home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Γκάτζιος στο Διεθνές συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων: Μιλήστε για την ανεξαρτησία του Τύπου στην Ελλάδα

Video. Παρέμβαση του δημοσιογράφου για τον κεντρικό και περιφερειακό Τύπο
Παρέμβαση Γκάτζιου για την ανεξαρτησία του Τύπου στην Ελλάδα στο Διεθνές συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Την έκδοση ψηφίσματος προς όλους του ελληνικούς και διεθνείς φορείς για την ανεξαρτησία του κεντρικού και περιφερειακού Τύπου στην Ελλάδα, ζήτησε με παρέμβασή του στο Διεθνές συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, ο δημοσιογράφος Άκης Γκάτζιος.

Στο Διεθνές Συνέδριο που διεξάγεται εφέτος στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ερέτρια της Εύβοιας, ο δημοσιογράφος έθεσε επιτακτικά το θέμα της ανεξαρτησίας του Τύπου, καλώντας το προεδρείο του συνεδρίου να παρέμβει για το σοβαρό αυτό θέμα, που αποτελεί άλλωστε αρμοδιότητα της Ένωσης.

Στην τοποθέτησή του ο Άκης Γκάτζιος αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ακόμα και ο περιφερειακός Τύπος και οι εξαρτήσεις που δημιουργούνται, με αποτέλεσμα να πλήττεται η αξιοπιστία του.

Δείτε την τοποθέτηση

Δείτε το video με την τοποθέτηση του δημοσιογράφου Άκη Γκάτζιου για την ανεξαρτησία του Τύπου:

Η παρέμβαση Γκάτζιου

Στην ομιλία του ο δημοσιογράφος Άκης Γκάτζιος κάλεσε το Διεθνές συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων να παρέμβει δυναμικά για την ανεξαρτησία του κεντρικού και περιφερειακού Τύπου στην Ελλάδα:

«Βρισκόμαστε σε μια χώρα που πλήττεται η ανεξαρτησία του Τύπου. Σε μια χώρα που η ελευθερία του Τύπου εξαρτάται από το πόσο «καλά παιδιά» είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έναντι της κυβέρνησης η οποία τα ανταμείβει με χρηματοδότηση, μέσω της κρατικής διαφήμισης.

Μην ξεχνάμε άλλωστε παράλληλα ότι η Ελλάδα κατρακύλησε στην 108η θέση μεταξύ 180 χωρών στην αξιολόγησή της ως προς την ελευθερία του Τύπου, στους σχετικούς δείκτες που παρακολουθούν και δημοσιεύουν ετησίως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Παρέμβαση Γκάτζιου για την ανεξαρτησία του Τύπου στην Ελλάδα στο Διεθνές συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Και μπορεί ο Περιφερειακός Τύπους να καταγράφεται ως πιο αξιόπιστος στην Ελλάδα βάση της φετινής ετήσιας έκθεσης του ινστιτούτου Reuters, το οποίο επιβεβαιώνει την ανοδική τάση που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, όμως είναι έτσι η πραγματικότητα;

Όχι, σας λέει ο υποφαινόμενος που ασχολείται ενεργά ως δημοσιογράφος του Περιφερειακού Τύπου, εδώ και 25 τουλάχιστον χρόνια.

Γιατί;

Επειδή η ανεξαρτησία του Περιφερειακού Τύπου πλήττεται, όχι ίσως τόσο από τις μεθοδεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης η οποία δεν έχει καταφέρει να τον ελέγξει, αλλά από  την εξάρτηση και την διαπλοκή που έχει καταφέρει να δημιουργήσει η τοπική αυτοδιοίκηση, με μικρότερης κλίμακας χρηματοδοτήσεις. Οι οποίες όμως είναι ικανές να κατευθύνουν προς την εξάρτηση τον τοπικό Τύπο.

Είναι ένα κοινό μυστικό στις τοπικές κοινωνίες, το οποίο δεν κατάφερε να καταγράψει η έρευνα του ινστιτούτου Reuters.

Εδώ έρχεται λοιπόν ο σημαντικός ρόλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και η δική μας οικογένεια. Ο ρόλος του Ελληνικού Τμήματος και της Ελληνικής Προεδρίας στο Διεθνές όργανο είναι σημαντικός και μπορεί να γίνει παρεμβατικός για την ανεξαρτησία του Τύπου στην Ελλάδα.

Συνάδερφοι,

Κλείνοντας τα μάτια στην ελληνική πραγματικότητα και αρκούμενοι σε συνέδρια που ωραιοποιούν το ρόλο μας, δεν πετυχαίνουμε κάτι. Ο ρόλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, μην ξεχνάμε ότι είναι και ο εκδημοκρατισμός του Τύπου σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Από αυτό το συνέδριο δεν πρέπει να φύγουμε μόνο με χαμόγελα και με αναμνήσεις ότι κάναμε μια ωραία εκδρομή στην ταλαιπωρημένη Εύβοια.

Προτείνω ένα ισχυρό ψήφισμα προς όλους τους φορείς εναντίον των επαναλαμβανόμενων παρεμβάσεων που πλήττουν την ελευθερία του κεντρικού και περιφερειακού Τύπου στην Ελλάδα.

Καλώ το προεδρείο του συνεδρίου μας – αν συμφωνεί – να προτείνει στους συνέδρους σχετικού με τα παραπάνω ψηφίσματος για την ανεξαρτησία του κεντρικού και περιφερειακού Τύπου στην Ελλάδα, το οποίο να αποσταλεί σε όλους τους εγχώριους και διεθνείς φορείς».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis