home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΡεπορτάζΠελοπόννησος

Κινδυνεύει με κατάργηση το υποστελεχωμένο Εφετείο Τρίπολης

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Ανησυχία έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη υποστελέχωση του Εφετείου Τρίπολης, με τον κίνδυνο κατάργησής του να είναι πλέον ορατός. Τα κενά στη λειτουργία του μένουν ακάλυπτα, καθιστώντας προφανές πως θα ακολουθήσει η κατάργηση ή η μεταφορά του. Η μεταφορά του στην Πάτρα αποτελεί ίσως την πιθανότερη εξέλιξη, κάτι που όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, θα έχει άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το ζήτημα φέρνουν στη Βουλή και τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο βουλευτής Αρκαδίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Γιώργος Παπαηλιού, με τη στήριξη 14 ακόμα βουλευτών του κόμματός του, ανάμεσα τους και του βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Γκιόλα. Στο επίκεντρο της ερώτησης τίθεται το θέμα της κατάργησης ή μεταφοράς του Εφετείου, καθώς και το ενδεχόμενο κάλυψης των οργανικών κενών του.

Σύμφωνα με τους ερωτώντες βουλευτές “Το Διοικητικό Εφετείο Τριπόλεως, του οποίου η δικαιοδοσία εκτείνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Κορινθίας, Αργολίδος, Λακωνίας και Μεσσηνίας, λειτουργεί από το έτος 1989 με έδρα την Τρίπολη. Έχει τρία τμήματα, με αντίστοιχα τρεις Προέδρους και δέκα  Διοικητικούς Εφέτες, δηλαδή συνολικά δέκα τρεις Δικαστές.

Σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 11124οικ/-4.2022 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης (ΦΕΚ-τεύχος β΄ 1754/11.4.2022), για το συγκεκριμένο Δικαστήριο προβλέπονται δέκα τρεις οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων και συγκεκριμένα οκτώ γραμματέων, δύο επιμελητών δικαστηρίων, μιάς δακτυλογράφου, ενός υπαλλήλου πληροφορικής Τ.Ε. και ενός οικονομολόγου. Πλην όμως, υπηρετούν μόνον τρεις  γραμματείς, εκ των οποίων μάλιστα οι δύο  πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν, η μία  στο τέλος του έτους 2022 και ο δεύτερος εντός του έτους 2023, με συνέπεια να παραμείνει μόνο μία γραμματέας.

(…)

Κατά πληροφορίες, επίκειται η υποβολή αιτήματος για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του Δικαστηρίου. Αν αυτό συμβεί, σε συνδυασμό με τη φημολογούμενη (και επικείμενη 😉 κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Τριπόλεως και τη μεταφορά του αλλού-στην Πάτρα, το πλήγμα θα είναι καίριο, για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, τους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου (και ιδίως της Αρκαδίας) και τη Δικαιοσύνη ευρύτερα.

(… ) απαιτείται η πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων υπαλλήλων-γραμματέων του Διοικητικού Εφετείου Τριπόλεως, με διορισμό, μετάθεση, απόσπαση ή μετάταξη υπαλλήλων, ώστε να αποτραπεί ο επικείμενος κίνδυνος προσωρινής αναστολής της λειτουργίας του Δικαστηρίου και πολύ περισσότερο η κατάργηση του και η μεταφορά του αλλού.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός Δικαιοσύνης:

Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη λειτουργία του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης;

Ισχύουν τα περί αναστολής της λειτουργίας  του Διοικητικού Εφετείου Τριπόλεως, ή ακόμη τα περί μεταφοράς του;

Θα μείνει η έδρα της περιφέρειας Πελοποννήσου, η Τρίπολη, χωρίς Διοικητικό Εφετείο;

Σχεδιάζεται η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων;”

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button