home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Χωρίς συνδεδεμένη ενίσχυση στα πορτοκάλια φέτος οι παραγωγοί;

Νέα προβλήματα για τους παραγωγούς μετά την απόφαση για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ
Πορτοκάλια

Κινδυνεύει να κοπεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στα πορτοκάλια, σύμφωνα με πληροφορίες του agrotypos.gr. Μετά τις αποφάσεις του ΕΛΓΑ  για τις αποζημιώσεις των ζημιών του Ιανουαρίου, νέα προβλήματα έχουν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί πορτοκαλιού σε περίπτωση που κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί.

Η συνδεδεμένη ενίσχυση δίνεται για τα πορτοκάλια που πηγαίνουν για χυμοποίηση, κάτι που βοηθά σημαντικά στην απόσυρση εκείνων των ποσοτήτων που είχαν ποιοτικά προβλήματα. Με τιμές για πορτοκάλια χυμού να είναι πολύ χαμηλές, οι παραγωγοί δεν έχουν κανένα όφελος να τα πουλήσουν σε περίπτωση που δεν εισπράξουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει την εισαγωγή ξένων προϊόντων, ενώ παράλληλα θα αυξήσει την προσφορά στην εγχώρια αγορά, κάτι που θα οδηγήσει και σε σημαντική πτώση στην τιμή. Γι’ αυτό και ζητούν άμεσα ενημέρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι με τη συγκομιδή και τη διάθεσή της.

Νέα προθεσμία για υποβολή ενστάσεων στον ΕΛΓΑ για την Αργολίδα

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες στην αρχή του χρόνου. Μετά τις αρχικές εξαγγελίες για επιστροφή των προκαταβολών, και τελικώς με την απόφαση για συμψηφισμό τους με επόμενες ζημιές, οι αγρότες της Αργολίδας καλούνται να υποβάλουν από τις 17 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου ένσταση, σε περίπτωση που θεωρούν ότι αδικήθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, πως ενώ στην αρχή τα στοιχεία του ΕΛΓΑ έκαναν λόγο για ζημιές έως 70% στις καλλιέργειες, τα τελικά πορίσματα έφτασαν να δίνουν ζημιά σε ποσοστό 20-25%. 

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis