home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πώς μπορεί να συνδυαστεί η street art, η επική Θεογονία του Ησιόδου και η προσφυγική ιστορία της Ν. Κίου;

«ἤτοι μὲν πρώτιστα Χάος γένετ᾽» – Από την Θεογονία του Ησίοδου στην (ανα) Γένεση της Ν. Κίου (Γράφει ο Γιώργος Κόνδης)
Από τη Γαλλία στη Νέα Κίο (5)

Πώς μπορεί να συνδυαστεί η street art, η επική Θεογονία του Ησιόδου και η προσφυγική ιστορία της Ν. Κίου; Το καλλιτεχνικό έργο «Γένεση» που θα αρχίσει να υλοποιείται στον τοίχο του κτηρίου «ΑΡΓΩ» στη Ν. Κίο σε λίγες ημέρες, αποτελεί την απάντηση των Γάλλων καλλιτεχνών street art που θα βρεθούν για μια εβδομάδα στον Δήμο Άργους – Μυκηνών.

Η υλοποίηση του έργου γίνεται στα πλαίσια της αδελφοποίησης του Δήμου με την γαλλική Abbeville.  Τον Μάιο 2023  ήρθε στην Αργολίδα ο υπεύθυνος της  καλλιτεχνικής οργάνωσης CURB (αστικές κουλτούρες) κ. Yann Colignon, αναζητώντας έναν χώρο στην αδελφοποιημένη πόλη για να αποδώσουν οι καλλιτέχνες της CURB ένα θέμα από την ελληνική μυθολογία με την καλλιτεχνική λογική και την τεχνοτροπία της «τέχνης δρόμου».

Από τη Γαλλία στη Νέα Κίο (4)
Abbeville: έργο των καλλιτεχνών της CURB με τίτλο «Εφήμερος χώρος» σε κτήριο της πόλης (2021).

Η Ν. Κίος πρωτοπόρα στη φιλοξενία τέτοιων έργων ήδη από τις προηγούμενες επετειακές εκδηλώσεις, άνοιξε και πάλι την ελκυστική της φιλόξενη αγκαλιά στους Γάλλους καλλιτέχνες. Με τη βοήθεια του δημοτικού συμβούλου Νίκου Κοντού και του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού «Αργώ», παραχωρήθηκε εξωτερικός χώρος του κτιρίου για την υλοποίηση του καλλιτεχνικού έργου, το οποίο κοινοποιήθηκε με λεπτομέρειες στην Δ.Ε.Τ.

Από τη Γαλλία στη Νέα Κίο (3)

Ο καλλιτεχνικός οργανισμός CURB είναι ένας από τους δυναμικότερους στη Γαλλία και την Ευρώπη, δίνοντας βήμα σε πλήθος καλλιτεχνών ώστε να εκφράσουν και να εκφραστούν, να αποδώσουν και να δημιουργήσουν, κυρίως να ζωντανέψουν μια αστική ύλη που φαίνεται άχρηστη και έτοιμη να σβηστεί από την αστική καθημερινότητα. Το σημαντικότερο όμως στην καλλιτεχνική λογική τους είναι η διάχυση της σημασίας της Τέχνης σε όλους τους πολίτες, σε όλες τις ηλικίες! Το χρώμα και το σχέδιο αναζητά να μιλήσει όχι σε «γνώστες», αλλά στο κοινό ανοίγοντάς  του τις πόρτες της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η τέχνη αποκτά με τον τρόπο αυτό κοινωνικό πρόσωπο και σκοπό. Αυτό καθορίζει και τις καλλιτεχνικές παρεμβάσεις του CURB σε διάφορους χώρους όπως σχολεία, κοινωνικά ιδρύματα, επαγγελματικούς οργανισμούς και φυσικά, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε χώρους και κτήρια που είναι εγκαταλελειμμένα. Ταυτόχρονα, οι κοινωνικός χαρακτήρας της τέχνης τους βρίσκει έκφραση σε συγκεκριμένους προγραμματισμούς.

