home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΠολιτική

Αργολίδα: Ημέρα μνήμης για τους πεσόντες στη σφαγή των Λιμνών του 1944

Τίμησαν τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στις Λίμνες του Δήμου Άργους - Μυκηνών

Μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες από τα Γερμανικά στρατεύματα τον Μάιο του 1944 έγινε στο χωριό Λίμνες του Δήμου Άργους-Μυκηνών σήμερα Κυριακή 28 Μαΐου. Κατά την διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των κατοχικών Γερμανικών στρατευμάτων, στις 24 Μαΐου του 1944, είχαν δολοφονηθεί άδικα 87 άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά στην περιοχή.

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών, οι συγγενείς των εκτελεσθέντων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμνών, πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης και τιμής στην Πλατεία Ηρώου του χωριού, όπως κάθε χρόνο.

Λίμνες μνημόσυνο εκτελεσθέντων (5)

Τελέσθηκε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Αργολίδας, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Γαβρήλος και Ανδρέας Πουλάς, ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το χωριό, ο Πρόεδρος του ΠεΣυ Πελοποννήσου και υποψήφιος δήμαρχος Άργους – Μυκηνών Γιάννης Μαλτέζος, κ.α.

Λίμνες μνημόσυνο εκτελεσθέντων (2)

Ανδριανός: Με το αίμα τους πότισαν το δένδρο της ελευθερίας του Γένους μας

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός παρέστη στη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση επ’ αφορμή της επετείου της μαρτυρικής εκτέλεσης 88 Ελλήνων πατριωτών στις Λίμνες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής:

«Τιμούμε και φέτος τους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Μάιο του 1944, μια από τις πιο μελανές, τις πιο απάνθρωπες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας.

Ογδόντα οκτώ μάρτυρες, από παιδιά έξι χρονών μέχρι υπερήλικες έχασαν τη ζωή τους άδικα και αναίτια, υπογραμμίζοντας σε όλους μας έκτοτε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την αξία, αλλά και το τίμημα της ελευθερίας.

Ιδιαίτερα σε συγκυρίες όπως η τρέχουσα, με την πατρίδα μας να βρίσκεται ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, επέτειοι όπως αυτή υπογραμμίζουν ότι πέρα και πάνω από τις επιμέρους διαφορές μας, οφείλουμε να ενώνουμε δυνάμεις μπροστά στα μεγάλα και τα σημαντικά, οφείλουμε με ειλικρίνεια, αλληλοσεβασμό και πατριωτικό αίσθημα να συνθέτουμε ένα κοινό και συγκεκριμένο όραμα για την Ελλάδα του αύριο και να το υπηρετούμε καθένας και καθεμιά από τη θέση του και με τις δυνάμεις του με δέσμευση και ευσυνειδησία.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι Λίμνες, που ύστερα από τη δική μας κοινή προσπάθεια εντάχθηκαν στον κατάλογο των μαρτυρικών χωριών και πόλεων είναι ταυτόχρονα γνώμονας συλλογικής δράσης και ευθύνης, αλλά και αφορμή σκέψης και αναστοχασμού για την αξία της ελευθερίας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας, για το χρέος της υπεράσπισης της πατρίδας έναντι κάθε επιβουλέα, για τη διαφύλαξη όλων εκείνων που κερδήθηκαν με θυσίες και αίμα, και που συχνά σήμερα τα θεωρούμε – λανθασμένα – ως αυτονόητα.

Ας είναι αιώνια η μνήμη των πατριωτών που με το αίμα τους πότισαν το δένδρο της ελευθερίας του Γένους μας».

Γαβρήλος: Ημέρα αναστοχασμού για τον δημοκρατικό λαό

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος, παραβρέθηκε στο ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες των Λιμνών, θύματα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και δήλωσε:

«Ημέρα μνήμης για το μαρτυρικό χωριό των Λιμνών. Ημέρα αναστοχασμού για τον δημοκρατικό λαό. Δεν ξεχνάμε όσους δολοφονήθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Λέμε όχι στο ναζισμό και σε κάθε μορφή φασισμού. Ισχυροποιούμε την αποτρεπτική δύναμη της χώρας και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε έναν που επιβουλεύεται κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Θωρακίζουμε τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου με Δικαιοσύνη παντού».

Ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Δημήτρης Καμπόσος ανέφερε:

«Ημέρα μνήμης σήμερα στις Λίμνες Αργολίδας όπου και τιμήσαμε τους νεκρούς μας, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, που εκτελέστηκαν τον Μάιο του 1944.

Μια σεμνή και συνάμα συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο των πεσόντων.

Δεν ξεχνάμε ποτέ!»

Μαλτέζος: Η πληγή από τη θηριωδία παραμένει στις ψυχές όλων

Εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γιάννης Μαλτέζος παρέστη στη σημερινή τελετή στο μαρτυρικό χωριό των Λιμνών.

Τόνισε στο χαιρετισμό ότι η σφαγή των Λιμνών όπου χάθηκαν 88 Λιμνιάτες, λίγοι ηλικιωμένοι και πολλοί νέοι και παιδιά ήταν από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των κατοχικών στρατευμάτων μετά τα Καλάβρυτα και το Δίστομο.

Τόνισε επίσης ότι η πληγή από αυτή τη θηριωδία παραμένει στις ψυχές όλων των κατοίκων του χωριού.

«Η προκοπή ωστόσο των Λιμνιατών είτε όσων έμειναν σε αυτόν τον σκληρό και άγονο τόπο είτε όσων έψαξαν την τύχη τους σε άλλα μέρη είναι το καλύτερο μνημόσυνο γι’ αυτούς που χάθηκαν λίγο πριν την απελευθέρωση της πατρίδας μας», σημειώνει ο κος Μαλτέζος.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button