home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Γ. Γαβρήλος: Εκτός ΒΑΕ οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων

«Η Κυβέρνηση να επαναφέρει άμεσα το προηγούμενο ασφαλιστικό τους καθεστώς»
Γαβρήλος

Μετά από συνάντηση του Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Γαβρήλο με εκπροσώπους οδηγών σχολικών λεωφορείων, κατατέθηκε Ερώτηση προς τα Υπουργείς Εργασίας και Παιδείας, που συνυπογράφεται από 17 συνολικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αναφέρουν πως από το 2020 και κατόπιν σχετικής απόφασης του ΕΦΚΑ (51485/4-3-2020), οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων, ιδιωτικών σχολείων, απεντάχθηκαν από την λίστα με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εκκρεμότητα το ασφαλιστικό τους καθεστώς και οι ίδιοι να ζουν σε καθεστώς αβεβαιότητας για το αν και πότε θα πάρουν σύνταξη. Μάλιστα η συγκεκριμένη απόφαση έχει καταγγελθεί ως φωτογραφική, αφού βγάζει το βάρος της προσαύξης μισθών λόγω ΒΑΕ, από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και φυσικά ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και για άλλες «απεντάξεις».

Όπως περιγράφηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Τομεάρχη ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Γιώργου Γαβρήλου, με εκπροσώπους του κλάδου, οι οδηγοί λεωφορείων αντιμετωπίζουν ειδικές συνθήκες (χρόνος κτήσης διλώματος, χρόνος λήξης ισχύος του, μέρες σχολικού έτους), οι οποίες ήδη τους δημιουργούν πρόβλημα ώστε να μην είναι εύκολο να συγκεντρώσουν πάνω από 210 μέρες ασφάλισης τον χρόνο και να μην μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αφού μέχρι τα 67 δεν μπορούν να ασκήσουν πλέον το επάγγελμά τους. Η ένταξή τους στα ΒΑΕ εξυπηρετούσε κατά πολύ αυτόν τον σκοπό και εξασφάλιζε, συνταξιοδοτικά, εκατοντάδες οδηγούς σχολικών λεωφορείων και δημιουργούσε ένα ασφαλές και ρυθμισμένο πλαίσιο επιβίωσης για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Όμως, τι και αν έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια από τότε που η Κυβέρνηση έφερε ολική ανατροπή για το ασφαλιστικό καθεστώς, τι και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση τον Ιούλιο του 2020 (Αρ. Πρωτ. 8029/7-7-2020), η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για την επίλυση του αδιεξόδου που η ίδια δημιούργησε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τονίζει πως η Πολιτεία Πολιτεία οφείλει να επιλύσει οριστικά για λόγους κοινωνικούς αλλά και επιβίωσης των εργαζόμενων αυτών και των οικογενειών τους. Η λίστα των ΒΑΕ, τονίζουν, δεν μπορεί να επιδέχεται εισαγωγές- εξαγωγές κατά το δοκούν, καθώς με αυτό τον τρόπο αλλάζει ολόκληρο το καθεστώς εργασίας κλάδων και ζημιώνονται οι εργαζόμενοι.

Τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να απαντήσουν:

1. Που βασίζεται η σχετική γνωμοδότηση του ΕΦΚΑ περί πρότασης απένταξης των οδηγών σχολικών λεωφορείων ιδιωτικών σχολείων από τα ΒΑΕ; Με τι στοιχεία προχωράει σε φωτογραφική εξαίρεση των συγκεκριμένων οδηγών, ενώ εκτελούν το ίδιο έργο με άλλους συναδέλφους τους, σε παρόμοιες θέσεις εργασίας;

2. Πως προτίθεται το Υπουργείο Εργασίας να δώσει λύσει στην αγωνία των οδηγών σχολικών λεωφορείων σχετικά με τους όρους συνταξιοδότησής τους, με δεδομένο τον χρόνο που εργάζονται ετησίως και το όριο των 65 όπου μπορούν να κατέχουν επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης;

3. Το Υπουργείο έχει σκοπό να θέσει και άλλους επαγγελματίες οδηγούς εκτός ΒΑΕ:

4. Προτίθεται να δώσει λύση, αποσύροντας την εν λόγω διάταξη, και επαναφέροντας την κανονικότητα στους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των οδηγών σχολικών λεωφορείων;

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis