home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΠολιτικήΑρκαδία

Τι υποσχέθηκε ο Γεωργαντάς για τους καστανοπαραγωγούς του Πάρνωνα

Συνάντηση βουλευτών και φορέων της Αρκαδίας και της Λακωνίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα κάστανα και την παραγωγή τους

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση βουλευτών και φορέων της Αρκαδίας και της Λακωνίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Γεωργαντά με θέμα τα κάστανα και την παραγωγή τους στα χωριά του Πάρνωνα.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλιείας και Εμπορίου Βόρειας Κυνουρίας κ. Παναγιώτης Καμπουρολιάς οι Βουλευτές Αρκαδίας και Λακωνίας κ.κ. Κώστας Βλάσης και Αθανάσιος Δαβάκης αντίστοιχα, εκπρόσωποι καστανοπαραγωγών και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Καστάνιτσας και Βαρβίτσας κ.κ. Θεόδωρος Πεφάνης και Κυριάκος Στρίφας.

Συνάντηση για κάστανα στην Αθήνα (1)

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση με τον Υπουργό

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους επεσήμαναν στον Υπουργό την ανάγκη στήριξης της καλλιέργειας καθώς και την εξεύρεση λύσης σχετικά με τον νέο μύκητα που αντιμετωπίζουν οι καρποί των καστάνων, τη φαιά σήψη του κάστανου που προκαλείται από τον μύκητα Gnomoniopsis castaneae όπου δημιούργησε και φέτος (2022) δραματικές ανωμαλίες στην αγορά κάστανου.

Τέλος αποφασίστηκε πως ως τα τέλη Δεκεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα και τα στοιχεία μέσω του ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρχει μία εκτίμηση του μεγέθους και του χρονοδιαγράμματος των αποζημιώσεων μέσω του προγράμματος του De Minimis.

Επιπλέον ύστερα από επικοινωνία με τον Δρ. κ. Στέφανο Διαμαντή τους ενημέρωσε ότι για να εφαρμοστούν στην Ελλάδα τα προληπτικά ραντίσματα κατά της φαιάς σήψης του κάστανου χρειάζεται η έγκριση διασυστηματικών μυκητοκτόνων με μια δραστική ουσία η οποία δεν έχει έγκριση αυτή τη στιγμή στην καστανιά και θα κατατεθεί φάκελος. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει στην έγκρισή τους και για την καλλιέργεια της καστανιάς ώστε το 2023 να είναι στην φαρέτρα των παραγωγών.

Να σημειωθεί πως η καστανοπαραγωγή είναι η βασική πηγή εισοδήματος για τον μεγαλύτερο όγκο των κατοίκων των ορεινών Κοινοτήτων των Δήμων Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button