home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΠολιτικήΕλλάδα

Ίδρυμα Αντώνη Σαμαρά: Πρεμιέρα ενωτικό μήνυμα και ηχηρές παρουσίες (Βίντεο)

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην εκδήλωση έναρξης της λειτουργίας του «Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς» στην Αθήνα

Πρεμιέρα πραγματοποίησε χθες το Ίδρυμα Αντώνη Σαμαρά, σε μια εκδήλωση που έγινε στο θέατρο Παλλάς, στην Αθήνα, και η οποία συγκέντρωσε τα βλέμματα κυρίως των κομματικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση όπου κεντρικό πρόσωπο ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, έδωσαν το παρών o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τρεις πρώην πρωθυπουργοί, οι Κώστας Καραμανλής, Λουκάς Παπαδήμος και ο Παναγιώτης Πικραμμένος και πλήθος υπουργών, βουλευτών, δημάρχων, αλλά και εκπροσώπων του επιχειρείν.

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον σκοπό του ιδρύματος ο οποίος όπως είπε είναι «να αναδείξει την πολιτική διαδρομή του Αντώνη Σαμαρά σε όλες τις κρίσιμες περιόδους της σταδιοδρομίας του», αλλά και να ασχοληθεί με πολλά θέματα που απασχολούν την ελληνική και διεθνή επικαιρότητα.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος υπήρξε πολιτικός και παραμένει μάχιμος πολιτικός. «Γι’ αυτό το λόγο θα μιλήσω πολιτικά» παρατήρησε και υπογράμμισε ότι «έχουμε εγκαταλείψει στην Ελλάδα τη μάχη των ιδεών». Παράλληλα έκανε λόγο για κενό ηγεσίας στη Δύση και ότι η Ευρώπη χρειάζεται συνθήκη επανίδρυσης.

Ο κ. Σαμαράς άφησε σαφείς αιχμές σε βάρος των ευρωπαίων για την στάση που κράτησαν στα ενεργειακά. Αποθάρρυναν νέες πηγές αερίου και προτίμησαν τις ρωσικές. «Ήταν μια μαζική τύφλωση» είπε για την στάση που κράτησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στα ενεργειακά και οδήγησαν την ΕΕ στην ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

«Το απαγορευμένο ρωσικό πετρέλαιο είναι μια φαρσοκωμωδία. Θα πουλιέται στην ΕΕ από τρίτες χώρες» υποστήριξε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και τόνισε ότι η Τουρκία έχει ευθυγραμμιστεί πλέον με την Μόσχα.

«Υπάρχει ένα κενό ηγεσίας στη Δύση. Είναι πρωτοφανής η παγκόσμια πολιτική φτώχεια. Χάθηκαν οι πολιτικοί σχεδιασμοί. Αντί για σύγκλιση υπάρχει απόκλιση στην ΕΕ. Ο χρυσός κανόνας της συνοχής χάθηκε. Όπως και η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων. Για να μην διαλυθεί η Ευρώπη από τις αντιφάσεις της χρειάζεται πλέον μια συνθήκη επανίδρυσης».

Η Ελλάδα άντεξε σε δύσκολες συνθήκες

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ήταν πολύ σωστές οι αποφάσεις για τα Rafale και τις φρεγάτες Bellhara. Σωστές ήταν και οι συμφωνίες με τους Γάλλους και τις ΗΠΑ, που πιστώνεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε.

«Η Τουρκία προετοιμάζει την κοινή της γνώμη για μια σύγκρουση με την Ελλάδα. Οι αξιώσεις της περιγράφονται στην Γαλάζια Πατρίδα. Απαιτεί να παραιτηθούμε από το Διεθνές Δίκαιο και κάποιοι θέλουν να μας σύρουν σε διάλογο και διαπραγματεύσεις. Να μας σύρουν στις Πρέσπες του Αγαίου. Αυτό μπορούμε να το αποτρέψουμε».

Τα ενεργειακά

«Το 2014 επί … Σαμαροβενιζέλων με υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη δώσαμε τις πρώτες άδειες για εξόρυξη. Ηρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα πάγωσε όλα. Μετά το 2019 είχαμε τους οικολόγους και τις αναφορές για την πράσινη μετάβαση. Αυτό το λάθος διορθώθηκε από τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό. Σήμερα προχωράνε οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο που είναι η λύση για το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης, η οποία θα πεινάει για ενέργεια και η Ελλάδα θα μπορεί να την ταίσει…».

Ο κ. Σαμαράς χαιρέτισε τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους και πρότεινε να μην φορολογούνται για πέντε χρόνια οι νέες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Ας μην φέρουν αντιρρήσεις οι Ευρωπαίοι περί κρατικής ενίσχυσης. Γιατί οι Γερμανοί δίνουν 200 δισ. για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους» υπογράμμισε.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις υποκλοπές

Στις Πρέσπες η Ελλάδα υποχώρησε σε όλα. Δεν υπήρχε ένας Κ. Καραμανλής για να θέσει βέτο. Η συμφωνία έχει ήδη ανατραπεί με την ίδρυση του κέντρου για την Μακεδονική γλώσσα στη Φλώρινα ανέφερε ο κ. Σαμαράς και προέβλεψε ότι σε λίγα χρόνια θα μας ζητήσουν να αναγνωριστεί και Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα!

Αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως «δεν πιστεύω και δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Θα ήταν αντιδημοκρατική εκτροπή. Πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις. Χωρίς να δίνουμε την αίσθηση ότι το απόρρητο είναι βολική δικαιολογία. Έχει σχέση με το ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να πάμε τον τόπο».

Ενωμένοι στη μάχη των εκλογών

«Η κυβέρνηση με τον Βενιζέλο είναι παρακαταθήκη εθνικής συνεννόησης». Η παράταξη οφείλει να δώσει τη μάχη των εκλογών ενωμένη . Είμαι παρών με την συνείδησή μου, παρών για τα μεγάλα στοιχήματα της ιστορίας και της Ελλάδας για να τα κερδίσουμε.

Τον πρώην πρωθυπουργό προλόγισε ο καθηγητής του Χάρβαρντ Παναγιώτης Ροϊλός.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, η πρόεδρος του ιδρύματος Γεωργία Κρητικού Σαμαρά ανέφερε πως σκοπός του ιδρύματος είναι να αναδείξει την πολιτική διαδρομή του Αντώνη Σαμαρά σε όλες τις κρίσιμες περιόδους της σταδιοδρομίας του.

Για μένα αυτή στιγμή είναι ιδιαίτερα συγκινητική είπε η κυρία Σαμαρά σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η κοινή τους διαδρομή ήταν όμορφη αλλά και δύσκολη. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόδωσε ποτέ τις αρχές και τις αξίες του σημείωσε μεταξύ άλλων. Η κυρία Σαμαρά αναφέρθηκε επίσης στους ισχυρούς δεσμούς του Αντώνη Σαμαρά με τους Ευάγγελο Αβέρωφ και Οδυσσέα Ελύτη.

Παρών και ο Νίκας

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας παρέστη χθες το βράδυ στην Αθήνα, στην εκδήλωση η οποία σηματοδότησε την έναρξη λειτουργίας γα το «Ίδρυμα Αντώνης Σαμαράς» και στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην πρωθυπουργός.

Στο περιθώριο της εν λόγω εκδήλωσης -παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- ο προσκεκλημένος σε αυτή περιφερειάρχης Π. Νίκας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, όπως και και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη.

Στην χθεσινή εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, στελέχη της κυβέρνησης, βουλευτές, αυτοδιοικητικοί από τον δεύτερο και τον πρώτο βαθμό, εκπρόσωποι του οικονομικού και επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και από την Εκκλησία.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button