home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Εργαζόμενοι ΔΕΥΑ Ναυπλίου: Υπερασπιζόμενοι τις Δ.Ε.Υ.Α. και το έργο τους, υπερασπιζόμαστε την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με τον «Καλλικράτη» οι Δ.Ε.Υ.Α. υποχρεώθηκαν να παραλάβουν μια αχαρτογράφητη ενδοχώρα χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις για βιώσιμη διαχείριση
ΔΕΥΑΝ

Με τον «Καλλικράτη» οι Δ.Ε.Υ.Α. υποχρεώθηκαν να παραλάβουν μια αχαρτογράφητη ενδοχώρα χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις για βιώσιμη διαχείριση όπως προσωπικό, πόρους και εξοπλισμό, αναφέρουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Ναυπλίου.

Συνεχίζουν λέγοντας πως έπειτα “αφυδατώθηκαν και πλαγιοκοπήθηκαν από τις μνημονιακές διατάξεις με συνέπεια να είναι σήμερα υποστελεχωμένες και λειτουργικά σ΄έναν βαθμό προβληματικές. Σύμφωνα με την μελέτη σήμερα στις 35 ΔΕΥΑ καλύπτεται κατά μέσο όρο το 55% των θέσεων εργασίας που προβλέπουν τα οργανογράμματά τους. Παραταύτα στέκονται όρθιες, λειτουργούν έστω και με εμβαλωματικές λύσεις όπως συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προγράμματα ΔΥΠΑ κ.λ.π. , συνεχίζουν και εκτελούν έργα και προστατεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον όπως το έκαναν 45 περίπου χρόνια τώρα.

Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση έχει στο σκεπτικό της τόσο την επίτευξη οικονομίας κλίμακας όσο και τη βελτίωση της  λειτουργίας των Δ.Ε.Υ.Α. με πρότυπο το μοντέλο των ΦΟΔΣΑ. Πώς όμως με το πρόσχημα της επίτευξης οικονομιών κλίμακας παραβλέπεται το ότι η ύδρευση ως τοπική υπόθεση συνταγματικά ανήκει στην αρμοδιότητα των Δήμων; Πώς δεν λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι οι ΔΕΥΑ διαφέρουν μεταξύ τους σε λειτουργικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο και άρα πόσο επιτυχής θα είναι μια συγχώνευση ανομοιογενών φορέων; Και αν λάβουμε υπόψη μας ότι στις συγχωνεύσεις θα συμμετέχουν και οι Δήμοι που δεν διαθέτουν Δ.Ε.Υ.Α., αλλά υπηρεσίες ύδρευσης,  αντιλαμβανόμαστε το ανέφικτο του εγχειρήματος. Αλλά, ακόμα και όσον αφορά στο προσωπικό και τους ανθρώπινους πόρους, οι ΔΕΥΑ, αλλά και οι Δήμοι, έχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό. Πώς θα λειτουργήσει το όλο εγχείρημα χωρίς προσωπικό;

Η νομοθετική πρωτοβουλία που προωθείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος πάσχει τόσο νομικά όσο και λειτουργικά. Ακόμα και αν ψηφισθεί δεν θα μπορέσει να εφαρμοσθεί, ενώ είναι πολύ πιθανό να προσβληθεί και δικαστικά και να καταπέσει. Αντιλαμβανόμαστε όλες τις συνέπειες.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι ιδεοληψίες, να επικρατήσει η λογική και να αποσυρθεί άμεσα. Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. προτείνει να ξεκινήσει άμεσα εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στα συναρμόδια Υπουργεία και την Ένωση με την ουσιαστική συμμετοχή και της ΚΕΔΕ από την οποία ζητάμε άμεση στήριξη, με στόχο να διαμορφωθεί μία συγκροτημένη πρόταση για την ύπαρξη και την λειτουργία των Δ.Ε.Υ.Α. που θα λαμβάνει υπόψη την αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας με στόχο την εξυγίανση και την ενδυνάμωση των Δ.Ε.Υ.Α. προς όφελος των τοπικών κοινωνιών που πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καθαρό, υγιεινό νερό και φθηνό νερό.

Οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι ένα δυναμικό κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ίσως το πιο δυναμικό και αναπτυξιακό. Παρά τα διαχρονικά προβλήματά τους για τα οποία δεν έχουν τη βασική ευθύνη, το σπουδαίο έργο τους έχει συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Υπερασπιζόμενοι τις Δ.Ε.Υ.Α. και το έργο τους, υπερασπιζόμαστε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και ιδίως, υπερασπιζόμαστε τις τοπικές κοινωνίες που οι Δ.Ε.Υ.Α. υπηρετούν 45 χρόνια τώρα”.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis