home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Γκιόλας: Η Νέα Κίος παράγει πρωτογενή πολιτισμό

Εγκωμιαστικά τα λόγια του Βουλευτή Αργολίδας με αφορμή την εκδήλωση «Ένα βήμα πίσω-Εγκατάσταση στο παλιό σινεμά»
Νέα Κίος 1

Πολλά θετικά σχόλια απέσπασε η εκδήλωση που έλαβε χώρα στη Νέα Κίο το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, με τίτλο «Ένα βήμα πίσω-Εγκατάσταση στο παλιό σινεμά». Ανάμεσα σε όσους επαίνεσαν την εκδήλωση ήταν και ο Βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, ο οποίος ανέδειξε τον ρόλο της Νέας Κίου στην παραγωγή πρωτογενούς πολιτισμού. Ο κ. Γκιόλας τόνισε την υψηλή καλλιτεχνική αξία της εκδήλωσης, αλλά και τον αντίκτυπό της στους παρευρισκόμενους που παρακολουθούσαν καθηλωμένοι ένα μουσικοθεατρικό υπερθέαμα. Αναλυτικά ο κ. Γκιόλας αναφέρει:

«Νέα Κίος Σάββατο βράδυ 17 Σεπτεμβρίου σε ένα χώρο νοσταλγικό βγαλμένο λες από παραμύθι. Το ντεκόρ ο ίδιος ο παλιός κινηματογράφος, το ΣΙΝΕ ΠΛΑΖ της Νέας Κίου.

 Ο τίτλος της εκδήλωσης «ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ», σαν να προμήνυε την επανέναρξη του θερινού κινηματογράφου.

  Οι άνθρωποι που στελεχώνουν και πλαισιώνουν την Επιτροπή Μνήμης Νέας Κίου, δημιούργησαν και πάλι ένα πρωτογενές καλλιτεχνικό έργο αντάξιο του πολιτισμού τους.

  Το είχαν αποκαλέσει μουσικοθεατρική παράσταση και ο κόσμος που κυριολεκτικά κατέκλυσε όσες θέσεις υπήρχαν με πολλούς να μένουν όρθιοι, παρακολούθησε μια εξαιρετική σύνθετη καλλιτεχνική δημιουργία που περιελάμβανε θεατρική παράσταση, μουσικές εκτελέσεις, χορό ακόμη και σινεμά! Και πολλά ακόμη φαντασμαγορικά σόου.

  Ήταν η ψυχή, η καρδιά και γενικά ο συναισθηματικός χαρακτήρας όσων συνέλαβαν την ιδέα κι αυτών και άλλων πολλών που την μετουσίωσαν σε δρώμενα και εκτίναξαν την καλλιτεχνική αξία του έργου, ενός πολυθεάματος που θα μείνει αξέχαστο για πολλά χρόνια. Θα καταγραφεί σαν το διαμαντάκι στα ΚΙΑΝΑ έργα. Κι όχι μόνο γιατί οι δημιουργοί του θυμούνται, εμπνέονται και συνεχίζουν, όπως οι ίδιοι έθεσαν ως προμετωπίδα στην Επιτροπή Μνήμης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.  Η ίδια η καλλιτεχνική αξία της πολυσύνθετης πράξης υπήρξε σπουδαία. Σκηνοθεσία εκπληκτική. Μουσική, άριστη και επαγγελματική, χορός τέλειος, κίνηση αρμονική, ευφυείς και φαντασμαγορικές σκηνές. Άγγιξαν το τέλειο.

  Αξίζουν όλοι πολλά συγχαρητήρια. Άλλωστε οι θεατές τους ανταπέδωσαν πλουσιοπάροχα με παρατεταμένα και θερμά χειροκροτήματα.

  Θα είναι κρίμα όμως η παράσταση αυτή να μην επαναληφθεί σύντομα στον ίδιο χώρο ή έστω και σε κλειστή αίθουσα με τις κατάλληλες τεχνικές αλλαγές.

 Θα πρότεινα μάλιστα να μεταφερθεί σε πολλά θέατρα ή μουσικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα και κυρίως σε Δήμους που έχουν προσφυγική καταγωγή, όπως για παράδειγμα η Καισαριανή, η Νέα Ιωνία, η Νέα Φιλαδέλφεια στην Αττική αλλά και πολλοί άλλοι σε όλη την Ελλάδα.

  Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ονομαστικά έναν προς έναν και μία προς μία όλους τους συντελεστές της μεγάλης αυτής παραγωγής. Είναι όμως ένας τεράστιος κατάλογος.

  Δεν πρέπει όμως να αδικήσω κάποιους συγκεκριμένα που αποτέλεσαν τους πρωταγωνιστές. Τον άξιο και ακούραστο πρόεδρο της Επιτροπής, το Γιώργο Μανινή και όλα τα μέλη της. Τον φανταστικό σκηνοθέτη  Γιάννη Σαρηγιάννη που συνεχώς ανεβαίνει ψηλά σε καλλιτεχνική αξία και ο οποίος είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια του έργου. Τα εξαιρετικά μέλη της μουσικής κομπανίας, την Ελένη Νόνη στο τραγούδι, το Βασίλη Ντρουμπογιάννη στο πιάνο, τον Αργύρη Ντίκα στο τραγούδι και τον Ανδριανό Νόνη στο τραγούδι και κιθάρα. Όλα τα παιδιά που έπαιξαν με καρδιά αλλά και ποιότητα στο δρώμενο. Και όλες και όλους που πίσω από τα παρασκήνια βοήθησαν αθόρυβα και συνετέλεσαν σ’ αυτή την έξοχη δημιουργία!

  Όλους δηλαδή όσους κοιτούν στην ανατολή, βλέπουν την πόλη, την παληά Κίο, που δεν τους δικάζει, όπως χαρακτηριστικά ακούστηκε επαναλαμβανόμενα σε μια αποστροφή του λόγου κατά τη διάρκεια του έργου.

Γιάννης Γκιόλας

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας»

Σχόλια

2 απαντήσεις

  1. πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα

    Κύριε βουλευτά ,πέραν του πρωτογενούς πολιτισμού παράγει και πρωτογενή διοξίνη της ανεξέλεγκτης χωματερής και του σταθμού μεταφόρτωσης απποριμμάτων στην παραλιακή της ζώνη,, που πλήττει βάναυσα τους κατοίκους της , πολλοί κάτοικοι επίσης βιώνουν καρκίνο σε ποσοστό δυσανάλογο με τον πληθυσμό, πλήττονται επίσης με υποβάθμιση αντί αναβάθμισης που αποδεικνύετε απο την μηδενική ανοικοδόμηση και αγορά ακινήτων, ο πολιτισμός συνάδει συνήθως με το υψηλό βιωτικό επίπεδο το αξιόπιστο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά στη Κίο του πολιτισμού όπως εβαπτίσθη απο συνάδελφό σας περί άλλων τυρβάζει.

  2. Κιωτης της Αθήνας

    Αν η Κιος δεν καταφέρει να ανεξαρτητοποιηθει από το Άργος θα υποβαθμιζετε όλο και περισσότερο, ας βγουν μπροστά νέοι επιστήμονες παραμεριζοντας, παππούδες γραφικούς κ ιδιοτέλεις προσωπικότητες αναδεικνυοντας την όμορφη κομωπολη σε Δήμο πρότυπο όπως ήταν επί εποχής Γιώργου Κατριλιωτη,, τα υπόλοιπα είναι αστειότητες.

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis