home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Μητσοτάκης: Όλα τα μέτρα για τους αγρότες – «Δεν θα μοιράσουμε τσάμπα χρήμα»

Ο πρωθυπουργός στη Βουλή ανακοίνωσε μεταξύ άλλων επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 και πρόσθετη έκπτωση 10% στο ρεύμα για τους αγρότες

Ο πρωθυπουργός στη Βουλή ανακοίνωσε μεταξύ άλλων επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 και πρόσθετη έκπτωση 10% στο ρεύμα για τους αγρότες.

Σε ανακοινώσεις 5 συν ενός νέων μέτρων για τους αγρότες προέβη από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , με το βλέμμα στα μπλόκα.

Ταυτόχρονα όμως υιοθέτησε σκληρή γραμμή κατά αγροτοσυνδικαλιστών. Διαμήνυσε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα υιοθετήσει το σύνθημα “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”, καθώς όπως είπε πολλά αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, αλλά όχι όλα. Και εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός καταρχήν ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024. Για την υλοποίηση του μέτρου αυτού θα διατεθούν 82 εκ ευρώ.

5 μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους

Ανακοίνωσε επίσης πέντε μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες (συνολικού ύψους 150 εκ ευρώ) και συγκεκριμένα:

  • Πρώτον, σε πρώτη φάση η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
  • Δεύτερον, ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
  • Τρίτον, για να μειωθεί τουλάχιστον 30% το ενεργειακό κόστος για τους αγρότες για μία δεκαετία, η κυβέρνηση θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
  • Τέταρτον, για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.
  • Πέμπτον, μέσω του Προγράμματος Απόλλωνα και με διαγωνισμούς θα επιλεγούν ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας.

Η ενέργεια από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων πολιτών, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

«Δεν θα μοιράσουμε τσάμπα χρήμα»

Ο Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι:

  • Οι αποζημιώσεις ΕΛΤΑ ολοκληρώνονται στο επόμενο τρίμηνο.
  • Θα δοθούν ακόμη 43 εκ ευρώ από το αγροτικό ευρωπαϊκό αποθεματικό.
  • Η κρατική αρωγή φτάνει το 70% της ζημιάς σε πάγια και εξοπλισμό, αλλά πρέπει να προσδιοριστεί πρώτα το ύψος της ζημιάς.
  • Το ποσό της πρώτης αρωγής αυξάνεται από 2.000 και 4.000 σε 5.000 και 10.000. Από εβδομάδα ανοίγει δε ο δεύτερος κύκλος.

«Πείτε μου ένα Θεσσαλό, που να πληρεί τις προϋποθέσεις και να μην έχει πάρει την πρώτη αρωγή. 30.000 αγρότες δήλωσαν ζημιές στον ΕΛΓΑ, αλλά φάκελο έχουν υποβάλει 1.400. Πρέπει να προχωρήσουν σε κατάθεση δικαιολογητικών μέχρι τέλη Φεβρουαρίου», επισήμανε στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Θέλουμε να είμαστε γρήγοροι, αλλά τσάμπα χρήμα δεν πρόκειται να μοιράσουμε».

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis