home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Εκλογές 2023: Πότε θα πάμε στις κάλπες – Τα σενάρια και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Όπως όλα δείχνουν οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Απριλίου, την Κυριακή των Βαΐων.

Όπως όλα δείχνουν οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Απριλίου, την Κυριακή των Βαΐων. Η απόφαση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ληφθεί και μένει η επίσημη ανακοίνωση. Γι’ αυτό άλλωστε το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, μετατίθεται για τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναβολή σχετίζεται και με τις ανακοινώσεις που σχεδιάζει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τρίτη, κατά σειρά, αύξηση του κατώτατου μισθού και τη μείωση των εισφορών κατά 0,6% για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το Υπουργικό Συμβούλιο πιθανολογείται ότι θα οριστεί στο διάστημα από τις 3 ως τις 7 Μαρτίου και πάντως ως τις 10 Μαρτίου θα πρέπει να έχει διαλυθεί η Βουλή και να έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές.

Μετά τη διάλυση της Βουλής ακολουθεί η ορκωμοσία του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών, στη θέση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος χθες “αποχαιρέτησε” τους συναδέλφους του στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής και τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία.

Ποιος θα είναι ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός;

Αμέσως μετά το Πάσχα, ακόμα και την επομένη, δηλαδή στις 17 Απριλίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, έναν εκ των επικεφαλής των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Το πιθανότερο είναι τα “ηνία” της διακυβέρνησης της χώρας να αναλάβει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.

Ακολουθεί η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές.

Στο μεταξύ, στις 19 Απριλίου, δέκα ημέρες μετά τις κάλπες, θα έχει γίνει η ορκωμοσία των νέων βουλευτών και στις 21 Απριλίου θα έχει διαλυθεί εκ νέου η Βουλή, ώστε να προκηρυχθεί η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Πότε θα ανοίξουν οι δεύτερες κάλπες

Οι δεύτερες κάλπες εκτιμάται ότι θα διεξαχθούν είτε στις 14, είτε στις 21 Μαΐου, με βάση τον νέο νόμο της ενισχυμένης αναλογικής που είχε φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Θα χρειαστεί και τρίτη εκλογική αναμέτρηση ή η δεύτερη κάλπη θα καταφέρει να βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας;

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis