home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΥγείαFeatured

Νέα σενάρια για τα κοντινά νοσοκομεία σε Άργος και Ναύπλιο

Θα μπορούσε κάποιο από αυτά να χρησιμοποιείται για ανακουφιστική φροντίδα ή για αποκατάσταση; Συνέργειες με βάση κλινικές και ιατρικές ειδικότητες

Με σχεδιασμούς για σημαντικές αλλαγές εντός του συστήματος υγείας ολοκληρώθηκε το έτος στο υπουργείο Υγείας. Η αξιοποίηση κάποιων νοσοκομείων με χαμηλή πληρότητα για την κάλυψη αναγκών πχ στην ανακουφιστική φροντίδα ή την αποκατάσταση, φαίνεται πως είναι μονόδρομος. Όπως και οι συνέργειες των νοσοκομείων με βάση τις κλινικές και τις ιατρικές ειδικότητες που διαθέτουν, ώστε να περιθάλπονται και να νοσηλεύονται οι ασθενείς με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Περιοχές όπως η Αργολίδα με δύο νοσοκομεία σε Άργος και Ναύπλιο, με μόλις 15 χιλιόμετρα να τα χωρίζουν η Ηλεία με κοντινά νοσοκομεία σε Αμαλιάδα και Πύργο, και άλλες περιπτώσεις όπως το Λασίθι και η Κοζάνη, είναι ενδεικτικές.

Πρέπει να σημειωθεί βεβαίως πως οι αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη περιλαμβάνουν τη λειτουργία της ΠΦΥ και του Προσωπικού γιατρού καθώς θα δημιουργήσουν ανάχωμα για τα νοσοκομεία και θα περιορίσουν το κύμα των ασθενών πάσης φύσεως που φτάνει στον στενό πυρήνα του ΕΣΥ.

Γιατροί με νέο εργασιακό πλαίσιο

Η νομοθέτηση νέου εργασιακού πλαισίου για τους γιατρούς του ΕΣΥ που μπορούν πλέον να εργάζονται υπό προϋποθέσεις στο ιδιωτικό πεδίο, παράλληλα με την απασχόληση τους στο ΕΣΥ, αλλά και για τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα που θα μπορούν, επίσης, υπό όρους να εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία, αποτέλεσε μια μείζονα “θεραπευτική” τομή στο πολύπαθο ΕΣΥ κατά το υπουργείο Υγείας, την οποία ωστόσο οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου απορρίπτουν βλέποντας μόνο “επιπλοκές” και “παρενέργειες”.

 Οι μεν γιατροί του ΕΣΥ θεωρούν πως υπό το νέο πλαίσιο οι ασθενείς θα αναζητούν τη λύση στο ιδιωτικό έργο των γιατρών λόγω των ελλείψεων του ΕΣΥ, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες των πολιτών. Οι ιδιώτες γιατροί, πάλι, βλέπουν αθέμιτο ανταγωνισμό, με τους γιατρούς του ΕΣΥ να μπαίνουν στο δικό τους πεδίο. 

Και από τις δύο πλευρές, βεβαίως, υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν αξιοποίηση δυναμικού και δυνάμεων προς όφελος των πολιτών, εφόσον εφαρμοστούν δικλείδες ασφαλείας. Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας δρομολογεί πιλοτικά τα απογευματινά χειρουργεία εντός του ΕΣΥ με ιδιωτική δαπάνη των ασθενών μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους για να αξιολογήσει τη συμμετοχή των γιατρών και των ασθενών. 

Όπως έχει νομοθετηθεί, οι γιατροί που θα συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία, θα πρέπει να είναι συνεπείς ως προς την τήρηση του προγράμματος των πρωινών χειρουργείων. Η αμοιβή τους θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, ενώ η ηλεκτρονική λίστα χειρουργείων με κωδικούς και για τον ασθενή θα διασφαλίζει ότι δεν θα γίνονται “παρεμβάσεις” στα χειρουργεία. Στο πλαίσιο των νέων εργασιακών δεδομένων και με τις ελλείψεις στον Προσωπικό Γιατρό στο λεκανοπέδιο να έχουν αφήσει ακάλυπτους τους πολίτες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά το σενάριο να προσκαλέσει και τους γιατρούς του ΕΣΥ να ενταχθούν στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού.

Προσωπικός γιατρός

Ο πυλώνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που ξεκίνησε να οικοδομείται το καλοκαίρι του 2022 στη χώρα μας έχει σχετικά καλή βάση, αλλά χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί σε Προσωπικό γιατρό, με τον πληθυσμό των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων να έχει κάνει εγγραφή σε ποσοστό έως και 70%, ποσοστό σημαντικό γιατί η συγκεκριμένη ομάδα χρειάζεται πρωτίστως την επαφή με τον Προσωπικό γιατρό.

Ωστόσο, στην Αττική η κάλυψη των πολιτών δεν είναι καλή, καθώς περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες αναζητούν, μάταια προς το παρόν, γιατρό. Το ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών να ενταχθούν στο νέο σύστημα της ΠΦΥ είναι χαμηλό και αποτυπώνεται έντονα στο λεκανοπέδιο και σε μεγάλα αστικά κέντρα. Έχουν εγγραφεί ως Προσωπικοί γιατροί μόλις 1.116 ιδιώτες. Υπενθυμίζεται πως οι 2.234 γιατροί των Κέντρων Υγείας και των άλλων δημόσιων δομών ΠΦΥ εντάχθηκαν υποχρεωτικά. 

Οι οικονομικές απολαβές, από 1.500 έως και 4.000 ευρώ τον μήνα, στους γιατρούς, ανάλογα με τον πληθυσμό εγγραφής, δεν καλύπτουν τον ιατρικό κόσμο, που αντιμετωπίζει είτε με επιφύλαξη τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας είτε με αδιαφορία. Τα στελέχη του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μεγάλη αλλαγή και αποτιμούν θετικά την εγγραφή των 6 εκατ. πολιτών μέσα σε μερικούς μήνες και με τη δεξαμενή των γιατρών να είναι μικρή. Ωστόσο, συνεχίζουν να αναζητούν κίνητρα οικονομικής φύσεως για να προσελκύσουν γιατρούς όλων πια των ειδικοτήτων και να καλύψουν τις ανάγκες όλων όσοι αναμένουν ακόμη για εγγραφής στον Προσωπικό τους γιατρό.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button