home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

15Αύγουστος χωρίς ξαπλώστρες; Αντίστροφη μέτρηση για την Καραθώνα – Τί θα γίνει στο Τολό

Αναταραχή στις παραλίες και επιπτώσεις στον τουρισμό. Αναμονή για Απόφαση Δικαστηρίου
Ξαπλώστρες στην Καραθώνα (1)

Στις 15 Αυγούστου η παραλία της Καραθώνας ενδέχεται να έχει αδειάσει από τις ξαπλώστρες που κάθε καλοκαίρι εξυπηρετούν τους λουόμενους. Η αντίστροφη μέτρηση που προκάλεσε αναταραχή στην περιοχή έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη Παρασκευή. Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην παραλία, βρίσκονται αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα, καθώς το Πρωτοδικείο Ναυπλίου εκδικάζει τις προσφυγές τους και η απόφαση  της πρώτης εκδίκασης που έγινε σήμερα Δευτέρα, αναμένεται να εκδοθεί σε τρεις ημέρες.

Η διαμάχη αφορά τον αλλαγή της πολιτικής για την εκμετάλλευση της παραλίας της Καραθώνας. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια γινόταν διαγωνισμός από τον δήμο Ναυπλιέων, πλέον η αναθέτουσα αρχή είναι η ΕΤΑΔ. Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες καταγγέλλουν ανεπαρκή ενημέρωση από τον δήμο, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους, ενώ η κυριότερη αφορμή της αναταραχής είναι το γεγονός ότι η δημοτική αρχή προκήρυξε διαγωνισμό αξιοποίησης της παραλίας που ήταν τελικά άκυρος.

Ξαπλώστρες στην Καραθώνα (2)

Οι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τις παραλίες υποστηρίζουν πως δεν ενημερώθηκαν σωστά και εγκαίρως για την υποβολή αιτήσεων παραχώρησης της παραλίας. Αν η απόφαση του δικαστηρίου δεν δικαιώσει τους επιχειρηματίες, η αφαίρεση των ξαπλώστρων από την άμμο στην Καραθώνα αναμένεται να επέλθει πιθανόν ακόμη και πριν τον 15Αύγουστο, που αναμένεται να έχει «πήξει» από λουόμενους η παραλία.

Οι εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσουν περαιτέρω προβληματισμό για τον τοπικό τουρισμό και στην ευρύτερη περιοχή του Τολού, όπου αντίστοιχες διαδικασίες δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.

Βαγγέλης Λαμπρόπουλος

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος Βαγγέλης Λαμπρόπουλος που εκπροσωπεί δύο εκ των επιχειρηματιών που έχουν τοποθετήσει ξαπλώστρες στην παραλία της Καραθώνας: «Οι επιχειρηματίες ουδέποτε ενημερώθηκαν – όπως όφειλε ο δήμος Ναυπλιέων να κάνει – προκειμένου μέχρι τις 31/7/2023 να υποβάλλουν αίτηση στην ΕΤΑΔ για να τους παραχωρηθεί η χρήση αιγιαλού, παρότι ο δήμος είχε ενημερωθεί αρμοδίως από την Κτηματική Υπηρεσία μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (email) στις 26 Μαΐου. Αντιθέτως, προέβη σε διαγωνισμό σε μεταγενέστερες ημερομηνίες, ο οποίος κηρύχθηκε άκυρος. Αυτό δείχνει τουλάχιστον επιπολαιότητα και ολιγωρία από πλευράς δήμου Ναυπλιέων.

Οι δε συνέπειες της ολιγωρίας αυτής θα είναι ολέθριες και για τους επιχειρηματίες και για τους λουόμενους ντόπιους και παραθεριστές».

Άγνωστες οι συνέπειες για επιχειρηματίες και λουόμενους

Η αντίστροφη μέτρηση για την απουσία ξαπλώστρων στις παραλίες της Καραθώνας και πιθανότατα και του Τολού έχει ξεκινήσει. Αν η απόφαση του δικαστηρίου δεν δικαιώσει τους επιχειρηματίες, οι ξαπλώστρες αναμένεται να απομακρυνθούν από την άμμο της Καραθώνας ίσως και πριν τον 15Αύγουστο. Αντίστοιχη διαδικασία προφανώς θα γίνει και για ανάλογες περιπτώσεις στο Τολό.

Η απουσία ξαπλώστρων από τις παραλίες της Καραθώνας και του Τολού θα έχει σημαντικές συνέπειες για τους επιχειρηματίες και τους λουόμενους. Οι επιχειρηματίες θα χάσουν σημαντικό μέρος των εσόδων τους, ενώ οι λουόμενοι θα δυσκολευτούν να βρουν ένα μέρος για να ξαπλώσουν και να απολαύσουν τη θάλασσα.

Το θέμα είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό. Ο δήμος Ναυπλιέων και το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να βρουν μια λύση που θα ικανοποιήσει και τους επιχειρηματίες και τους λουόμενους.

Καραθώνα (2)

Καραθώνα και επενδυτές

Εν τω μεταξύ, η διαδικασία αξιοποίησης του ακινήτου στην Καραθώνα συνεχίζεται. Τα επόμενα βήματα της αξιοποίησης είναι α) Ολοκλήρωση Ωρίμανσης, β) Έγκριση ΕΣΧΑΔΑ, γ) Διαγωνισμός. Η αξιοποίηση του ακινήτου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ν. 3986/2011 μετά από την εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ. Η θέση και η μοναδικότητα του ακινήτου – σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ το καθιστούν ιδανικό για ανάπτυξη χρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Η αβεβαιότητα που προέκυψε από τη διαμάχη για τις ξαπλώστρες στην Καραθώνα έχει επηρεάσει τον τοπικό τουρισμό και δημιουργεί ανησυχία για το μέλλον της περιοχής. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να διαμορφώσει το τοπίο, ενώ οι εξελίξεις στην αξιοποίηση των ακινήτων συμβάλλουν στην αβεβαιότητα που επικρατεί στον τουριστικό τομέα της περιοχής.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Να κάνετε έναν έλεγχο κ στην Παλιά Επίδαυρο. Να δείτε τι γίνεται μπροστά στα ξενοδοχεία κ στα εστιατόρια.

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis