home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚορινθίαΑρκαδίαΟικονομίαFeatured

Το δίκτυο φυσικού αερίου φτάνει σε Τρίπολη και Κόρινθο – Πάνω από 100 χλμ. η επέκταση

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας οι επεκτάσεις του δικτύου θα ξεπεράσουν  τα 110 χιλιόμετρα συνολικά για τις δύο περιοχές.

Με σταθερά βήματα αναπτύσσεται το δίκτυο φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο, υποδομές πολύ σημαντικές για το ενεργειακό μέλλον της περιοχής. Τα νέα δίκτυα που κατασκευάζονται πρέπει να είναι “hydrogen-ready”, για να είναι συμβατά με υδρογόνο και άλλα ανανεώσιμα καύσιμα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δύο μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου πρόκειται να αποκτήσουν δίκτυο φυσικού αερίου. Πρόκειται για την Κόρινθο και την Τρίπολη καθώς συμβασιοποιήθηκαν τα έργα για την κατασκευή του δικτύου. Να σημειωθεί πως στην Αρκαδική πρωτεύουσα ήδη έγινε η πρώτη σύνδεση στο 2ο Λύκειο της πόλης.

Οι δύο πόλεις ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της Hengas, η οποία είναι υπεύθυνη για την τροφοδότηση τους με φυσικό αέριο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας οι επεκτάσεις του δικτύου θα ξεπεράσουν  τα 110 χιλιόμετρα συνολικά για τις δύο περιοχές.

Ανάδοχος των έργων και στις δύο περιοχές αναδείχθηκε η Promethan S.A. Η εταιρεία ήταν η μοναδική που κατέθεσε προσφορά τόσο για την Τρίπολη όσο και για την Κόρινθο.

Η Τρίπολη

Όσον αφορά την περιοχή της Τρίπολης, το έργο προβλέπει την κατασκευή δικτύου πολυαιθυλενίου χαμηλής πίεσης, εγκατάσταση σελλών παροχής επί του δικτύου, κατασκευή παροχετευτικών αγωγών πολυαιθυλενίου από τον κεντρικό αγωγό έως το ρυθμιστή , εγκατάσταση ρυθμιστών, κατασκευή χαλύβδινων παροχετευτικών αγωγών από τον ρυθμιστή έως τον μετρητή και εγκατάσταση μετρητών για τη διανομή του αερίου σε οικιακούς, εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς καταναλωτές.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου είναι στα 7,41 εκατ. ευρώ (αξία με ΦΠΑ 9,18 εκατ.). Η ανάδοχος πήρε το έργο με προσφορά στα 7,27 εκατ. (αξία με ΦΠΑ 9 εκατ.), καθώς ήταν και η μοναδική που εξέφρασε ενδιαφέρον για την ανάληψη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης της Hengas για την περίοδο 2022-2026, στην Τρίπολη το δίκτυο προβλέπεται να αναπτυχθεί λίγο περισσότερο από 10 χιλιόμετρα στη μέση πίεση. Στη χαμηλή πίεση το δίκτυο θα φτάσει τα 50 χλμ. μέσα στην επόμενη πενταετία. Αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα υπολογίζεται ότι στο δίκτυο θα είναι συνδεδεμένοι 4.415 νέοι πελάτες.

Η Κόρινθος

Δίκτυο φυσικού αερίου αναμένεται να αποκτήσει και η Κόρινθος. Η συμβασιοποίηση του έργου σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών για την ανάπτυξη του δικτύου.

Τα έργα στην πόλη προβλέπουν την κατασκευή χαλύβδινου δικτύου Μέσης Πίεσης και την κατασκευή και ενεργοποίηση του δικτύου διανομής στην πόλη της Κορίνθου.

Ειδικότερα, προβλέπεται η εγκατάσταση βανοστασίων, η εγκατάσταση τριών σταθμών υποβιβασμού της πίεσης ώστε να διασφαλιστεί ένας Σταθμός ανά Τομέα Λειτουργίας, η κατασκευή δικτύου πολυαιθυλενίου χαμηλής πίεσης , η εγκατάσταση σελλών παροχής επί του δικτύου.

Ακόμα τα έργα περιλαμβάνουν την κατασκευή παροχετευτικών αγωγών πολυαιθυλενίου από τον κεντρικό αγωγό έως το ρυθμιστή, την εγκατάσταση ρυθμιστών, την κατασκευή χαλύβδινων παροχετευτικών αγωγών από τον ρυθμιστή έως τον μετρητή και τέλος την εγκατάσταση μετρητών για τη διανομή του αερίου σε οικιακούς, εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς καταναλωτές.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας προβλέπει την ανάπτυξη δικτύου μέσης πίεσης 6 χιλιομέτρων και την ανάπτυξη δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους 50 χιλιομέτρων για την επόμενη πενταετία. Υπολογίζει ότι, στο τέλος της πενταετίας, θα είναι συνδεδεμένοι 4.395 νέοι πελάτες.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button