Από τη Γαλλία στη Νέα Κίο (2)

Σε αυτούς περιλαμβάνεται και το ταξίδι στο Άργος συνοδεύοντας 12 νέους από οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων, στους οποίους προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία συνδυάζοντας το ταξίδι σε μια όμορφη χώρα και την καλλιτεχνική δημιουργία. Ουσιαστικά, οι νέοι αυτοί με την καθοδήγηση των καλλιτεχνών που τους συνοδεύουν θα υλοποιήσουν το έργο της Γένεσης βασισμένο στη Θεογονία του Ησιόδου. Οι νέοι έχουν ήδη εργαστεί πάνω στα θέματα αυτά και έχουν ασκηθεί στη χρήση των χρωμάτων για τη συγκεκριμένη δημιουργία. Στο επεξηγηματικό κείμενο της CURB προς την «Αργώ», τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους, τονίζεται πως η Γένεση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία της προσφυγικής Ν. Κίου που (ξανα)γεννήθηκε από τις στάχτες της μικρασιατικής καταστροφής.

Από τη Γαλλία στη Νέα Κίο (9)

Στο μεγάλο έργο που ανέλαβε η CURB στο εγκαταλελειμμένο κτήριο της Abbeville, εξωτερικοί και εσωτερικοί τοίχοι και γενικότερα χώροι αποτέλεσαν σημεία καλλιτεχνικής δημιουργίας συγκεντρώνοντας περισσότερους από 100 καλλιτέχνες του είδους. Ταυτόχρονα, οι πόρτες των διαμερισμάτων και των εσωτερικών χώρων  αποτέλεσαν τους πίνακες στους οποίους αποτυπώθηκαν οι καλλιτεχνικές οπτικές των συμμετεχόντων. Περισσότεροι από 15.000 επισκέπτες περιηγήθηκαν στο κτήριο και τα εκθέματα, ενώ οι δεκάδες πόρτες-έργα τέχνης πουλήθηκαν και τα έσοδα διατέθηκαν σε κοινωνικά προγράμματα στήριξης οικογενειών.

Από τη Γαλλία στη Νέα Κίο (10)

Ένα άλλο από τα σημαντικότερα έργα των καλλιτεχνών της CURB έχει αποτυπωθεί στους τοίχους, τις πόρτες και σε κάθε σημείο των γυναικείων φυλακών στο κάστρο της Doullens στην Περιφέρεια Somme, στο τρίγωνο των όμορφων πόλεων του γαλλικού βορρά: Abbeville, Amiens, Arras. Το κάστρο είναι το αρχαιότερο της Γαλλίας και λειτούργησε ως φυλακή μέχρι το 1959. Δεκάδες εικαστικές παρεμβάσεις έχουν μετατρέψει την παλιά φυλακή σε αξιοθέατο που το επισκέπτονται εκατοντάδες πολίτες από όλο τον κόσμο.

Από τη Γαλλία στη Νέα Κίο (1)

Τα πρωινά από τις 23 έως τις 28 Οκτωβρίου 2023 οι νέοι θα βρίσκονται στη Ν. Κίο και θα δημιουργούν τη «Γένεσή» τους στο κτήριο «Αργώ» υπό την εποπτεία ενός από τους καλύτερους νέους προοδευτικούς  street καλλιτέχνες στην Ευρώπη, του Charles Ιnglard. Μπορείτε να τους δείτε και να συζητήσετε μαζί τους. Οι νέοι και οι συνοδοί τους θα γνωρίσουν τις ομορφιές και τους ανθρώπους της περιοχής, ενώ εμείς θα γνωρίσουμε τις καλλιτεχνικές τους δυνατότητες και τις πολύτροπες και πολύμορφες οπτικές τους. Η δε Ν. Κίος θα αποκτήσει μια σύγχρονη εικόνα της (ανα)γέννησής της ως αντάλλαγμα της ζεστής αγκαλιάς που προσφέρει στους ανθρώπους του πολιτισμού.

(Γ. Κόνδης).

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis