home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΑυτοδιοίκησηFeaturedFirst Featured

Ναύπλιο: Ανασφάλιστοι εργαζόμενοι καταγγέλλουν το δήμο – Ερωτήματα από Εργατικό Κέντρο και Μάκαρη

Ερωτηματικά για τον τρόπο που εργάζονται και αμείβονται προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς

Καταγγελίες εργαζομένων που αφορούν στο δήμο Ναυπλιέων βλέπουν το φως, εγείροντας ερωτηματικά για τον τρόπο που εργάζονται και αμείβονται.

Το θέμα ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας με δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Ναυπλιέων Κωνσταντίνου Μάκαρη, ενώ το πρωί της Τρίτης πήρε τη σκυτάλη το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Πρόκειται για δύο εργαζόμενους οι οποίοι έχουν απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς (ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ, Αρχή Διαφάνειας κ.α.), ισχυριζόμενοι παρότι ότι δεν υφίσταται οποιαδήποτε επίσημη σχέση με τον Δήμο, ούτε αμείβονται ορθά, και δεν είναι νομίμως ασφαλισμένοι, παρόλα αυτά ισχυρίζονται ότι παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο δήμο.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από το δήμο Ναυπλιέων σχετικά με το αν ευσταθούν οι καταγγελίες, η οποία αναμένεται με ενδιαφέρον.

Ζητά απαντήσεις ο Μάκαρης

Ο υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντίνος Μάκαρης με δήλωσή του ανέφερε αρχικά: «Έρχεται καταιγίδα. Το Οικονομικό Επιμελητήριο διοργανώνει, την Πέμπτη 9 Μαρτίου στο Άργος, σεμινάριο με θέμα «Εργατικά Θέματα –Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας». Με αυτό σαν αφορμή θέτω δύο ερωτήματα προς τον απερχόμενο δήμαρχο Δημήτρη Κωστούρο και τον συμβουλεύω να δώσει άμεση και προσεκτική απάντηση.

Πρώτον: «Επικροτεί, ως Δήμαρχος, την μαύρη εργασία»;

Δεύτερον: «Χρησιμοποιεί ο Δήμος, με εντολή του, ανασφάλιστους εργαζόμενους»;

Ερωτηματικά από Εργατικό Κέντρο

Από την πλευρά του το Εργατικό Κέντρο, με εκτενή ανακοίνωσή του θέτει ερωτηματικά για το θέμα και καλεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και αν ερευνήσουν το θέμα. Αναφέρει το Εργατικό Κέντρο:

«Το Δ.Σ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπλίου σε έκτακτη συνεδρίασή του έλαβε γνώση των καταγγελιών δύο εργαζομένων στο Δήμο Ναυπλιέων που απευθύνονται στους αρμόδιους φορείς (ΣΕΠΕ,ΕΦΚΑ, Αρχή Διαφάνειας κ.α.) χωρίς να υφίσταται οποιαδήποτε επίσημη σχέση με τον Δήμο και χωρίς οι εργαζόμενοι να αμείβονται ορθά και να είναι νομίμως ασφαλισμένοι.

Οι καταγγελίες αυτές, τις οποίες καλούνται να κρίνουν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, εγείρουν σημαντικά ζητήματα, αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου Ναυπλιέων, αφού η παροχή εργασίας χωρίς νόμιμη ασφάλιση είναι τουλάχιστον παράνομη, πολλώ δε μάλλον, όταν ο εργαζόμενος παρέχει τις υπηρεσίες του σε ένα Δημόσιο Φορέα, όπως ο Δήμος.

Καλούμε τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα να προβούν σε διερεύνηση των καταγγελιών άμεσα και στην επιβολή των κυρώσεων, που αρμόζουν στην βαρύτητα των παραβάσεων. Απαιτούμε να διερευνηθεί άμεσα, ποιος ευθύνεται για το γεγονός, ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι απασχολούνται στον Δήμο χωρίς να έχουν προσληφθεί νομίμως. Ποιος έδωσε τις εντολές, σε γνώση ποιου τελούσε το καθεστώς αυτό και τελικά ποιος ευθύνεται για την παράνομη κατάσταση, που διαμορφώθηκε εις βάρος των εργαζομένων.

Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και παρέχουμε στήριξη σε αυτούς.

Τέλος, οποιαδήποτε καθυστέρηση, στην διερεύνηση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος, εύλογα θα εγείρει υπόνοιες μεροληψίας των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Θεωρούμε, ότι οι δημόσιοι φορείς οφείλουν να συμμορφώνονται απόλυτα προς τις επιταγές του νόμου και καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να υπάρξει σε περίπτωση παραβάσεων».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button