home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πύλος: Νεκροταφείο η θάλασσα. Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών – Δεν έχει τέλος η τραγωδία

Νίκας: Επέβαιναν 750 άνθρωποι. Δεν σταματούν να μετρούν πτώματα οι λιμενικοί
Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στην Καλαμάτα2

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στην Πύλο, με την θάλασσα στα ανοικτά να έχει γίνει ένα απέραντο νεκροταφείο και τους λιμενικούς να συνεχίζουν να μετρούν πτώματα μεταναστών, που πνίγηκαν όταν το σιδερένιο αλιευτικό που τους μετέφερε από τη Λιβύη αναποδογύρισε και βυθίστηκε.

Η τραγωδία από το ναυάγιο, συνεχίζει να εξελίσσεται στα διεθνή χωρικά ύδατα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, με 78 έως τώρα νεκρούς μετανάστες. Η επιχείρηση από το λιμενικό που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές ώρες είναι γιγαντιαία.

Το ναυάγιο είναι ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια και σύμφωνα μάλιστα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα κατά δήλωση των διασωθέντων στο πλοίο επέβαιναν 750 άνθρωποι.

Εγκλωβισμένοι στο αμπάρι

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μαρτυρία διασωθέντα υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στο αμπάρι του σκάφους: «Ξεκινήσαμε από τη Λιβύη. Πηγαίναμε στην Ιταλία. Άγνωστο πως το σκάφος άρχισε να μπάζει νερά. Υπήρχαν άτομα στο αμπάρι του πλοίου». Όπως αναφέρουν μάλιστα πληροφορίες στα κινητά των μεταναστών που έχουν διασωθεί οι λιμενικοί έχουν δει εικόνες με πολύ κόσμο πάνω στο σκάφος γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους για δραματική αύξηση του αριθμού των νεκρών.

Στο σημείο επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του Frontex, ενώ το βράδυ η επιχείρηση θα συνεχιστεί με τη συνδρομή ενός C-130 το οποίο θα πετά πάνω από το σημείο του ναυαγίου και θα φωτίζει την περιοχή, έτσι ώστε να μη σταματήσουν οι επιχειρήσεις εντοπισμού ναυαγών.

«Οι υπηρεσίες μας κινούνται δραστήρια στην Μεσσηνία με επικεφαλής τον συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, είμαστε σε επαφή με την Πολιτική Προστασία στην Αθήνα, με τον κύριο Παπαγεωργίου. Μιλάμε για μια τραγωδία, την έκταση της οποίας δεν την γνωρίζουμε ακόμα. Κατά δήλωση των ανθρώπων που μετέβαιναν στο πλοίο, οι επιβαίνοντες ήταν 750 άτομα, αλλά αυτό ελέγχεται ως πληροφορία. Φροντίζουμε για τους διασωθέντες, να τους παράσχουμε ότι είναι αναγκαίο, από ζητήματα διαμονής, διατροφής, υποστήριξης», δήλωσε νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στην Καλαμάτα
ΦΩΤΟ: Δήμος Καλαμάτας kalamata.gr

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι», τόνισε αντίτοιχα o Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος κι επεσήμανε ότι «ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται και δυστυχώς δεν θα μάθουμε ποτέ πόσοι ακριβώς ήταν». Και προσθέτει ο δήμαρχος: «Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να βοηθήσουμε τους μέχρι στιγμής 104 διασωθέντες, οι οποίοι βρίσκονται στο λιμάνι της Καλαμάτας όπου έχει στηθεί μηχανισμός για να εξυπηρετηθούν όλες τους οι ανάγκες».

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος βρίσκεται στην Καλαμάτα, «έχουμε δημιουργήσει υπαίθριο ιατρείο στην περιοχή του λιμανιού, όπου εξετάζονται όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας, ενώ μέχρι τώρα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης 14 μετανάστες». Παράλληλα, τόνισε ότι «έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, εκτός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και τα νοσοκομεία της Κυπαρισσίας, της Σπάρτης και της Τρίπολης, ενώ στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει φθάσει μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από όμορους νομούς, αλλά και από την Αθήνα». Επίσης, ο Γιάννης Καρβέλης ανέφερε ότι «έχει ήδη δημιουργηθεί ένας πρόχειρος χώρος φιλοξενίας των μεταναστών στις παλιές αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας, μέχρις ότου ληφθεί απόφαση για την μετακίνηση των μεταναστών».

Τα θύματα της ναυτικής τραγωδίας ενδέχεται ν’ ανέλθουν σ’ εκατοντάδες. Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ (Λιβύη) με προορισμό την Ιταλία.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis