home design 800x400
home design 1170Χ320

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α καταγγέλλει μαύρη εργασία στο δήμο Ναυπλιέων

Αναφέρεται σε προσφορά ιδιώτη ο Δήμος Ναυπλιέων και τον ευχαριστεί
Εργαζόμενος στο δήμο Ναυπλιέων

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α καταγγέλλει την μαύρη εργασία, αναφέροντας ότι ο Δήμος Ναυπλιέων χρησιμοποιεί για τον καθαρισμό κοινοχρήστων χώρων αλλά και την εκτέλεση τεχνικών εργασιών προσωπικό, το οποίο έχει προσληφθεί μέσω τρίτου, άσχετου προς τον Δήμο, ιδιώτη και μάλιστα ήταν ανασφάλιστο.

Υπενθυμίζεται, ότι αντίστοιχη καταγγελία για ανασφάλιστη εργασία είχε υπάρξει και στην περίπτωση της εργαζόμενης στο Ξυλόκαστρο, η οποία έχασε την ζωή της κατά την διάρκεια της εργασίας της.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α καλεί όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στους οποίους προσέφυγαν οι εργαζόμενοι να επιληφθούν άμεσα των καταγγελιών και να επιβαίνουν τις οριζόμενες εκ του νόμου κυρώσεις.

Αντίστοιχα, ο Δήμος Ναυπλίεων Δημήτρης Κωστούρος δηλώνει πως οι δύο αυτοί δημότες έχουν προσληφθεί από ιδιώτη, γνωστή σ’ όλη την Ελλάδα από τη δράση της, με αυτήν έχουν καταρτίσει σύμβαση, από αυτήν αμείβονται και έχουν ασφαλιστεί.

Η καταγγελία

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α αναφέρει: ‘’Σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία, που διαβιβάστηκε στην Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. μέσω Συλλόγου-Μέλους μας, ο Δήμος Ναυπλιέων εδώ και ένα και πλέον έτος, χρησιμοποιεί για τον καθαρισμό κοινοχρήστων χώρων αλλά και την εκτέλεση τεχνικών εργασιών, προσωπικό, το οποίο έχει προσληφθεί μέσω τρίτου (άσχετου προς τον Δήμο) ιδιώτη και μάλιστα ανασφάλιστο, όπως ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι, κατόπιν επισκέψεως τους στον ©-Ε.Φ.Κ.Α.!!! Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι κατά τα καταγγελλόμενα, είχαν δηλωθεί ως αμειβόμενοι με εργόσημο, ενώ τα σχετικά εργόσημα φέρονται να αφορούν «υπηρεσίες καθαριότητας και κηπουρική κοινοχρήστων χώρων πολυκατοικιών», παρά το γεγονός, ότι οι εργαζόμενοι παρείχαν τις υπηρεσίες τους στον Δήμο και μάλιστα σε εργασίες σημαντικής επικινδυνότητας.

Η εν λόγω καταγγελία, η οποία υποβλήθηκε ενώπιον των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων (Σ.ΕΠ.Ε., ©-Ε.Φ.Κ.Α., Αρχή Διαφάνειας και Αποκεντρωμένη Διοίκηση) φέρνει ξανά στο προσκήνιο το θέμα της «μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας» στους Ο.Τ.Α. αλλά και της παντελούς απουσίας των ελεγκτικών μηχανισμών, που επιτρέπει την ανάπτυξη τέτοιου είδους ακραίων φαινομένων. Υπενθυμίζουμε, ότι αντίστοιχη καταγγελία για ανασφάλιστη εργασία είχε υπάρξει και στην περίπτωση της εργαζόμενης στο Ξυλόκαστρο, η οποία έχασε την ζωή της κατά την διάρκεια της εργασίας της. Είναι δε ευχής έργο, που και στην περίπτωση του Δήμου Ναυπλίου, το θέμα γνωστοποιήθηκε, χωρίς να χρειαστεί για μία ακόμα φορά να θρηνήσουμε θύματα.

Τα καταγγελλόμενα είναι εξαιρετικά σημαντικά, επιβάλλεται η άμεση διερεύνησή τους και η επιβολή των προβλεπόμενων ποινικών και διοικητικών κυρώσεων εις βάρος όσων εν γνώσει τους, ηθελημένα και με απόλυτη απαξίωση της ισχύουσας Νομοθεσίας αλλά και των εργαζομένων, επιμένουν να αντιμετωπίζουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σαν τσιφλίκι τους. Οι Ο.Τ.Α. είναι Δημόσιοι φορείς, παρέχουν υπηρεσίες στους Δημότες και στους πολίτες και στελεχώνονται από προσωπικό, που έχει προσληφθεί νόμιμα και είναι πλήρως ασφαλισμένο. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή είναι παράνομη και όσοι παρανομούν οφείλουν να υποστούν τις συνέπειες, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς συγκαλύψεις και χωρίς συμψηφισμούς.

Καλούμε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στους οποίους προσέφυγαν οι εργαζόμενοι να επιληφθούν άμεσα των καταγγελιών και να επιβαίνουν τις οριζόμενες εκ του νόμου κυρώσεις. Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη να παρέμβει για την απόδοση ευθυνών και την αποκατάσταση της νομιμότητας. Καλούμε επίσης τον Υπουργό Εργασίας να φροντίσει μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών που διαθέτει, να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.’’

Η απάντηση του Δήμου Ναυπλιέων

Ο Δήμος Ναυπλιέων αναφέρει: ”Λάβαμε γνώση ορισμένων καταγγελιών δύο δημοτών, οι οποίοι βάλλουν κατά του Δήμου Ναυπλιέων. Εμφανίζονται ως εργαζόμενοι του Δήμου στην καθαριότητα και καταγγέλλουν τον Δήμο, ότι δήθεν τους απασχολεί, χωρίς να αμείβονται με τις νόμιμες αποδοχές και ότι είναι ανασφάλιστοι. Τίποτα από αυτά δεν είναι αληθές.

Οι δύο αυτοί δημότες έχουν προσληφθεί από (αναφέρεται το όνομα ιδιώτη), με αυτήν έχουν καταρτίσει σύμβαση, από αυτήν αμείβονται και έχουν ασφαλιστεί.

Η (αναφέρεται το όνομα ιδιώτη), γνωστή σ’ όλη την Ελλάδα από τη δράση της στο (αναφέρεται όνομα επιχείρησης), στο πλαίσιο της προσφοράς της στην πόλη και στο Δήμο, μας δήλωσε ότι επιθυμεί να συμβάλει και η ίδια στην καθαριότητα της πόλης.

Για τον σκοπό αυτό, μας δήλωσε ότι προτίθεται να προσλάβει δύο εργαζόμενους, στους οποίους θα καταβάλει τις νόμιμες αποδοχές και την ασφάλισή τους, οι οποίοι θα απασχολούνται και στον τομέα αυτόν, δηλαδή τη βελτίωση της καθαριότητας του Δήμου.

Θέλω δημόσια και με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω την (αναφέρεται το όνομα ιδιώτη), για τη μεγάλη της προσφορά όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από τη λειτουργία του (αναφέρεται όνομα επιχείρησης).

Την ευχαριστώ επίσης και για την προσφορά της, μέσα από την απασχόληση των δύο εργαζομένων σ’ αυτήν, για την καθαριότητα της πόλης και του Δήμου.”

Σχόλια

dei comp 1

ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis