home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ασφυξία στους δήμους με το τέλος ταφής απορριμμάτων

Το τέλος ταφής απορριμμάτων οδηγεί τους δήμους σε αδυναμία κατάρτισης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών
Η Ευρώπη δεν χαρίστηκε στην Ελλάδα για τα σκουπίδια

Χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου στη δεύτερη ενημερωτική διημερίδα που πραγματοποιεί η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ, μίλησε μεταξύ άλλων, για το πιο σοβαρό από όλα τα ζητήματα και για τις απερχόμενες και για τις νέες δημοτικές αρχές, το πώς οι δήμοι θα μπορέσουν να καταρτίσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμού λόγω του τέλους ταφής των απορριμμάτων που καλούνται να καταβάλουν.

«Αν οι δήμοι», σημείωσε, «δεν έχουν ίδιους πόρους για τα καλύψουν το κενό, θα πρέπει ή να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη, πράγμα το οποίο δεν αντέχεται από τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών με τίποτε, ή θα πρέπει να δανειστεί ένας δήμος. Αυτό δε γίνεται. Πολύ περισσότερο που οι δήμοι δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για το γεγονός ότι καθυστερεί σε εθνικό επίπεδο το πρόγραμμα ανακύκλωσης. Άλλωστε και την ευθύνη για τις μονάδες επεξεργασίας  απορριμμάτων, την κατασκευή του, το κράτος την έχει και όχι οι δήμοι. Αυτό έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Άρα πως και γιατί να πληρώσουν οι δήμοι;».

Υπενθυμίζεται πως το χρέος των δήμων της Πελοποννήσου είναι μεγάλο, ενώ ο Δήμος Ναυπλιέων χρωστά 1.517.905,63 ευρώ και ο Δήμος Άργους – Μυκηνών 460.672,05 ευρώ.

Στο τέλος ταφής πηγαίνει μέρος της έκτακτης χρηματοδότησης των δήμων

Ακόμα, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ Μιχάλης Σταυριανουδάκης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στους δήμους μία πρόσθετη δόση των ΚΑΠ, η οποία όμως δεν θα καταλήξει εξ ολοκλήρου στα ταμεία των δήμων, καθώς θα αφαιρεθεί το ποσό που αναλογεί σε κάθε δήμο για την καταβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων για α΄ εξάμηνο του 2023.

Πηγή: airetos.gr

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis