home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Η Μαυρολίμνη Λουτρακίου δύο χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά (Βίντεο)

Παλαιότεροι ψαράδες έλεγαν ότι την περιοχή είχε επισκεφθεί και ο Ζαν Ζακ Κουστώ για να διαπιστώσει το βάθος της.
Μαυρολίμνη Λουτρακίου

Δύο χρόνια έχουν περάσει από την καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη που έκαψε 52.000 στρέμματα δάσους από σύνολο 71.000 στρεμμάτων συνολικής καμένης έκτασης, σύμφωνα με την ανάλυση των πλέον προσφάτων δορυφορικών δεδομένων από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Αποτελεί, έτσι, την πιο καταστροφική, από άποψη καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας.

Έχοντας κάψει 52.000 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης, είναι η 13η κατά σειρά μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά, ακολουθώντας τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2000 στη Σάμο, στην Πελοπόννησο, στα Ιωάννινα και στην Καρδίτσα, του 2007 στην Πελοπόννησο, του 2008 στη Ρόδο και του 2009 στην ανατολική Αττική.

Αποτελεί την πιο καταστροφική, από άποψη καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας.

Η περίφημη Μαυρολίμνη ο μύθος και ο Ζαν Ζακ Κουστώ

Η Μαυρολίμνη Λουτρακίου, είναι μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων η οποία χωρίζεται με φυσικό φράγμα από τη θάλασσα και βρίσκεται πολύ κοντά στο φαράγγι των Μύλων το οποίο δημιουργήθηκε από τον σεισμό των Αλκυονίδων το 1981. Βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα από το Αλεποχώρι Αττικής στη διαδρομή προς τον Σχίνο.

Πολλές ιστορίες έχουν ακουστεί για την περιοχή. Από το απύθμενο βάθος της και ότι συνδέεται με το ρήγμα των Αλκυονίδων που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, έως και ότι στην αρχαιότητα εκεί υπήρχε ολόκληρη πόλη, η οποία κατέρρευσε μετά από έναν δυνατό σεισμό.

Προειδοποιητικές πινακίδες πάντως ότι «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ» υπάρχουν παντού. Η περιοχή δεν κατοικείται μόνιμα αλλά μόνο το καλοκαίρι. Παλαιότερα υπήρχε και ψαροταβέρνα, η οποία με τα χρόνια της κρίσης έβαλε λουκέτο.

Για τη Μαυρολίμνη και την ιστορία της πάντως παλαιότεροι ψαράδες έλεγαν ότι την περιοχή είχε επισκεφθεί και ο Ζαν Ζακ Κουστώ για να διαπιστώσει το βάθος της.

Βίντεο: Tasos Fotakis | DroneWorks | Travel

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis