home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πουρναριά: Μια γωνιά της Αρκαδίας με πανέμορφα τοπία, πυκνά δάση και γραφικά ξωκλήσια

Το χωριό βρίσκεται στην καρδιά της Γορτυνίας, σε υψόμετρο 520 μέτρων, και αγναντεύει την εύφορη πεδιάδα του Λάδωνα
Πουρναριά

Η Πουρναριά, ένα γραφικό χωριό στους πρόποδες του Μαινάλου, αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και της παράδοσης. Βρίσκεται στην καρδιά της Γορτυνίας, σε υψόμετρο 520 μέτρων, και αγναντεύει την εύφορη πεδιάδα του Λάδωνα.

Το σημερινό όνομα του χωριού προέκυψε από τον τεράστιο αριθμό πουρναριών που ευδοκιμούν στην περιοχή και κυριαρχούν στο τοπίο. Έχει περί τους 140 κατοίκους.

Ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία

Η Πουρναριά, γνωστή παλαιότερα ως Ποδογορά, φέρει μια πλούσια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ίχνη κατοίκησης εντοπίζονται ήδη από την αρχαιότητα, ενώ η περιοχή άκμασε κατά τους βυζαντινούς χρόνους.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η Πουρναριά αποτέλεσε σημαντικό κέντρο της Επανάστασης του 1821, με τους κατοίκους της να διακρίνονται για την ανδρεία και την αυτοθυσία τους. Πέντε φορές κατά τα χρόνια της επανάστασης 1821-1827 λεηλατήθηκε και τρεις φορές πυρπολήθηκε.

Πουρναριά (2)
Φώτο: Wikipedia (Enpatrais)

Αξιοθέατα και γαστρονομικές απολαύσεις

Παρότι μικρό το χωριό διαθέτει αρκετούς χώρους λατρείας. Ο κεντρικός ναός του χωριού είναι η Αγία Τριάδα με 17 μέτρα μήκος και 9 μέτρα πλάτος. Χτίστηκε το 1874 και το 1957 έγινε το καμπαναριό. Η Παναγία, βυζαντινού ρυθμού, από τις παλαιότερες της περιοχής, χτίστηκε πριν την επανάσταση του Ορλώφ. Υπάρχουν και άλλες εκκλησίες στο χωριό όπως η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Κωνσταντίνος, ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Νικόλαος.

Κοντά στην Πουρναριά υπάρχει ένα παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι που ενώνει το χωριό με την απέναντι όχθη του ποταμού Λάδωνα.

Στην περιοχή θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε παραδοσιακές γεύσεις της Αρκαδίας, φτιαγμένες με αγνά υλικά από τον τόπο. Δοκιμάστε ντόπιο τυρί, μέλι, κρασί και χειροποίητες πίτες.

Φυσική ομορφιά

Η Πουρναριά περιβάλλεται από πανέμορφα τοπία, με πυκνά δάση, γραφικά ξωκλήσια και ρέματα.

Ο ποταμός Λάδωνας, που διασχίζει την περιοχή, δημιουργεί ένα ειδυλλιακό σκηνικό, ιδανικό για χαλάρωση και πεζοπορία.

Μια πεζοπορική διαδρομή ξεκινά από το χωριό και διασχίζει το δάσος, προσφέροντας μαγευτική θέα στην περιοχή.

Βίντεο: Explore Gortynia

Είτε αναζητάτε μια ήρεμη εξόρμηση στη φύση, είτε θέλετε να γνωρίσετε την πλούσια ιστορία και παράδοση της Αρκαδίας, η Πουρναριά αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis