home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Βασιλική Γκιόκα: Φοροεπιδρομή σε μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους – φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο

Άρθρο της Βασιλικής Γκιόκας Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Αργολίδας του ΚΚΕ
Φοροδιαφυγή

Η νέα φοροεπιδρομή που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, είναι ένας ακόμα κρίκος της αντιλαϊκής πολιτικής, που επιβεβαιώνει ότι για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πρέπει να είναι μόνιμα χαμένος ο λαός.

Καθόλου τυχαία, την ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει νέο «κεφαλικό» χαράτσι 1.200 ευρώ τον χρόνο στους επαγγελματίες «με το που βάλουν το κλειδί» στο μαγαζί τους, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει νέες φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, που σταθερά και με όλες τις κυβερνήσεις πληρώνουν κάτω από το 5% των συνολικών φορολογικών εσόδων!

Από τα «νέφη» μάλιστα της φοροασυλίας τους, τα αστικά επιτελεία «δείχνουν με το δάχτυλο» επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ως συνώνυμο των φοροφυγάδων!

Ποιοι; Οι «νόμιμα» και μόνιμα φοροαπαλλαγμένοι τραπεζίτες των αναβαλλόμενων φόρων. Οι εφοπλιστές των 58 φοροαπαλλαγών και της εθελοντικής (!) φορολογίας. Οι βιομήχανοι και κατασκευαστές των «εξαιρέσεων» των αναπτυξιακών νόμων. Οι «στρατηγικοί επενδυτές» των 12ετών απαλλαγών. Οι καπιταλιστές των «νομιμότατων» τριγωνικών συναλλαγών, των off shore και του «επιχειρηματικού απόρρητου», που τα κόμματά τους απορρίπτουν με «φρίκη» την ονομαστικοποίηση μετοχών, όπως προτείνει το ΚΚΕ.

Αυτοί και το κράτος τους κατηγορούν τους επαγγελματίες, πλάι στον υπόλοιπο λαό, ότι «κρύβουν εισοδήματα» και φοροαποφεύγουν, ότι είναι σεσημασμένοι μπαταχτσήδες!

Το μέγεθος της ξεδιαντροπιάς τους αποκαλύπτεται κι από το εξής στοιχείο: Παρά τις φοροαπαλλαγές, τις διευκολύνσεις και τις επιδοτήσεις που απολαμβάνουν, 51.000 επιχειρηματικοί όμιλοι και μεγαλοκαπιταλιστές χρωστούν στην Εφορία περισσότερα από 90 δισ. ευρώ, επί συνόλου 4,2 εκατ. οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές 105 δισ. ευρώ!

Έτσι κι αλλιώς, τα περί «φορολογικής δικαιοσύνης» που επικαλούνται με κάθε τέτοια αφορμή η κυβέρνηση και τα επιτελεία της, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο, σε ένα σύστημα βασισμένο στην εκμετάλλευση και την αδικία σε βάρος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό υλοποιεί κάθε χρόνο ο κρατικός προϋπολογισμός, «αναδιανέμοντας» μέσω της φοροληστείας του λαού και των πρωτογενών «πλεονασμάτων» νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές στους μεγάλους ομίλους, συμπληρωματικά στο φτηνό χρήμα του Ταμείου Ανάκαμψης και στις άλλες κρατικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Αυτός ο «μηχανισμός» επιχειρείται να συγκαλυφθεί με την ενεργοποίηση και του κοινωνικού αυτοματισμού. Γι’ αυτό το κράτος επιβραβεύει ακόμα και το ψηφιακό «κάρφωμα», με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής, στην πραγματικότητα όμως για να συμβιβαστεί ο λαός με την ιδέα ότι η φοροδιαφυγή των επαγγελματιών φταίει που δεν έχει ένα καλύτερο εισόδημα, ή που το αστικό κράτος δεν δαπανάει χρήματα για τις δικές του οξυμένες ανάγκες.

Φτάνουν στο σημείο να κουνούν το δάχτυλο στον λαό ότι δεν έχει «φορολογική συνείδηση» και να τον κοροϊδεύουν ότι η φοροαφαίμαξη είναι …για το καλό του, επειδή μόνο έτσι μπορούν να γίνουν σχολεία, νοσοκομεία, δρόμοι. Τα λένε αυτοί που με το ένα χέρι εμπορευματοποιούν την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, το ρεύμα και το νερό, για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο, και με το άλλο «αμπαλάρουν» με τους φόρους του λαού νέα προνόμια στους «επενδυτές»!

Είναι οι ίδιοι που μόλις πριν μερικές μέρες έστειλαν στην ΕΕ προς έγκριση τον προϋπολογισμό του 2024, όπου προβλέπονται όχι μόνο 5 δισ. πλεονάσματα, αλλά και τσεκούρι στις «καθαρές πρωτογενείς δαπάνες», ξεκαθαρίζοντας ότι στα «αζήτητα» θα βρεθούν και την επόμενη χρονιά στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, αλλά και οι αποζημιώσεις σε πλημμυροπαθείς και πυρόπληκτους.

Είναι τέλος οι ίδιοι – κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα – που «ανατριχιάζουν» όταν το εργατικό – λαϊκό κίνημα, τα σωματεία και οι φορείς επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων διεκδικούν να πληρώσει το κεφάλαιο! Εκεί πρέπει να στοχεύσει ακόμα περισσότερο ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας τους μαζί με τους εργάτες και αλλά φτωχά λαϊκά στρώματα.

Βασιλική Γκιόκα, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Αργολίδας του ΚΚΕ.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis