Home design
home design

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Δείτε πώς τα F-16 έζωσαν το ύποπτο για αεροπειρατεία αεροσκάφος πάνω από το Άργος

Αμέσως σήμανε συναγερμός στο ΝΑΤΟ που ενεργοποίησε όλες τις διαδικασίες βάσει πρωτοκόλλου μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
f 16 κωδικός renegade Άργος βίντεο

Απόρησαν οι 145 επιβάτες της πτήσης που ξεκίνησε από την Ισπανία με προορισμό το Λίβανο, όταν την περασμένη Τετάρτη 10 Αυγούστου, είδαν δύο F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να πλευρίζουν το Airbus A321 των Λιβανέζικων αερογραμμών Middle East Airlines. Για πρώτη φορά μάλιστα βγαίνει στη δημοσιότητα βίντεο την ώρα της προσέγγισης της επιβατικής πτήσης από τα μαχητικά αεροσκάφη, πάνω από το Άργος (δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα του anagnostis).

Επιβαίνοντες της πτήσης κατέγραψαν με το κινητό τους τηλέφωνο το γεγονός, την ώρα που τα Ελληνικά F-16 έζωσαν το αεροπλάνο τους, το οποίο δημοσίευσε στο Twitter το IntelSky.

Δείτε το βίντεο που κόβει την ανάσα:

Ύποπτο για αεροπειρατεία

Η πολιτική πτήση που είχε απογειωθεί από τη Μαδρίτη της Ισπανίας με τελικό προορισμό την Βηρυτό του Λιβάνου προκάλεσε αναστάτωση κινητοποιώντας το ΝΑΤΟ και την Πολεμική Αεροπορία.

Το αεροσκάφος με τους 145 επιβαίνοντες που πετούσε στο Ελληνικό FIR θεωρήθηκε ύποπτο για αεροπειρατεία και έτσι σήμανε αμέσως κωδικός Renegade.

flight map

Συναγερμός στο ΝΑΤΟ – Εντολή άμεσης αναγνώρισης

Το αεροπλάνο ενώ πετούσε στον προορισμό του έχοντας ενεργοποιήσει τον αυτόματο πιλότο, οι πιλότοι από το κοκ πιτ δεν είχαν γυρίσει το σύστημα επικοινωνίας στην ανάλογη συχνότητα.

Ως αποτέλεσμα ήταν στο Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου του ΝΑΤΟ στο Τορεχόν της Ισπανίας (CAOC Torrejón) να σημάνει συναγερμός και να δώσει εντολή άμεσης αναγνώρισης της κατάστασης. Το “COM LOSS” όπως αποκαλείται η κατάσταση απώλειας επικοινωνίας έχει διάφορα στάδια που ενεργοποιούν τις διαδικασίες αντίδρασης ανάλογα, βάσει πρωτοκόλλου μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εν προκειμένω, το αεροπλάνο – ένα Airbus A321 με 145 επιβαίνοντες – συνέχιζε την προγραμματισμένη του πορεία χωρίς να παρεκκλίνει.

Οπλισμένα μαχητικά στην Αργολίδα, έτοιμα για δράση

Από την ΝΑΤΟϊκή βάση δόθηκε εντολή στην Πολεμική Αεροπορία να ελέγξει και να διαχειριστεί την κατάσταση, όπως και έγινε. Απογείωσε από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα 2 οπλισμένα μαχητικά F-16 τα οποία πλησίασαν το αεροπλάνο τη στιγμή που πετούσε πάνω από την Αργολίδα.

Μάλιστα οι εκκωφαντικοί ήχοι που έμοιαζαν με εκρήξεις, λόγω της πτήσης των πολεμικών αεροσκαφών που συχνά σπάνε το φράγμα του ήχου, δημιούργησαν αναστάτωση στους κατοίκους του Άργους και των γύρω περιοχών που έψαχναν να βρουν από που προέρχονταν.

Οι πιλότοι του Airbus ανταποκρίθηκαν άμεσα στο νόημα του Έλληνα πιλότου, και μέσω του ανάλογου καναλιού επικοινωνίας έδωσε όλες τις απαραίτητες απαντήσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος πιλότος του αεροπλάνου Abed Alhout, ο οποίος φέρεται να έκανε το λάθος, είναι γιος του διευθυντή της Middle East Airlines Mohammed Al-Hout.

Βάσει πρωτοκόλλου τα ελληνικά μαχητικά συνόδευσαν το αεροπλάνο μέχρι να εξέλθει από το ελληνικό FIR.

Σχόλια

coffee berry
expo360x90
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis