Το 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου υποδέχθηκε την Πέμπτη 30 Απριλίου 2026 αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών από το Γυμνάσιο Λινόπετρας Λεμεσού. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αδελφικής φιλοξενίας, αποτελώντας κεντρικό σταθμό των εκπαιδευτικών επαφών που υλοποιεί η κυπριακή αποστολή στην Ελλάδα. Οι δύο σχολικές κοινότητες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν γνώσεις και να ενισχύσουν τους μεταξύ τους δεσμούς.
Ξενάγηση στα τοπόσημα της πρώτης πρωτεύουσας
Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στην αίθουσα του σχολείου, οι Ναυπλιώτες μαθητές ανέλαβαν ρόλο ξεναγού. Ενημέρωσαν τους φιλοξενούμενους για την ιστορική βαρύτητα της πόλης, εστιάζοντας στα μνημεία που καθόρισαν τη δημιουργία του ελληνικού κράτους.
Το ενδιαφέρον των Κυπρίων μαθητών επικεντρώθηκε σε εμβληματικούς σταθμούς όπως το Βουλευτικό και το πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Άγιο Σπυρίδωνα, το σημείο της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά και στην πρώτη Σχολή Ευελπίδων που λειτούργησε στην πόλη.
Πολιτιστική ταυτότητα και δεσμοί μνήμης
Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με αναφορές στα ιστορικά οχυρά, το Παλαμήδι και το Μπούρτζι, που αποτελούν σύμβολα της περιοχής. Η συνάντηση δεν περιορίστηκε σε μια απλή παρουσίαση γεγονότων. Λειτούργησε ως μια ζωντανή ανταλλαγή πολιτιστικής ταυτότητας ανάμεσα στα παιδιά της Αργολίδας και της Λεμεσού.











