home design 800x400
home design 1170Χ320

Κατακεραυνώνουν τις Λευκές Νύχτες σε Άργος και Ναύπλιο

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας κάνει λόγο για «μαύρες μέρες για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους».
Λευκή Νύχτα Ναύπλιο

Την αντίθεσή του στη διοργάνωση της Λευκής Νύχτας σε Άργος, Ναύπλιο αλλά και γενικότερα για το θεσμό που διοργανώνεται στις περισσότερες πόλεις της χώρας, εκφράζει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας.

Ο συνδικαλιστικός φορέας κατακεραυνώνει το θεσμό που διοργανώνεται αυτές τις μέρες στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Αργολίδας και κάνει λόγο για «μαύρες μέρες για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους», επειδή για τη συγκεκριμένη μία φορά, θα πρέπει να εργαστούν πέραν του προκαθορισμένου ωραρίου τους.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο:

“Για «Λευκές Νύχτες» προετοιμάζονται πυρετωδώς οι εμπορικοί σύλλογοι και εστίασης, Ναυπλίου και Άργους, με τη στήριξη πάντα των δημοτικών αρχών και της περιφέρειας. Με εορταστική διάθεση, όπως λένε, και πολιτιστικές εκδηλώσεις θέλουν να τονώσουν τις εισπράξεις των καταστημάτων, παρατείνοντας το ωράριο των εργαζομένων μέχρι τις 2 τα ξημερώματα.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, αυτή την ημέρα θα αναγκαστούν να δουλέψουν για άλλη μια φορά πέρα του κανονικού τους ωραρίου. Η υπερωριακή και νυχτερινή απασχόληση για αυτή την μέρα έρχεται να προστεθεί στη δουλειά τις Κυριακές, τις black friday, τις ημέρες προσφορών και κάθε άλλη φιέστα που σκαρφίζονται για την επέκταση του ωραρίου, όπως η τουριστική ζώνη της παλιάς πόλης του Ναυπλίου…(!)

Όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν οι εργαζόμενοι θα είναι το θύμα της «λευκής νύχτας», αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που θα δουλέψουν τζάμπα εκείνη την μέρα και δεν θα πληρωθούν ούτε αυτές τις πενιχρές υπερωρίες που προβλέπονται.

Σε αντίστοιχη δυσμενή θέση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι καταναλωτές, που δουλεύουν με μισθούς πείνας και καλούνται να επιβιώσουν με ψίχουλα. Με τον πληθωρισμό να καλπάζει πάνω από το 8% και τις τιμές σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην κάλυψη των πιο στοιχειωδών αναγκών, ενώ οι ανατιμήσεις σε είδη καθημερινής κατανάλωσης παίρνουν φωτιά, οδηγώντας σε ακραία φτώχεια τη μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών. Με την εφαρμογή του κατάπτυστου νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου οι αμοιβές κυμαίνονται στον κατώτατο μισθό, σε επίπεδα χαμηλότερα από πριν 10 χρόνια.

Όμως, όσα «Event» τέτοιου τύπου με επέκταση του ωραρίου και αν γίνουν, οι μικροί έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι, όχι μόνο δεν σώζονται, αλλά αντίθετα ανοίγουν κερκόπορτες για νέα χειρότερα μέτρα εις βάρος τους. Όσα πολιτιστικά δρώμενα και αν πραγματοποιηθούν, με σκοπό την «τόνωσης της αγοράς, εκπτώσεις, διασκέδαση, ή την βελτίωση της ψυχολογίας του καταναλωτή» στο πορτοφόλι του καταναλωτή καθώς και στο ταμείο των αυτοαπασχολούμενων θα επικρατεί η ίδια κατάσταση…

Δεν είναι οι ώρες που εμποδίζουν εργαζόμενους, αγρότες και λαϊκά νοικοκυριά να ψωνίσουν και να καλύψουν μια σειρά πραγματικές ανάγκες τους άλλα η τεράστια ακρίβεια, οι λογαριασμοί ρεύματος και νερού, το πετσοκομμένο εισόδημα, η φορολογία και τα δημοτικά τέλη, οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, οι εξευτελιστικές τιμές αγροτοπαραγωγού, η ανεργία, η έλλειψη πλήρους και σταθερής εργασίας.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας καλεί τους εμποροϋπαλλήλους της περιοχής, που ήδη βιώνουν τις βαριές συνέπειες των αντεργατικών μέτρων της τελευταίας δεκαετίας, να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα ξημερώματα, διότι δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Να μην βάλουν πλάτη και σε αυτό το μέτρο που δυσκολεύει περισσότερο τη ζωή τους και των οικογενειών τους. Το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔ.ΥΠ.Α. είναι αντίθετο σε κάθε μορφή καταπάτησης του ωραρίου εργασίας των εμποροϋπαλλήλων και όλων των εργαζομένων.

Καλούμε επίσης τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους να αντιδράσουν σε αυτό το μέτρο, γιατί γνωρίζουν καλά πως η αιτία της χαμηλής κίνησης στα καταστήματα τους δεν είναι το ωράριο άλλα η φτώχεια των εργατικών και λαϊκών οικογενειών και η τεράστια ακρίβεια.

Εγγύηση για τις συνθήκες εργασίας και του ύψους των αμοιβών μας, δεν είναι οι γιορτές μιας νύχτας, αλλά η μαχητική διεκδίκηση για τα δικαιώματα μας, για μια ζωή που μας αξίζει και όχι δουλειά λάστιχο

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο σε κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου μπορούμε και πρέπει να παλέψουμε να μην περάσει η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων, του σταθερού ωραρίου λειτουργίας της αγοράς. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας να μπορούμε να δουλεύουμε ανθρώπινα ωράρια, να προγραμματίζουμε την οικογενειακή μας ζωή, να έχουμε ελεύθερο χρόνο για ανάπαυση, ψυχαγωγία, πολιτισμό, αθλητισμό.

Μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι η συλλογική δράση και διεκδίκηση μέσα από το σωματείο μας για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στον κλάδο του εμπορίου, αυξήσεις των μισθών και μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, όπως κατάργηση φόρων και χαρατσιών”.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Φανουριος Θανασουλας

    Καλά ρε φίλε στην κεντρική Ευρώπη δεν βρίσκεις μετά τις 21:00 ούτε να φάς ούτε να πιείς και άσε που το νερό το λες νεράκι και εδώ εμείς τί Κυριάκο;

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis