Φιλιατρά, άλλαξε τέσσερις φορές τοποθεσία κατά το διάστημα της ιστορίας του.
Χαλαζόνι

Το Χαλαζόνι, ένα γραφικό χωριό της Τριφυλίας στη Μεσσηνία, αποτελεί μια ήσυχη γωνιά, ιδανική για όσους αναζητούν χαλάρωση και αυθεντικές γαστρονομικές εμπειρίες.

Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Λυκαίο, σε υψόμετρο 320 μέτρων, και απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα από τα Φιλιατρά.

Άλλαξε τοποθεσία τέσσερις φορές

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του Δήμου Τριφυλίας,το χωριό άλλαξε, κατά το διάστημα της ιστορίας του, τέσσερις φορές τοποθεσία. Η αρχική θέση του βρισκόταν στο κτήμα Σωτηρόπουλου, κοντά στον Αγρίλη, αλλά οι κάτοικοι του χωριού, λόγω των συχνών επιθέσεων από κουρσάρους, αναγκάστηκαν να μεταφερθούν 200-300 μέτρα πάνω από την εθνική οδό (προς τα ανατολικά), κοντά στα Διπόταμα. Η τοποθεσία αυτή λέγεται Κάτω Χωριό.

Στη συνέχεια, για τους ίδιους λόγους αυτοπροστασίας, έγινε και νέα μετακίνηση σε θέση 300 μέτρα πιο νότια του σημερινού χωριού στην τοποθεσία Παλιοχώρι, ενώ μεταγενέστερα έγινε η τελευταία μεταστέγαση και διαμορφώθηκε το χωριό, στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα. Υπάρχει επίσης τοπική παράδοση, που θέλει τις δυο τοποθεσίες Κάτω Χωριό και Παλιοχώρι να οικίστηκαν ταυτόχρονα.

Στην περιοχή του οικισμού διασώζονται διάφορα κατάλοιπα των παλιότερων οικισμών, τα θεμέλια εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και τάφοι, σύμφωνα με μια πρόχειρη ανασκαφή, την οποία έκανε ο Γεώργιος Συρεκέλας.

Τι αξίζει να δεις

Εκτός από τις κατοικίες, υπάρχει το παλαιό δημοτικό σχολείο, το οποίο στεγάζει το γραφείο του Τοπικού Συμβουλίου και το Αγροτικό Ιατρείο, το παλιό κοινοτικό κτίριο και τα δυο παραδοσιακά καφενεία, στην κεντρική πλατεία, όπου ανάμεσά τους βρίσκεται ο γέρικος πλάτανος του χωριού.

Η εκκλησία του χωριού είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, ενώ επισκέψιμο είναι και η Αγιά Σωτήρα στα βόρεια του χωριού, που υπάγονται στην Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας.

Στα αξιοθέατα του οικισμού περιλαμβάνονται προς τα βόρεια, στη περιοχή του ρέματος Δέση και το δρόμο για τα Μεσοράχια, τα απομεινάρια των Χαλαζωνίτικων νερόμυλων (Νερόμυλοι του Χρόνη), οι οποίοι λειτουργούσαν το καλοκαίρι μόνο τη νύχτα, με νερό που ερχόταν από την Καναλουπού, ενώ με το ίδιο νερό ποτιζόταν στη συνέχεια και ο κάμπος του Χαλαζoνίου.

Το χωριό αποτελεί και γαστρονομικό προορισμό, καθώς στο κέντρο του χωριού βρίσκεται μία από τις καλύτερες ταβέρνες της περιοχής για κρεατοφάγους και όχι μόνο.

Βίντεο: John Sel

Είτε αναζητάτε ηρεμία και γαλήνη, είτε πεζοπορία στους πρόποδες του Λυκαίου, το Χαλαζόνι αποτελεί μια γοητευτική επιλογή στη Μεσσηνία.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis