home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Κραυγή αγωνίας για το Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου

Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου αναφέρεται η Λαϊκή Συσπείρωση, όχι μόνο σε ότι αφορά τις γνωστές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στο θέμα που έχει προκύψει με τους τρεις στρατιωτικούς που αποσπάστηκαν στην περιοχή για να οδηγούν τα ασθενοφόρα, χωρίς ωστόσο να διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα, ούτε να έχουν λάβει επαρκή εκπαίδευση. Για το θέμα αυτό έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους και οι γιατροί του Κέντρου Υγείας.

Όπως αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση:

«Είναι η πολλοστή φορά που η Λαϊκή Συσπείρωση παρεμβαίνει και αναδεικνύει τα πολύ σοβαρά προβλήματα του Κέντρου Υγείας Λεωνιδίου. Υπενθυμίζουμε το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού όλων των κλάδων εδώ και πολλά χρόνια. Από τις 35 οργανικές θέσεις υπηρετούν μόνο 17. Οι ελλείψεις είναι τραγικές με ότι αυτό συνεπάγεται. Πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκαν τρεις από το προσωπικό των ασθενοφόρων και αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο τέσσερις οδηγοί και διασώστες και μάλιστα οι τρεις από αυτούς απολύονται τέλη Δεκέμβρη.

Την ώρα που 3 ακόμα αδικοχαμένοι ασθενείς, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου, προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων της εγκληματικής πολιτικής που αντιμετωπίζει τη ζωή και την υγεία μας σαν “κόστος” για τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Την ώρα που ενώ με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί περισσότεροι από 550 διασώστες και έχουν προσληφθεί μόλις 46 μόνιμοι.

Την ώρα που οι συμβάσεις των λιγοστών επικουρικών λήγουν στις 31/12/2023.

Την ώρα που υπάρχουν εκατοντάδες άνεργοι ή ετεροαπασχολούμενοι απόφοιτοι της Σχολής Διασωστών του ΕΚΑΒ. Ενημερώνουμε ότι τρεις εκπαιδευμένοι διασώστες που ζουν στην περιοχή της Νότιας Κυνουρίας έχουν υποβάλει αίτηση να προσληφθούν και η υγειονομική περιφέρεια αγνοεί πλήρως το αίτημα. Ούτε καν θέσεις επικουρικών δεν προκηρύσσει. Επίσης ενημερώνουμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες άνεργοι ετεροαπασχολούμενοι απόφοιτοι της σχολής διασωστών του ΕΚΑΒ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την απαράδεκτη και εγκληματική ΠΝΠ (πράξη νομοθετικού περιεχομένου) μετατρέπει (όπως είχε επιχειρήσει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ν.4368/2016, αρ. 78 για τα ασθενοφόρα των ΚΥ και η οποία δεν επεκτάθηκε στο ΕΚΑΒ και δεν εφαρμόστηκε τελικά χάρη στην ομόθυμη αντίδραση των υγειονομικών) οδηγούς απορριμματοφόρων, πυροσβέστες και στρατιωτικούς σε διασώστες επειγόντων περιστατικών ύστερα από ολιγοήμερη εκπαίδευση. Μια ΠΝΠ με την οποία έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους ήδη τόσο οι υγειονομικοί του ΕΚΑΒ όσο και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Διοίκηση.

Πρόκειται για μία επικίνδυνη εξέλιξη.

Η ανάπτυξη ασθενοφόρων με μεικτή σύνθεση πληρωμάτων, διασώστης, πλήρωμα ασθενοφόρου και απλός οδηγός μη υγειονομικός, ο οποίος δεν διαθέτει την αναγκαία εξειδικευμένη γνώση αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους τον ασθενή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία και τη ζωή του. Πολύ περισσότερο που πολλές φορές δύο εξειδικευμένοι διασώστες δεν επαρκούν για την επιτυχή αντιμετώπιση ενός βαρέως περιστατικού. Πολύ περισσότερο που σήμερα όλες οι ιατρικές μελέτες συμφωνούν ότι όχι μόνο η γρήγορη μεταφορά του ασθενούς στην πλησιέστερη μονάδα Υγείας, αλλά και η έγκαιρη αντιμετώπιση και παροχή κατάλληλης βοήθειας τόσο στον τόπο του συμβάντος όσο και κατά τη διάρκεια της διακομιδής, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση.

Πώς η ταχύρρυθμη εκπαίδευση μόλις 7 ημερών όπως έγινε σήμερα γνωστό, ενός οδηγού απορριμματοφόρου ή ενός πυροσβέστη θα υποκαταστήσει την ιδιαίτερα απαιτητική εκπαίδευση διάρκειας 2,5 ετών της Σχολής Διασωστών του ΕΚΑΒ;

Ο οδηγός του ασθενοφόρου είναι διασώστης πρώτα από όλα και μετά οδηγός!

Τα τραγικά κενά δεν μπαλώνονται με οδηγούς απορριμματοφόρων, πυροσβέστες και στρατιωτικούς που δεν έχουν καμιά απολύτως επαγγελματική και επιστημονική σχέση με την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα.

Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι “προσωρινού χαρακτήρα”. Είναι ενταγμένα στον μόνιμο “κόφτη” των κρατικών δαπανών για την υγεία και τη ζωή μας, στη διαχρονική πολιτική του “κόστους – οφέλους”. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Υγείας κ. Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε την πρόσληψη μόλις 20 διασωστών για τα ασθενοφόρα της Αττικής και μόλις 250 πανελλαδικά και αυτοί μη μόνιμοι!

Στόχος της κυβέρνησης είναι η παράδοση κερδοφόρων τομέων του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως οι διακομιδές, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και στα επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου που θα τσεπώνουν τις εισφορές στον κλάδο της Υγείας των εργαζομένων και που κατά τα άλλα η κυβέρνηση λέει με περίσσιο θράσος ότι δεν θα κοστίζουν τίποτα στον ασθενή και ότι είναι δωρεάν! Ήδη η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών αποφάσισε την ανάθεση των διακομιδών σε ιδιωτική εταιρεία ασθενοφόρων.

Χτες 13/7 η υγειονομική περιφέρεια έστειλε τρεις στρατιωτικούς για να υπηρετήσουν ως οδηγοί των ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου, χωρίς καμμιά εκπαίδευση, χωρίς να τους εξασφαλίσουν στοιχειώδης συνθήκες διαμονής και με εντολή να φορούν στρατιωτική στολή εν ώρα υπηρεσίας. Μήπως είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν το γνωρίζουμε;

Απαιτούμε:

  • Να ανακληθεί άμεσα η αντιεπιστημονική και επικίνδυνη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
  • Να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΚΑΒ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων (γιατροί, διασώστες, οδηγοί, τεχνικοί κλπ.).
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων του ΕΚΑΒ, που καλύπτουν μέρος των μεγάλων ελλείψεων.
  • Πρόσληψη όλων των άνεργων αποφοίτων της Σχολής Διασωστών του ΕΚΑΒ καθώς και του αναγκαίου ιατρικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού.

Η Λαϊκή Συσπείρωση παρεμβαίνει και μέσω του Δήμου Νότιας Κυνουρίας για την άμεση επίλυση του θέματος (έχουμε κατ΄ επανάληψη φέρει τα ζητήματα του Κέντρου Υγείας στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από την πλειοψηφία) αλλά και ταυτόχρονα ενημερώνει τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ). Ήδη, όπως ενημερωθήκαμε, έγινε τηλεφωνική παρέμβαση από την Πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ στο γραφείο του υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη για την αμεσότατη επίλυση του θέματος.

Η κραυγή αγωνίας που εκφράστηκε από τους γιατρούς του κέντρου υγείας και δημοσιεύθηκε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο πρέπει να κινητοποιήσει όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής μας αλλά και όλο το λαό.

Θα είμαστε πάντα κοντά στα λαϊκά προβλήματα για την ανακούφιση του λαού και των υγειονομικών αλλά και για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis