home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Μέχρι πότε θα είναι δωρεάν η είσοδος στο ανανεωμένο Μπούρτζι

Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται το Μπούρτζι καθημερινά, Δευτέρα έως Κυριακή με ωράριο λειτουργίας 9.00 π.μ.- 20.00 μ.μ.
Μπούρτζι

Το ανανεωμένο φρούριο Μπούρτζι, στο Ναύπλιο, άνοιξε τις πύλες του μετά από πολλά χρόνια και υποδέχεται από το Σάββατο 5 Αυγούστου τους πρώτους επισκέπτες. Η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν ως τις 17 Αυγούστου, ενώ από τις 18 Αυγούστου το εισιτήριο θα κοστίζει 5 ευρώ.

Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται το Μπούρτζι καθημερινά, Δευτέρα έως Κυριακή με ωράριο λειτουργίας 9.00 π.μ.- 20.00 μ.μ.

«Έφτασε η πολυπόθητη στιγμή το μνημείο να αποδοθεί πάλι στο κοινό. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι γι’ αυτό. Έχει γίνει μια στενή συνεργασία με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) κι έχει υπογραφεί εκ μέρους της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑΔ, Παναγιώτη Μπαλωμένου, ένα μνημόνιο συνεργασίας το οποίο προβλέπει ακριβώς τι θα κάνει ο καθένας. Διότι το Μπούρτζι ανήκει διαχειριστικά στην ΕΤΑΔ, ως μνημείο όμως είναι υποχρεωτικό να επιβλέπεται από το ΥΠΠΟ. Αυτά όλα τα καταγράψαμε, συμφωνήσαμε ότι θα τα εφαρμόσουμε με πολύ μεγάλη συνέπεια στην πράξη και αυτό που περιμένουμε κι έχουμε πολύ μεγάλη αγωνία είναι να δούμε τώρα πώς θα συμπεριφερθεί το κοινό. Διότι είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Δηλαδή, το Μπούρτζι ως επισκέψιμο μνημείο δεν το έχουμε ξαναδεί μέχρι τώρα ποτέ», δηλώνει στο ΑΠΕ η Άλκηστις Παπαδημητρίου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Αργολίδας, του φορέα που υλοποίησε τις εργασίες αποκατάστασης στο μνημείο με αυτεπιστασία (οι εργασίες των υποδομών έγιναν από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟ).

«Το έργο ξεκίνησε το 2014 σε μια χρονική στιγμή που το Μπούρτζι είχε παραμείνει κλειστό και σχεδόν εγκαταλειμμένο για περίπου 20 χρόνια», συμπληρώνει η κ. Παπαδημητρίου. Και συνεχίζει: «Το Φρούριο, που έχει μια μακρά ιστορία, λειτούργησε ως ξενοδοχείο αρχές της δεκαετίας του 1930 έως και τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Αργότερα το πήρε ο ΕΟΤ και το έκανε αναψυκτήριο και εστιατόριο. Λειτούργησε έτσι, κάπως περιορισμένα έως περίπου το 1997, και μετά έκλεισε εντελώς. Από το 1997 ως το 2014 δεν γινόταν τίποτα, απλώς ερείπωνε το μνημείο. Η ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης το 2014 ξεκίνησε ένα έργο μεγαλόπνοο».

Ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου αναφέρει: “Το φρούριο Μπούρτζι, το εμβληματικό μνημείο του Ναυπλίου, ξεκίνησε να υποδέχεται από χθες, ανανεωμένο και αποκατεστημένο, τους πρώτους επισκέπτες του. Μετά από μια δύσκολη αλλά αναγκαία διαδρομή άλλο ένα έργο πολιτισμού ολοκληρώνεται από το ΥΠΠΟ και αποδίδεται στο κοινό.

Για εμάς τους Αργολιδείς αποτελούσε χρέος η ολοκλήρωση του και υποχρέωση η απόδοση του στην τοπική κοινωνία. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι συμμετείχαν στην σπουδαία αυτή προσπάθεια“.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis