home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Κατερίνα Ταγαρά: Η κυβέρνηση εξαθλιώνει και αφανίζει τον ελεύθερο επαγγελματία

Φοροδιαφυγή: Αντί να πιάνονται τα μεγάλα ψάρια πάλι η μαρίδα την πληρώνει!
tagara katerina 2023 (1)

Η πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ στην Κορινθία και δικηγόρος Κατερίνα Ταγαρά, αναφέρεται στο τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας με το οποίο δεν ασχολείται η κυβέρνηση, και παράλληλα επικεντρώνεται στην ΑΔΑΕ και τις υποκλοπές.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση νομοθετεί κατά τρόπο πρόχειρο και άδικο ένα νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αναλυτικότερα αναφέρει τα εξής:

«Την στιγμή που επιβάλλεται πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ σε δύο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για παραβίαση του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους σύμφωνα με το άρθρο 54 του Ν 5045/ 2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κυκλοφορίας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αδυνατεί να ελέγξει την  αγορά καθ’ ομολογίαν της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας εξαπέλυσε προχθές πυρά κατά της Επιτροπής για την ακρίβεια και τους ελέγχους στην αγορά που δεν λαμβάνουν χώρα.`Αρα, οι κυβερνώντες συνομολογούν ότι  δεν προστατεύεται ο καταναλωτής , ο απλός πολίτης ο οποίος είναι έρμαιο της ακρίβειας και της όποιας αισχροκερδούς κίνησης της κάθε Εταιρείας που κερδοφορεί ασυστόλως σε βάρος του. Το πρόβλημα της ακρίβειας που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες καταναλωτές στα βασικά προϊόντα είναι υπαρκτό και το πλέον σοβαρό αφού  αποτυπώνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά όλων των δημοσκοπήσεων όχι μόνο των τελευταίων μηνών αλλά πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Αντί ωστόσο η κυβέρνηση να ασχολείται με το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας παρεμβαίνοντας αποφασιστικά και νόμιμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ασχολείται με την ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Τηλεπικοινωνιών) και τις υποκλοπές. Κι αυτό γιατί προ ολίγων ημερών η κυβερνώσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τη βοήθεια των βουλευτών της Ελληνικής Λύσης αντικατέστησε  μέλη της ΑΔΑΕ  κατηγορώντας μάλιστα για εμμονή την Αντιπολίτευση για το θέμα των υποκλοπών τη στιγμή που η ίδια ενεργεί στον τομέα αυτό!

Επιπροσθέτως, αντί η κυβέρνηση να επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο θα επιλύσει το πρόβλημα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας και το πρόβλημα της πραγματικής φοροδιαφυγής, νομοθετεί κατά τρόπο πρόχειρο και άδικο ένα νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Κατ’ αρχήν η διάθεση ελέγχου της φοροδιαφυγής είναι σωστή αλλά ο τρόπος είναι λάθος. Κι αυτό διότι δεν προσπαθεί η κυβέρνηση διά των οργάνων και των μηχανισμών της ως θα όφειλε να εξεύρει το αληθές εισόδημα 700.000 περίπου ελεύθερων  επαγγελματιών, παρά βάζει στο ίδιο τσουβάλι παράλογα όλους μαζί. Το νέο σύστημα φορολόγησης έχει ως σημείο αναφοράς το κατώτατο μισθό που ετησίως ανέρχεται στα 10.920  Ευρώ και που σύμφωνα με την Κυβέρνηση είναι το ελάχιστο εισόδημα που τεκμαίρεται ότι έχει ο ελεύθερος επαγγελματίας σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες κινούνται στην αγορά για μεροκάματο και όχι για πλουτισμό.

-Διότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες είναι εν τοις πράγματι φτωχοποιημένοι , έχουν ρυθμίσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές και έχουν εκπέσει και από την ρύθμιση!

-Διότι αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα στο γραφείο τους.

-Διότι υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που μισθώνουν γραφείο εξοπλισμένο η δανείζονται χώρο από συναδέλφους για να παράσχουν τις υπηρεσίες τους αφού αδυνατούν να καταβάλλουν μίσθωμα.

-Διότι όλοι γνωρίζουμε  ελεύθερους επαγγελματίες εξαρτώμενους από άλλα μέλη της οικογένειες  (όπως μητέρες) που δεν εργάζονται και πληρώνουν με κόπο τις ασφαλιστικές εισφορές για δικαίωμα συνταξιοδότησης στα γηρατειά.

Η κυβέρνηση έχει υπ’ όψιν της τις περιπτώσεις αυτές; Είναι σαφές ότι αδυνατεί να οργανώσει το επιτελικό κράτος για να σταματήσει το «κρυφτό» των αληθών φοροδιαφυγάδων με κατ’ ιδίαν έλεγχο και σύγκριση των εξόδων και του κόστους ζωής τους με τα αποτυπωμένα στο εκκαθαριστικό έσοδά τους και με παρεχόμενα αληθή κίνητρα πάταξης της φοροδιαφυγής. Αντ’ αυτού εφαρμόζει  φορομπηχτική πολιτική σε όλους τους αδύναμους για να ελέγξει  κάποιους από τους δυνατούς που φοροδιαφεύγουν δείχνοντας χαμηλό εισόδημα και οι οποίοι ούτε πάλι καταβάλλουν τον σωστό-αναλογούντα  φόρο.

Άρα το νέο μέτρο όχι μόνο δεν επιτελεί τον σκοπό θέσπισής του αλλά σε συνδυασμό με την ακρίβεια στην αγορά αφανίζει το μικρομεσαίο εισόδημα και εξαθλιώνει τον αδύναμο ελεύθερο επαγγελματία όπως ο βιολόγος, ο ψυχολόγος, η μαία, ο μηχανικός, ο σχεδιαστής, ο δικηγόρος, ο γεωπόνος και αφήνει στο απυρόβλητο τον αληθινό φοροφυγά.

Ωστόσο  δικαιοσύνη στο φορολογικό σύστημα είναι μονόδρομος για ανθεκτική ανάπτυξη και ισχυρό κράτος δικαίου και έτσι θα έπρεπε να το εξετάζει η εκάστοτε κυβέρνηση».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis