home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας συμμετέχει ενεργά γιορτάζοντας τη Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Επίσκεψη των μαθητών των Καλλιτεχνικού σχολείου στο Ψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Άργους
Επίσκεψη του Καλλιτεχνικού Σχολείου στο Νοσοκομείο Άργους για την Ημέρα Ψυχικής Υγείας 1

Οι μαθητές και μαθήτριες του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται  κάθε χρόνο για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας, επισκέφτηκαν το Ψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Άργους.

Εκεί πραγματοποίησαν  Εικαστική Δράση με τον τίτλο: «Ζωγραφίζω για την Ψυχική Υγεία», η οποία πραγματοποιήθηκε σε κοινή και ισότιμη  σύμπλευση με τους λήπτες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Νοσοκομείου Άργους.

Η επίσκεψη- δράση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023 στον χώρο του Ψυχιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου Άργους, με την επιμέλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Ψυχιατρικού Τμήματος, καθώς και  των καθηγητών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας: Μάγδας Μάρα, Κλεοπάτρας Κωδούνα και  Δάφνης Πιτερού.  

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, με δράσεις που στοχεύουν στην εξωστρέφεια αλλά και την ενημέρωση και την  ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, την εκπαίδευση γύρω από τις ψυχικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο, καθώς και την κινητοποίηση των προσπαθειών για τη στήριξη της ψυχικής υγείας.

Μέσα σε αυτό το εορταστικό πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας  με τον φετινό κοινό θέμα: «Η Ψυχική Υγεία είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα» διοργανώθηκαν δράσεις στο χώρο του Ψυχιατρικού Τμήματος και στην κοινότητα της πόλης του Άργους από τις 10 έως τις 13 Οκτωβρίου 2023.

Σε αυτές τις δράσεις πρόληψης και η προαγωγής της ψυχικής υγείας,  της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και  γνωριμίας με την ψυχική νόσο, συμμετείχε ενεργά το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αργολίδας και συγκεκριμένα μαθητές και μαθήτριες που προέρχονται από την Γ’ τάξη Γυμνασίου, στα πλαίσια Art- Δράσης: «Ζωγραφίζω για την Ψυχική Υγεία», η οποία πραγματοποιήθηκε ισότιμα και απολύτως συνεργατικά με τη συμμετοχή  ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Νοσοκομείου Άργους.

Νωρίτερα οι μαθητές και μαθήτριες του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας, είχαν τη σημαντική ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα ψυχικής υγείας  από τη Διευθύντρια του Ψυχιατρικού Τομέα κ. Αικατερίνη Γαμβουλά, αλλά και από την εργοθεραπεύτρια κ. Ελπίδα Στράτου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά μας συνομίλησαν με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς αλλά και νοσηλευτές, οι οποίοι έδωσαν απαντήσεις σε δεκάδες τους απορίες τους που αφορούσαν στη ψυχική υγεία.

Μέσω αυτής της βιωματικής εκπαίδευσης οι μαθήτριες και μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας, ήρθαν πιο κοντά στη γνώση που αφορά τη ψυχική υγεία.  Μέσω της δράσης και ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν στην ψυχική νόσο και στην αποστιγματοποίηση, οι μαθητές και μαθήτριες  κατάλαβαν ότι η ψυχική υγεία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει ενοχή, στόχος και περιθωριοποίηση. Αντίθετα η γνώση που προκύπτει από την σωστή ενημέρωση φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στη αποδοχή αλλά και στην επίλυση των θεμάτων που άπτονται της ψυχικής υγείας. 

Ένα Σχολείο Καλλιτεχνικό είναι ένα Σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία πάνω από όλα. Η Τέχνη είναι ο δρόμος που ενώνει και φέρνει πιο κοντά τον άνθρωπο στον άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις, φοβίες και στεγανά! Ο άνθρωπος είναι στο κέντρο κάθε καλλιτεχνικής επιδίωξης, διότι η αληθινή Τέχνη ενώνει τον άνθρωπο με τον άνθρωπο, με στόχο την αρμονική σύμπλευση μέσα στη ζωή μακριά από κάθε είδους περιθωριοποίησης και φοβικές αντιλήψεις.  

Κείμενο: Μάγδα Μάρα

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis