home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ξεπαγώνουν οι άδειες για φωτοβολταϊκά σε Πελοπόννησο και Κρήτη

Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων – Έχει ζητηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ επίσπευση της διαδικασίας, σύμφωνα με την αρμόδια υφυπουργό
Φωτοβολταϊκά

Στην ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου Φραγκίσκου Παρασύρη σχετικά με την εξέλιξη του διαγωνισμού του Οκτωβρίου του 2022 για την απόκτηση αδειών για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 400 kW στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι ύστερα από τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν κατά την εξέλιξη του διαγωνισμού, πλέον βρίσκονται στη φάση κατά την οποία έχουν κατατεθεί 374 ενστάσεις για την πληρότητα των φακέλων, έχουν ήδη εξεταστεί 120 από αυτές ενώ όπως τόνισε η Υφυπουργός «έχει ζητηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ η επίσπευση της διαδικασίας, προκειμένου να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η χορήγηση των αδειών σύνδεσης».

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης, κατά τη δευτερολογία του άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική του Υπουργείου, η οποία εξασφαλίζει ηλεκτρικό χώρο για τους μεγάλους παίκτες, αποστερώντας αντίστοιχη δυνατότητα από μικρούς παραγωγούς, ενεργειακές κοινότητες και επιχειρήσεις. «Υπάρχει μια βασική διαφορά. Βρίσκουμε πάντα χώρο για τους μεγάλους παίχτες, αλλά δεν μπορούμε να βρούμε για τους μικρούς. Κρήτη και Πελοπόννησος είναι δύο περιοχές αδικημένες.

Επειδή γνωρίζω ότι οι φάκελοι που έχουν πληρότητα δεν απέχουν πολύ από τα MW που έχουν δοθεί, συνεπώς θεωρώ ότι το Υπουργείο καλή τη πίστει, θα μπορούσε να εξετάσει μια λύση, δίνοντας επιπλέον ενεργειακό χώρο έτσι ώστε να μπορέσουν να συνδεθούν όσοι έχουν πλήρες φάκελο. Συνεπώς, όλη αυτή η ερώτηση γίνεται, προκειμένου με μια πολιτική προσέγγιση για να αποκαταστήσουμε μια αδικία που έχουν υποστεί αυτές οι δύο περιοχές όλο αυτό το διάστημα, αλλά και από τον Οκτώβριο του 2022. Άρα, επειδή υπάρχει ένα συνολικό πάγωμα στους όρους σύνδεσης και στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, θέλω να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ικανοποιηθούν όσοι πληρούν τα κριτήρια για να συνδεθούν με το δικτύου».

Απαντώντας στο Βουλευτή Ηρακλείου η κ. Σδούκου ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιθυμεί, εφόσον υπάρχει η τεχνική δυνατότητα εκ μέρους του Διαχειριστή, να εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσουν περισσότερα μικρά έργα ΑΠΕ, «να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις, στο νησί της Κρήτης να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, το ίδιο και τα νοικοκυριά, το ίδιο και οι αγρότες και εφόσον τεχνικά είναι εφικτό να βρεθεί πρόσθετος ηλεκτρικός χώρος, δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση να το κάνουμε. Αλλά αυτό δεν είναι απόφαση πολιτική, αλλά θα πρέπει να έρθει τεχνικώς μια εισήγηση που να λέει ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis