home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ελαιόλαδο: Αυλαία με 9,25 ευρώ στη Λακωνία – Τι περιμένουν σε Μεσσηνία και Αργολίδα

Ο Συνεταιρισμός των Αγίων Αποστόλων στη Νεάπολη Λακωνίας θα δώσει μία πρώτη εικόνα για το πού κινείται η αγορά.
Ελαιόλαδο (2)

Στα 9,25 ευρώ /κιλό τιμή παραγωγού άνοιξε η αυλαία για τα πρώτα ελαιόλαδα, αφού σε αυτό το επίπεδο τιμών συμφώνησε την περασμένη Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, ο Συνεταιρισμός των Αγίων Αποστόλων στη Νεάπολη Λακωνίας τη διάθεση του πρώτου βυτίου της χρονιάς, από την ποικιλία της Αθηνοελιάς, οξύτητας 0,25.

Ο Συνεταιρισμός δέχθηκε συνολικά πέντε προσφορές για να αποδεχθεί την καλύτερη, από ιταλική εταιρεία και είναι έτοιμος να στείλει το πρώτο του βυτίο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Παναγιώτη Μπατσάκη, η οργάνωση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την ίδια εταιρεία για τη διάθεση ενός ακόμη βυτίου στο ίδιο επίπεδο τιμών. Πρόκειται για «μία καλή τιμή» σχολιάζει ο κ. Μπατσάκης στο Ύπαιθρος Χώρα, υπενθυμίζοντας ότι και η αγορά της Σικελίας άνοιξε χαμηλότερα την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι συγκομιδές και η ελαιοποίηση προχωρούν για τους παραγωγούς της περιοχής με τις αποδόσεις να εξακολουθούν στο 5,5. «Προχωράμε σιγά-σιγά. Δεν έχουμε και πολλή ποσότητα για να βιαζόμαστε», σχολιάζει.

Στάση αναμονής από τη Μεσσηνία

Για τη Μεσσηνία, η φάση του Μαυρολίσιου, μιας ιδιαίτερης ποικιλίας που βγαίνει σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, αυτήν της Πυλίας, έχει ολοκληρωθεί, όπως εξηγεί ο Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Ένωση Μεσσηνίας. «Δεν έχει γίνει κάποια πράξη για το φρέσκο, η αγορά έχει παγώσει αυτή την περίοδο γιατί περιμένει σε δύο εβδομάδες να βγουν τα φρέσκα» εξηγεί, αναφερόμενος στο ξεκίνημα του κύριου όγκου της παραγωγής. «Η εκτίμησή μας είναι ότι θα ανοίξει κάπου κοντά στα 8 ευρώ», μετέφερε, κάτι όμως που θα κριθεί από το πώς θα συμπεριφερθεί η αγορά, δεδομένης και της έλλειψης αποθεμάτων.

Η Μεσσηνία, συμπεριλαμβανομένης της Τριφυλίας, που πέρυσι είχε φτάσει τους 60.000 τόνους, φέτος αναμένεται ότι θα κινηθεί στο επίπεδο των 45.000.

Τι περιμένουν στην Αργολίδα

Το άνοιγμα της αυλαίας από τους Αγίους Αποστόλους ανέμεναν οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού «Θερμασία Δήμητρα» στην Αργολίδα, όπου κυριαρχούν οι ποικιλίες Μανάκι και Κορωνέικη (σε αναλογία 30% και 70% αντίστοιχα).

Έχουν ξεκινήσει ήδη με τη συγκομιδή, δειλά-δειλά όμως, γιατί είναι λίγο όψιμη η χρονιά, σύμφωνα με τον γραμματέα της οργάνωσης, Γιάννη Κοροντίνη. Σε πρώτη φάση, αυτό που θέλουν να δουν είναι το πού κινούνται οι αποδόσεις, ώστε να μπουν πιο συστηματικά στη συλλογή του καρπού, όπως ανέφερε, χωρίς να βιάζονται.

Το σημαντικό πρόβλημα της ανομβρίας εξακολουθεί να υφίσταται στην περιοχή, ενώ η αλμυρότητα του νερού αρχίζει πλέον να αφήνει εμφανώς το στίγμα της στα δέντρα. Η φετινή παραγωγή ευνοήθηκε, έως έναν βαθμό, από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, όμως θα είναι μειωμένη ίσως και κατά 30% σε σύγκριση με πέρυσι.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis