home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΑυτοδιοίκησηFeatured

Λαϊκή Συσπείρωση: Απαραίτητος ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία και τα δημόσια κτίρια

Πόσο ασφαλή μπορεί να είναι τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν το 1959 ή ακόμα και πριν το 1985

Η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει πως είναι απαραίτητος ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία και τα δημόσια κτίρια και η αντισεισμική δόμηση των κτιρίων αποτελεί αναμφισβήτητα τον κύριο και καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Εκφράζει επίσης τις ανησυχίες της, σχετικά με το πόσο ασφαλή μπορεί να είναι τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν το 1959 ή ακόμα και πριν το 1985.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Στη χώρα μας, η οποία παρουσιάζει την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη ( 6η σε σεισμικότητα χώρα της Γης) ο σχεδιασμός και η κατασκευή κτιρίων ικανών να δέχονται με ασφάλεια τις σεισμικές καταπονήσεις, θεωρούμε ότι πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Πολιτείας. Η άποψη που διατυπώνεται από διάφορες πλευρές, ότι η περιοχή μας δεν κινδυνεύει από σεισμούς, είναι πέρα από αντιεπιστημονική, άκρως επικίνδυνη και ανιστόρητη.

Ο πρώτος Αντισεισμικός κανονισμός εφαρμόστηκε στην Ελλάδα το 1959 και η πρώτη σημαντική βελτίωσή του έγινε το 1985. Το 1985 τέθηκε σε αποκλειστική εφαρμογή ο Ν.Ε.Α.Κ ( Νέος Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός) και από το 2001 ισχύει ο Ε.Α.Κ-2000 ( Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός – 2000)

Με δεδομένα τα παραπάνω δημιουργείται εύλογα το ερώτημα για το πόσο ασφαλή μπορεί να είναι τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν το 1959 ή ακόμα και πριν το 1985.

Διαβάστε ακόμα

Το ερώτημα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν αφορά σε κτίρια συνάθροισης κοινού ή κρίσιμων λειτουργιών, όπως κατά κανόνα είναι τα κτίρια Δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης και κυρίως νοσοκομεία, σχολεία, κτίρια, διοίκησης, τηλεπικοινωνίας, παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, πυροσβεστικοί σταθμοί κ.ά.

Σύμφωνα με την εμπειρία από την εφαρμογή μεθόδων προσεισμικού ελέγχου τόσο σε άλλες χώρες όσο και στη δική μας και λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες δόμησης κτιρίων στη χώρα μας, διαμορφώθηκε ένα κανονιστικό πλαίσιο αναφοράς για τον προσεισμικό έλεγχο, το οποίο περιλαμβάνει τρία στάδια ελέγχου:

  • Τον Πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο ή Ταχύ Οπτικό Έλεγχο (ΤΟΕ), για την πρώτη καταγραφή και ταχεία αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης.
  • Το Δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο για την προσεγγιστική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας με βάση αναλυτικότερους υπολογισμούς και (μη καταστροφικό) έλεγχο ποιότητας των υλικών, για όσα κτίρια προκύψει ανεπαρκής σεισμική ικανότητα με βάση τα αποτελέσματα του ΤΟΕ.
  • Την αναλυτική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας και (ενδεχομένως) σύνταξη μελέτης αποκατάστασης – ενίσχυσης για όσα κτίρια προκύψει τοπική ή γενική σεισμική ανεπάρκεια από το προηγούμενο στάδιο.

Με βάση τα παραπάνω ρωτάμε τη διοίκηση του Δήμου σε τι ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να πράξει στο αμέσως επόμενο διάστημα, για τον προσεισμικό έλεγχο (τρία στάδια) των δημόσιων και κοινωφελούς χρήσης κτιρίων και ιδιαιτέρως των σχολείων που έχει στην ευθύνη της, με δεδομένο ότι τα κτίρια σχεδόν στο σύνολό τους είναι ‘’γερασμένα’’.»

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button