home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πόσο πλούσια είναι η Πελοπόννησος – Οι οικονομικοί κλάδοι στους οποίους ξεχωρίζει

Ποια περιοχή προσελκύει εδώ και χρόνια τον περισσότερο πλούτο και ποια φτώχυνε περισσότερο – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Πλούτος λίρες

Τα τελευταία χρόνια, τα απανωτά πλήγματα της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας του κορωνοϊού, του πολέμου στην Ουκρανία και των φυσικών καταστροφών έχουν καταβαραθρώσει την εγχώρια οικονομία.

Ο πλούτος όμως βρίσκει πάντα τον τρόπο να επωφελείται, ακόμα και μέσα σε κρίσεις, και συγκεντρώνεται κυρίως σε μία συγκεκριμένη περιοχή της χώρας μας η οποία είναι η Αττική.

Πού βρίσκεται όμως η Πελοπόννησος; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνει η ΕΛΣΤΑΤ σε έρευνά της για το πού συχνάζουν οι περισσότεροι πλούσιοι στην Ελλάδα.

Πλουσιότερη και με διαφορά η Αττική

Δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη το ότι η περιφέρεια της Αττικής είναι η πλουσιότερη περιοχή της χώρας. Αυτό βασίζεται στα στοιχεία που εξέδωσε η Στατιστική Αρχή το 2023, που καταγράφουν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανά ελληνική περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, η Αττική σημείωσε το 2020 Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά κεφαλήν που ανέρχεται σε 21.118 ευρώ. Αμέσως πιο πλούσια εμφανίστηκε η περιφέρεια ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 15.285 ευρώ.

Η κατάσταση στην Πελοπόννησο

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα λέγαμε ότι βρίσκεται κάπου στη μέση. Δεν συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες περιφέρειες της χώρας, ούτε όμως και στις φτωχότερες.

Οι κάτοικοί της απολαμμβάνουν περίπου το ίδιο βιοτικό επίπεδο με τους αντίστοιχους κατοίκους σε Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα και Κρήτη.

Πίνακας ΕΛΣΤΑΤ (3)
Πίνακας ΕΛΣΤΑΤ

Στους παρακάτω πίνακες μπορούμε να διακρίνουμε τους οικονομικούς κλάδους στους οποίους ξεχωρίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, καθώς και αυτούς στους οποίους υστερεί.

Πίνακας ΕΛΣΤΑΤ (4)
Πίνακας 4

Ποιες περιοχές έγιναν πιο φτωχές

Ενδεικτικό των καιρών αποτελεί το γεγονός πως σε όλες τις περιφέρειες σημειώθηκε αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά κάποιες «χτυπήθηκαν» περισσότερο.

Ειδικά, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σημείωσε πτώση κατά κεφαλήν ΑΕΠ 21,1%, τη μεγαλύτερη στη χώρα, και αυτό αντανακλάται ότι έφτασε από δεύτερη πιο πλούσια περιοχή το 2019, να πέφτει στην τρίτη θέση.

Στον αντίποδα, η Στερεά Ελλάδα σημείωσε την μικρότερη πτώση, με μόλις 1,4%, και μάλλον για αυτό κατάφερε να βελτιώσει τη σχετική της οικονομική κατάσταση.

Διάγραμμαwebp
Διάγραμμα ΕΛΣΤΑΤ

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis