Σε απόγνωση βρίσκονται οι επαγγελματίες αλιείς στο Ναύπλιο, καθώς παραμένουν χωρίς ράμπα ανέλκυσης και μόνιμα αγκυροβόλια για τα σκάφη τους μετά την κατασκευή της νέας μαρίνας. Το Σωματείο Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Ναυπλιέων «Ο Αργολικός» καταγγέλλει ανοιχτά τον δήμαρχο, Δημήτρη Ορφανό, και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για αδικαιολόγητη κωλυσιεργία και αδιαφορία, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που διατρέχουν οι περιουσίες τους.
Το πρόβλημα προέκυψε όταν οι υφιστάμενες υποδομές των αλιέων καταστράφηκαν για να δημιουργηθεί ο χώρος της νέας μαρίνας. Η κατασκευάστρια εταιρεία, Nafplio Marina, είχε δηλώσει εγγράφως από τον Δεκέμβριο του 2024 την πρόθεσή της να κατασκευάσει τα αγκυροβόλια και τη γλίστρα ως ανταποδοτικό έργο. Προϋπόθεση ωστόσο ήταν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου να υποδείξει τον χώρο και να εξασφαλίσει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις.
Η συμφωνία του 2025 και τα υπέρογκα κόστη
Το φθινόπωρο του 2025, έπειτα από πιέσεις του σωματείου στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος Ναυπλιέων συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κατασκευάστριας εταιρείας, των αλιέων και νομικών συμβούλων. Εκεί συμφωνήθηκε η χωροθέτηση των νέων υποδομών εκτός των ορίων της μαρίνας, στο σημείο της λιθορριπής προς την παλιά Νομαρχία. Ο δήμος δεσμεύτηκε να μεριμνήσει για τις άδειες, ώστε η εταιρεία να προχωρήσει στην επιχωμάτωση και την κατασκευή.
Έναν χρόνο αργότερα, η εικόνα παραμένει στάσιμη. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου, Ανδρέας Μπικάκης, η εταιρεία έχει σχεδόν ολοκληρώσει τα λιμενικά έργα και ετοιμάζεται να αποχωρήσει. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Σωματείο, η αδράνεια των τοπικών αρχών έχει αφήσει τους ψαράδες εκτεθειμένους. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης δεν υπάρχει τρόπος άμεσης ανέλκυσης των σκαφών, με ορατό τον κίνδυνο ναυαγίου, ενώ για τις τακτικές συντηρήσεις οι επαγγελματίες αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε ιδιωτικούς γερανούς.
Προς το παρόν, η εκφόρτωση των αλιευμάτων και η συγκέντρωση των εργαλείων γίνεται προσωρινά στο «Π» του λιμανιού, μετά από πρωτοβουλία παραχώρησης από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου. Οι αλιείς υπενθυμίζουν την ιστορική σύνδεση της πόλης με το επάγγελμά τους, με σημείο αναφοράς τον παραδοσιακό Ψαρομαχαλά, τονίζοντας πως δεν θα ανεχθούν τον επαγγελματικό τους ξεριζωμό από την περιοχή.











