home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Καλπάζει η τιμή στο ελαιόλαδο – Μετά την Ισπανία θα δούμε αντικλεπτικά και στην Ελλάδα;

Σε σούπερ μάρκετ της Ισπανίας τα περιστατικά κλοπής είναι αυξημένα, όπως άλλωστε και το κόστος του προϊόντος.
Ελαιόλαδο

Εικόνες με συσκευασίες ελαιόλαδου «κλειδωμένες» με αντικλεπτικά κάνουν την εμφάνισή τους σε σούπερ μάρκετ της Ισπανίας όπου τα περιστατικά κλοπής είναι αυξημένα, όπως άλλωστε και το κόστος του προϊόντος.

Με την τιμή του ελαιόλαδου να τραβάει την ανηφόρα, ειδικοί εκτιμούν ότι αντίστοιχες εικόνες δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και μάλιστα σύντομα, σε ράφια καταστημάτων και στην Ελλάδα.

«Σίγουρα υπάρχει μια αύξηση που αυτή τη στιγμή είναι και παραπάνω από το 50% και αναμένεται να συνεχίσει», σημείωσε ελαιοπαραγωγός

Η συσκευασία του ενός λίτρου φτάνει ακόμη και στα 13 ευρώ, ενώ τα 5 λίτρα από 20 ευρώ, πωλούνται τώρα πάνω από 50.

«Το λάδι το κιλό τώρα έχει στα 8€ με τη φετινή θα πάει ακόμα περισσότερο γιατί δεν υπάρχει».

Η μείωση της παραγωγής σε όλη την Ευρώπη, λόγω ξηρασίας και άλλων δυσμενών καιρικών συνθηκών, αγγίζει ακόμη και το 50%.

Στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει το 30%, γεγονός που οδηγεί στην εκτόξευση των τιμών και καθιστά το ελαιόλαδο είδος πολυτελείας.

Όπως λένε στην κάμερα του MEGA οι περισσότεροι καταναλωτές θα μειώσουν φέτος την ποσότητα που θα αγοράσουν λάδι εξαιτίας του διπλασιασμού της τιμής του.

Περιπολίες για πλιάτσικο

Με το ελαιόλαδο να κοστίζει κάθε εβδομάδα και ακριβότερα, τα περιστατικά με κλοπές σε σπίτια, ακόμη και ελαιόδεντρα, πληθαίνουν. Παραγωγοί, μάλιστα, έχουν αρχίσει να παίρνουν τα μέτρα τους.

Ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου και παραγωγός τόνισε: «Έχουν παρατηρηθεί κρούσματα ότι έχουν πάει και μαζεύουν ελιές. Πάει ο παραγωγός να μαζέψει τις ελιές και είναι ήδη μαζεμένες».

Σκέφτονται ακόμα και να οργανώσουν ομάδες περιπολίας για να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους, ελπίζοντας ότι δεν θα φτάσουν στο σημείο Ισπανών συναδέλφων τους, που ενισχύουν την παραγωγή τους ακόμη και με πομποδέκτες gps.

Οι παραγωγοί ελαιόλαδου εκτιμούν ότι το προσεχές διάστημα η τιμή του θα εκτιναχθεί κι άλλο.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis