home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αγρότες ώρα μηδέν

Γράφει ο Γιάννης Σιάτος*

|

Χρόνος ανάγνωσης

4 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Αγρότες ώρα μηδέν
Χωράφι καλλιέργεια αγρότες

Ένα από τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση για τη μείωση του κόστους παραγωγής των καλλιεργειών των αγροτών, είναι φωτοβολταϊκά πάρκα με μπαταρίες! Αυτά θα είναι 300-500KW . Το κόστος κατασκευής ενός τέτοιου πάρκου είναι από 500.000€ έως 1.000.000€ .

Η ανακοίνωση του συγκεκριμένου μέτρου δείχνει την επαφή που έχει η κυβέρνηση με την πραγματικότητα.  Ποιος αγρότης η συνεταιρισμός αγροτών θα δώσει 1 εκατομμύριο ευρώ για να έχει φτηνό ρεύμα από τον ήλιο; Το δε πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στο χωράφι για τους μικρούς αγρότες είναι άλλη μια κοροϊδία.  Εδώ δεν έχει ανοίξει, εδώ και 2 χρόνια το πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις,  το δε πρόγραμμα για τα σπίτια με τις μπαταρίες έχει κηρύξει στάση πληρωμών με τους πολίτες να περιμένουν μήνες να λάβουν την επιδότηση για την επένδυση. Μην αναφέρω τι γίνεται με το εξοικονομώ και το αλλάζω συσκευή….

Ο πρωθυπουργός προσήλθε στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε μεταφέροντας αίτημα των Γάλλων αγροτών (!) για άρση του καθεστώτος της αγρανάπαυσης! Δήθεν αυτό αφορά και την Ελλάδα με δήθεν 1,5 επιπλέον εκατομμύρια στρέμματα που απελευθερώνονται και επιτρέπεται να καλλιεργηθούν. Αν υπήρχε αυτό στην πράξη, στην Ελλάδα, θα ήταν το πρώτο αίτημα των αγροτών.  Στην πραγματικότητα στην Ελλάδα σχεδόν όλα καλλιεργούνται εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ότι και να λέει η γραφειοκρατία των Βρυξελλών .

Ένα από τα αιτήματα των αγροτών είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο.  Ένα διαχρονικό αίτημα που όμως έχει γίνει πιο επίκαιρο από ποτέ καθώς η τιμή στο πετρέλαιο τείνει να είναι κοντά στα 1,5€-2€ μόνιμα τα τελευταία χρόνια ενώ αναμένεται οι τιμές να αυξηθούν τα  χρόνια που έρχονται λόγω.

Στην Κύπρο και σε άλλες χώρες υπάρχει εδώ και χρόνια αγροτικό diesel . Η κυβέρνηση και για αυτό το αίτημα έταξε κάποια στιγμή στο μέλλον επιστροφή του ΕΦΚ. Όμως ο αγρότης πληρώνει τώρα ακριβό το πετρέλαιο,  δεν τον ωφελεί σε κάτι να του δώσει η κυβέρνηση 200€ πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές ως επιστροφή πετρελαίου.

Να πάμε στα λιπάσματα; Σύμφωνα με την Eurostat σε όλη την Ευρώπη οι τιμές των λιπασμάτων έπεσαν πάρα πολύ. Εκτός από την Ελλάδα! Θυμίζω κάποτε ένα σακί λίπασμα είχε 10-15€. Τώρα οι τιμές είναι από 20€-40€

Να πάμε στο αγροτικό ρεύμα ξανά;   Το αγροτικό ρεύμα διαχρονικά ήταν από 5 έως 7 λεπτά. Πάντα το φτηνότερο τιμολόγιο σε σχέση με οικιακά και επιχειρήσεων.  Τώρα είναι το ακριβότερο! Τα σπίτια πληρώνουν 11 λεπτά, οι επιχειρήσεις 14 λεπτά , και οι αγρότες 15 με 16 λεπτά! Η κυβέρνηση έταξε 10% έκπτωση τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. Λες και τώρα δεν υπάρχουν ψυγεία με φρούτα μέσα. Δεν υπάρχουν θερμοκήπια που αντλούν νερό από γεωτρήσεις και χρειάζονται ενέργεια.  Λες και το 10% έκπτωση , δεν θα είναι μια  εικονική δράση , με αύξηση της τιμής λίγο πριν.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα τα δημιουργεί η νέα ΚΑΠ. Έχουμε μείωση των επιδοτήσεων από 20-40% αλλά και μεγάλες αλλαγές στο πως θα καλλιεργούν οι αγρότες.  Η πολιτική «farm to fork» της Ε.Ε δημιουργεί τεράστια κόστη και προβλήματα στους αγρότες.  Στα χαρτιά καλά τα λένε στις Βρυξέλλες στην πράξη δε γίνονται αυτά που θέλουν.  Για αυτό και οι αγρότες ζητάνε επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ.

Το τελευταίο αίτημα των αγροτών έχει να κάνει με τις ελληνοποιήσεις αλλά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από χώρες εκτός Ε.Ε. Όλα τα αγροτικά προϊόντα βαφτίζονται ελληνικά . Ελάχιστοι έλεγχοι γίνονται κάθε χρόνο.  Σαν να μην έφτανε αυτό οι Έλληνες αγρότες καλούνται να μην χρησιμοποιούν συγκεκριμένα φυτοφάρμακα η λιπάσματα για τις καλλιέργειες τους επειδή απαγορεύεται στην Ε.Ε . Έτσι αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν αλλά πιο ακριβά.  

Ταυτόχρονα σε χώρες εκτός Ε.Ε τίποτα δεν απαγορεύεται.  Έτσι τρώμε ντομάτες Τουρκίας και πατάτες Αιγύπτου που έχουν ότι πιο απαγορευμένο πάνω τους,  στα πλαίσια του ελεύθερου εμπορίου . Προϊόντα που διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα να έρθουν στη χώρα μας και στο τέλος της ημέρας είναι πιο φτηνά λόγω ακριβώς της απουσίας περιορισμών στην παραγωγή τους στις χώρες αυτές. Τώρα που η Ε.Ε ήρθε σε συμφωνία με τη Λατινική Αμερική, προβλέπεται αφανισμό του Ευρωπαίου Αγρότη καθώς όλα θα έρχονται από εκεί στη μισή τιμή!!!

Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει τις δικαιολογίες και τα δήθεν  μέτρα για να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών και των υπολοίπων πολιτών.  Οφείλει να βρει λύσεις στα προβλήματα των αγροτών,  να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους και να καταστρώσει εθνικό σχέδιο για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στη χώρα που θα είναι η βάση για την επαναδιαπραγμάτευση της Νέας ΚΑΠ.

Αν δεν παρθούν μέτρα άμεσα τα τρόφιμα θα συνεχίζουν να αυξάνονται στα σουπερμάρκετ,  οι αγρότες θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα και σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για επισιτιστική κρίση! 

Τρία Πράγματα θέλουν οι αγρότες: Φτηνό πετρέλαιο, φτηνό ρεύμα, και νερό για να παράγουν. Είναι τόσο δύσκολο να τους τα εξασφαλίσουμε ως πολιτεία; 

* Ο Γιάννης Σιάτος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου Π.Ε Κορινθίας , με την παράταξη «Πρώτα η Πελοπόννησος» του γιατρού Μανώλη Μάκαρη. 

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis