home design 800x400
home design 1170Χ320

Άστραψε και βρόντηξε η Μενδώνη για το αναβατόριο στη Μονεμβασιά

«Ο διαγωνισμός δεν ακυρώθηκε για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά εξαιτίας νομικής ερμηνείας» – Τι λέει η Υπουργός σε όσους χαρακτηρίζουν το έργο «φαραωνικό»
Μονεμβασιά

Ο διαγωνισμός δεν ακυρώθηκε για περιβαλλοντικούς λόγους. Ακυρώθηκε εξαιτίας νομικής ερμηνείας. Αυτό, απάντησε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Κυριακής Μάλαμα, πάνω στο θέμα της ακύρωσης του διαγωνισμού για το αναβατόριο που θα συνδέει την Κάτω με την Άνω Πόλη της Μονεμβασιάς. Η Υπουργός άστραψε και βρόντηξε με όσους χαρακτηρίζουν το έργο «φαραωνικό» χωρίς να έχουν καν εικόνα για το τι πρόκειται να φτιαχτεί.

Η Λίνα Μενδώνη συνέχισε λέγοντας τα εξής:

«Σύμφωνα με την ΕΑΔΗΣΥ η υπό ανάθεση σύμβαση εσφαλμένα χαρακτηρίστηκε σύμβαση έργου, καθώς πρόκειται για μεικτή σύμβαση έργου και προμήθειας. Η ΕΑΔΗΣΥ δεν έκρινε καθόλου επί των περιβαλλοντικών ζητημάτων, ούτε έκανε την παραμικρή νύξη για ανάγκη διασφάλισης ηπιότερης λύσης. Κατόπιν των ανωτέρω, ο διαγωνισμός στη Μονεμβασιά επαναπροκηρύσσεται κανονικά από τον Δήμο και το Υπουργείο Πολιτισμού και σε αυτή την περίπτωση έχει φροντίσει ώστε να μην υπάρχει περιβαλλοντικό αποτύπωμα αρνητικό στην ένταξη του έργου στο φυσικό και μνημειακό περιβάλλον της Μονεμβασιάς».

Όσο αφορά στις κατηγορίες που απευθύνονται προς τον δήμο Μονεμβασίας, ο οποίος μετέχει στην υλοποίηση του έργου, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης, η Υπουργός είπε:

«H συμμετοχή του Δήμου στο εν λόγω έργο, είναι κρίσιμη, καθώς πρόκειται για τον κατεξοχήν φορέα της τοπικής κοινωνίας, η οποία επανεξέλεξε, στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, την ίδια Δημοτική Αρχή, ενώ γνώριζε το πρόγραμμά της και τα έργα της. Άρα, η τοπική κοινωνία στην πλειοψηφία της έχει εκφραστεί για το έργο. Το έργο το επικροτούν κατά πλειοψηφία οι κάτοικοι, οι δημότες και όχι ένας Σύλλογος Φίλων».

Αναφερόμενη η Υπουργός, στο χαρακτηρισμό του έργου ως «φαραωνικού», αναρωτήθηκε, αν η ερωτώσα έχει ιδία αντίληψη περί τίνος πρόκειται.

«Και έρχεστε και μας λέτε ότι εκεί που θα μπει το αναβατόριο, το οποίο είναι «φαραωνικό”… Μα το έχετε δει; Έχετε δει καθόλου για τι πρόκειται για να το ονομάζετε έτσι όποιοι το ονομάζουν; Ότι θα καταστραφεί το τείχος της Μονεμβασιάς. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Ποιοι είναι αυτοί που τα λένε; Θα σας παραπέμψω λίγα χρόνια πριν, όταν γινόταν το μεγάλο έργο της αναστήλωσης και αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας, είχε τοποθετηθεί εργοταξιακό αναβατόριο. Είναι πεποίθηση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η καθολική προσβασιμότητα βρίσκεται στον πυρήνα της δημοκρατίας. Ας μην το ξεχνάμε αυτό και μην το περιορίζουμε στα λόγια».

Η Υπουργός, συνέχιζε, λέγοντας τα εξής για το έργο της αποκατάστασης της Άνω Πόλης:

«Για την αποκατάσταση της Άνω Πόλης, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει διαθέσει 3.000.000 ευρώ σε προηγούμενη προγραμματική περίοδο και σήμερα η προσβασιμότητα σε αυτά είναι εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς επιτελείται αποκλειστικά από την Κάτω Πόλη μέσω ενός εξαιρετικά ολισθηρού καλντεριμιού. Το μονοπάτι αυτό είναι πιο επικίνδυνο στην κατάβασή του. Επομένως είναι απολύτως ακατάλληλο για άτομα μεγάλης ηλικίας, για άτομα με αναπηρία και γενικά για εμποδιζόμενα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτό λοιπόν έθετε αυτομάτως το πρόβλημα για το οποίο έπρεπε να βρούμε λύση».

Στη συνέχεια, η Υπουργός συσχέτισε το θόρυβο για το αναβατόριο της Μονεμβασιάς, με τον αντίστοιχο θόρυβο για το αναβατόριο της Ακρόπολης.

«Μιλάτε για καταστροφή του βόρειου τείχους της Μονεμβασιάς. Τα ίδια λέγατε και για την Ακρόπολη», είπε η Υπουργός, ζητώντας να περιβάλλονται με εμπιστοσύνη οι αρμόδιες υπηρεσίες, που είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια και την προσβασιμότητα στο έργο: «Πιστεύετε ότι αν υπήρχαν θέματα ασφαλείας δεν θα τα είχαν δει και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι μηχανικοί του Υπουργείου Πολιτισμού θα έβαζαν τις υπογραφές τους για ένα έργο το οποίο θα ήταν έτσι κι έτσι, γιατί κάποιος τους είπε να το κάνουν έτσι κι έτσι; Τι είναι αυτά τα πράγματα; Έχετε εμπιστοσύνη στους δημόσιους λειτουργούς ή δεν έχετε; Έχετε εμπιστοσύνη στην ποιότητα των έργων που εκτελεί η αρχαιολογική υπηρεσία ή δεν έχετε;».

Η Υπουργός Πολιτισμού, αναφέρθηκε και στην πεποίθηση «της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η καθολική προσβασιμότητα, βρίσκεται στον πυρήνα της Δημοκρατίας», μια αρχή που υπαγορεύει και την ανάγκη του έργου στη Μονεμβασιά.

Επ’ αυτού, η Λίνα Μενδώνη, σημείωσε στη δευτερολογία της:

«Αυτό το οποίο εγώ αντιλαμβάνομαι είναι ότι ναι μεν στα λόγια θέλουμε την προσβασιμότητα, αλλά τι είναι αυτό που έγινε μέχρι πριν από τεσσεράμισι χρόνια για την ουσιαστική προσβασιμότητα όλων των συμπολιτών μας και των συνανθρώπων μας στον πολιτισμό; Σχεδόν τίποτα. Αυτό το οποίο γίνεται για να μπορέσουν οι άνθρωποι με φυσικές αδυναμίες να απολαμβάνουν τα πολιτιστικά αγαθά όπως και όλοι εμείς γίνεται τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια. Αυτή είναι η πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού, αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε».

Κλείνοντας, η Υπουργός Πολιτισμού, αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις του αναπηρικού κινήματος, για να διασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση στο Κάστρο της Μονεμβασιάς και να τοποθετηθεί αναβατόριο, αντίστοιχο με αυτό που μπήκε στον βράχο της Ακρόπολης.

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis